GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Čak 70% lanjskih umirovljenika 2. stupa vratilo se u 1. stup

Čak 70% lanjskih umirovljenika 2. stupa vratilo se u 1. stup
MIROVINE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.03.2023 / 09:54
Autor: SEEbiz / Večernji list
ZAGREB - Sedam od 10 osiguranika 2. stupa koji su lani stekli uvjete za mirovinu vratilo se u 1. stup, piše Večernji list, navodeći da je prinos mirovinskih fondova 2. stupa 2022. u minusu od 4 do 5,25 posto.

Prosječno plaćeni radnik koji je dvadeset godina uplaćivao 5 posto mirovinskih doprinosa u drugi stup trenutačno ima oko 150 tisuća kuna, odnosno 20 tisuća eura mirovinske štednje. Oko 96 tisuća kuna iznos je uplaćenih doprinosa, a razlika od gotovo 53 tisuće kuna prinosi su koje su ulaganjima ostvarili fondovi 2. stupa.

Svejedno, sedam od deset osiguranika 2. stupa koji su lani stekli uvjete za odlazak u mirovinu vratilo se u državni mirovinski sustav jer im je to povoljnije. Svi su oni donijeli sa sobom u proračun i ušteđeni iznos štednje – lani oko 1,1 milijardu kuna. Prema podacima Regosa za 2022. godinu, oko 10 tisuća povratnika u prvi stup na svojim je računima imalo prosječno 107 tisuća kuna, dok je nešto više od tri tisuće osiguranika koji su zadržali mirovinu 2. stupa imalo prosječno 240 tisuća kuna.

Mirovinski fondovi smatraju da će za pet godina, ne bude li nekih globalnih šokova kao prošle godine, polovica osiguranika 2. stupa ostajati u dvostupnoj mirovini, a do 2042. godine samo će se 20 posto radnika s najnižim plaćama vraćati u državni prvi stup.

Prošla je godina za fondovsku industriju bila druga najlošija u nešto više od 20 godina rada, te su prosječni prinosi hrvatskih mirovinskih fondova 2. stupa bili u minusu od četiri do 5,25 posto. Visoka inflacija i rat u Ukrajini srezali su lani svjetske dioničke indekse do 20 posto, a obvezničke 16 posto, tako da su svi ulagači bili na gubicima, ističe Udruga društava za upravljanje mirovinskim fondovima.

Tagovi: mirovinski sustav, prvi mirovinski stup, drugi stup
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Indeksi pali, promet smanjen
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi pali, promet smanjen
ZAGREB - Dan uoči parlamentarnih izbora, slabašna trgovina na Zagrebačkoj burzi.
Lagarde: ECB uskoro reže kamate; nafta je najveći rizik u ovom trenutku
MONETARNA POLITIKA
Lagarde: ECB uskoro reže kamate; nafta je najveći rizik u ovom trenutku
FRANKFURT - Predsjednica Europske središnje banke Christine Lagarde rekla je u utorak da je središnja banka odlučna smanjiti kamatne stope u kratkom roku, podložno bilo kakvim većim šokovima.
Citi: Cijene zlata skaču na 3.000 dolara
OPTIMIZAM
Citi: Cijene zlata skaču na 3.000 dolara
NEW YORK - Cijene zlata nastavile su se kretati blizu rekordno visokih razina nakon što su se rasplamsale napetosti na Bliskom istoku, što je povećalo privlačnost poluga kao sigurnog utočišta.
Ovo je radno vrijeme trgovina i šoping centara na dan izbora
TRGOVINA
Ovo je radno vrijeme trgovina i šoping centara na dan izbora
ZAGREB - Datum parlamentarnih izbora se približio. Pogledajte koje će trgovine i šoping-centri raditi tijekom izbornog dana.
CVC Capital Partners priprema IPO
JAVNA PONUDA
CVC Capital Partners priprema IPO
LONDON - CVC Capital Partners, moćni luksemburški fond koji upravlja imovinom vrijednom 186 milijardi eura kroz niz investicijskih strategija, namjerava prikupiti više od 1,25 milijardi eura u inicijalnoj javnoj ponudi na amsterdamskoj burzi i ciljat će na procjenu između 13 i 15 milijardi eura.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE