GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Čak 22 europska grada udružila se protiv Airbnba

Čak 22 europska grada udružila se protiv Airbnba
SUKOBI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.09.2020 / 22:47
Autor: Siniša Malus
PARIZ - Savez 22 europska grada pozvao je danas EU da uspostavi stroža pravila za internetsku platformu kratkoročnog najma nekretnina Airbnb. Savez je uvjeren da zbog njih cijene nekretnina rastu, što lokalno stanovništvo gura u nezavidan položaj.

Predstavnici Amsterdama, Barcelone, Firence i drugih turističkih gradova sastali su se danas u Parizu s europskom povjerenicom za zaštitu tržišnog natjecanja Margrethe Vestager kako bi skrenuli pozornost na "zastarjeli" zakonski okvir za rad digitalnih platformi za odmor.

Airbnb, koji ima dominantan tržišni udio u ovom segmentu, ljuti mnoge mještane, pa lokalne vlasti pokušavaju uravnotežiti želju za prihodom od turizma i pogoršanje situacije na tržištu nekretnina, javlja francuska novinska agencija AFP.

Nekoliko je gradova već provelo ograničenja usmjerena prvenstveno na suzbijanje ilegalnih stanova za iznajmljivanje.

Dužnosnici ukazuju na potrebu za zakonodavnim okvirom za cijelu EU, jer bez njega Airbnb djeluje bez puno nadzora i inzistira da nudi samo uslugu povezivanja turista i iznajmljivača.

Ovakav stav tvrtke dodatno je ojačan prošlogodišnjom presudom Suda EU-a prema kojoj platforma sa sjedištem u Irskoj u Francuskoj ne treba licencu za rad agenata za promet nekretninama. Airbnb, kao posrednik između pružatelja nekretnina i tražitelja kratkoročnog smještaja, pruža "uslugu informacijskog društva", presudio je sud.

"Vrijeme je za novi europski regulatorni pristup, koji prije svega služi općem interesu, a to je po našem mišljenju pristup stanovanju i mogućnost života u našim gradovima", rekla je danas gradonačelnica Pariza Anne Hidalgo.

Savez 22 grada zamišlja inovacije povezane s digitalnim platformama za odmor u okviru zakona o digitalnim uslugama, koji se priprema u resoru kojeg vodi M. Vestager.

Tagovi: Airbnb, Pariz, Firenca, Barcelona, Amsterdam, Margrethe Vestager
PROČITAJ I OVO
Wall Street: Očekivani izraelski napad srušio indekse
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Očekivani izraelski napad srušio indekse
NEW YORK - Američki indeksi pali su na početku novog tjedna jer su rastući prinosi i zabrinutost zbog sukoba na Bliskom istoku zasjenili snažne podatke Goldman Sachsa o zaradi.
Singapur je vodeći svjetski pomorski grad
NA VRHU
Singapur je vodeći svjetski pomorski grad
SINGAPUR - Izvješće DNV-a i Menon Economicsa o vodećim pomorskim gradovima zabilježilo je samo jednu promjenu u prvih pet, a Oslo je zamijenio Tokio na petom mjestu.
Zagrebačka burza: ETF-ovi dominirali prometom, indeksi različitih smjerova
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: ETF-ovi dominirali prometom, indeksi različitih smjerova
ZAGREB - Početak novog tjedna na Zagrebačkoj je burzi donio različite smjerove indeksa i nešto bolju likvidnost.
Singapore retains maritime city top spot
ON THE TOP
Singapore retains maritime city top spot
SINGAPORE - The DNV and Menon Economics Leading Maritime Cities report saw only one change in the top five with Oslo replacing Tokyo in fifth position.
Hong Kong odobrio bitcoin i ether ETF-ove
ZELENO SVJETLO
Hong Kong odobrio bitcoin i ether ETF-ove
HONG KONG - Regulatori Hong Konga u ponedjeljak su odobrili pokretanje spot bitcoina i ether fondova kojima se trguje na burzi (ETF-ovi), rekli su upravitelji imovine, nakon poteza SAD-a ove godine da ove proizvode plasira na tržište.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE