GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Čak 17% više turističkih dolazaka u siječnju

Čak 17% više turističkih dolazaka u siječnju
RAST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.02.2015 / 21:57
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Prema službenim podacima sustava turističkih zajednica na Jadranu i u Gradu Zagrebu, u mjesecu siječnju 2015. godine, ostvareno je 107 tisuća dolazaka što predstavlja porast od 17 posto te 313 tisuća noćenja što predstavlja porast od 19 posto u odnosu na siječanj prošle godine.
Strani su turisti ostvarili 65 tisuća dolazaka što predstavlja porast od 29 posto i 184 tisuće noćenja što predstavlja rast od 27 posto u odnosu na siječanj 2014. godine. Domaći turisti također bilježe rast u dolascima od 3,5 posto te u noćenjima od 9 posto.

„Odlični rezultati turističkog prometa od plus 17 posto u dolascima i plus 19 posto u noćenjima u odnosu na prošlu godinu izuzetno vesele. Posebno bih istaknuo više od 20 tisuća noćenja turista iz BiH i Italije, te više od 10 tisuća iz Slovenije. Također, bilježimo gotovo 30 posto više dolazaka stranih turista te 27 posto posto više noćenja stranih turista. Posebno dobar siječanj ponovno bilježe Splitsko-dalmatinska županija, Kvarner te Grad Zagreb, ali i Ličko-senjska županija koja bilježi porast u noćenjima od čak 54 posto“, ističe ministar turizma Darko Lorencin.

S ministrom se složio i direktor Glavnog ureda HTZ-a Ratomir Ivičić koji je izrazio nadu da će i nadolazeći mjeseci pratiti ove odlične rezultate. „U mjesecu siječnju smo doista ostvarili ohrabrujuće brojke koje sugeriraju kako smo na pravom putu u smislu jačanja predsezone. Hrvatska kao turistička destinacija doista ima što za ponuditi izvan glavnog dijela sezone kada sunce i more nisu naš glavni proizvod, a najbolji primjer je grad Zagreb koji aktivno i efikasno provodi politiku destinacijskog menadžmenta“, rekao je direktor Ivičić.

Prema udjelu u noćenjima najbolje rezultate je postigao grad Zagreb s 40 tisuća dolazaka (rast od 20 posto) i 80 tisuća noćenja (rast od 23 posto). Slijede Kvarner s 21 tisućom dolazaka (rast od 23 posto) i 63 tisuće noćenja (rast od 29 posto), Istra s 13 tisuća dolazaka (pad od 4,5 posto) i 60 tisuća noćenja (rast od 7 posto), Splitsko-dalmatinska županija s 12 tisuća dolazaka (rast od 21 posto) i 43 tisuće noćenja (rast od 39 posto) te Dubrovačko-neretvanska županija s ostvarenih 11 tisuća dolazaka (rast od 10 posto) i 37 tisuća noćenja (rast od 4 posto).

Poraste bilježe i ostale županije pa je tako u Zadarskoj ostvareno 6 tisuća dolazaka (rast od 29 posto) i 16 tisuća noćenja (rast od 14 posto), u Šibensko-kninskoj  2 tisuće dolazaka (rast od 8 posto) i 8 tisuća noćenja (rast od 7 posto), dok je u Ličko-senjskoj ostvareno 3 tisuće dolazaka (rast od 70 posto) i 4 tisuće noćenja (rast od 54 posto).

Pet zemalja koja su nam najjača tržišta u mjesecu siječnju po udjelu u noćenjima su: Italija (25 posto više noćenja), BiH (6 posto više noćenja), Austrija (24 posto više noćenja), Njemačka (24 posto više noćenja) i Slovenija (39 posto više noćenja). Velike poraste u noćenjima bilježimo i na dalekim tržištima kao što je primjerice korejsko s porastom od 167 posto u noćenjima (ukupno 14 tisuća noćenja) ili američko s porastom od 58 posto u noćenjima (ukupno 7 tisuća noćenja).

Tagovi: hrvatski turizam, noćenja, dolasci, Ličko-senjska županija, Grad Zagreb, Split
PROČITAJ I OVO
Dolar oslabio prema košarici valuta
FOREX
Dolar oslabio prema košarici valuta
LONDON - Dolar je u srijedu oslabio prema najvažnijim svjetskim valutama na međunarodnim tržištima, na kojima i dalje vlada poboljšano ozračje pa su investitori skloniji riziku, a u njihovu su fokusu opet potezi središnjih banaka.
Atlantic, HPB i Modra špilja dobitnici priznanja za najbolju usklađenost s Kodeksom korporativnog upravljanja
PRIZNANJA
Atlantic, HPB i Modra špilja dobitnici priznanja za najbolju usklađenost s Kodeksom korporativnog upravljanja
ZAGREB – Kvaliteta korporativnog upravljanja bila je tema današnjeg okupljanja gospodarske zajednice na konferenciji Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa) „Korporativno upravljanje u Hrvatskoj – Održiva poduzeća kao jamac ekonomskog rasta“.
U listopadu najviše kruzera od početka pandemije
KRUZERI
U listopadu najviše kruzera od početka pandemije
ZAGREB - U listopadu je evidentirano 50 kružnih putovanja stranih brodova hrvatskim Jadranom što je najviše od početka pandemije, ali i dvostruko manje nego u istom mjesecu 2019. godine, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
TUI idućeg ljeta očekuje povratak turizma na pretpandemijsku razinu
OČEKIVANJA
TUI idućeg ljeta očekuje povratak turizma na pretpandemijsku razinu
BERLIN - Europska turistička agencija TUI izvijestila je u srijedu da je zbog pandemijskih ograničenja zaključila fiskalnu godinu s gubitkom, ali očekuje da će se rezervacije putovanja idućeg ljeta 2022. vratiti na razinu prije pandemije.
Azijska tržišta: Rast indeksa drugi uzastopni dan
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Rast indeksa drugi uzastopni dan
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama cijene dionica u srijedu porasle, drugi dan zaredom, zahvaljujući novim gospodarskim poticajima u Kini i jučerašnjem snažnom rastu burzovnih indeksa na Wall Streetu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE