GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Burilović: Politika ne smije ograničavati one koji zapošljavaju

Burilović: Politika ne smije ograničavati one koji zapošljavaju
STAVOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.11.2015 / 12:43
Autor: SEEbiz
ZAGREB - U suradnji s vodećim znanstvenicima iznjedrili smo 39 smjernica za reforme, čija bi primjena u kratkom roku mogla generirati nova radna mjesta. Očekujemo da kreatori politika prihvate te smjernice koje nemaju ideološkog predznaka i čiji je jedini predznak gospodarstvo jer politika neće zaposliti ljude, ali mora pomoći, odnosno ne ograničavati one koji zapošljavaju, istaknuo je predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović otvarajući konferenciju "Zaposlimo Hrvatsku“.
Dodao je da danas milijun i tristo tisuća zaposlenih hrani četiri milijuna i dvjesto tisuća građana naše zemlje.

„Procjena je da ih je samo 750.000 u realnom sektoru, a nije teško ocijeniti da ni najsnažnija leđa ne mogu više iznijeti taj teret“, kazao je Burilović i poručio kako se floskule o bolnim rezovima ponavljaju periodički i prema potrebi, dok je propadanje gospodarstva zbog političke nedosljednosti jedini kontinuirani proces u hrvatskom gospodarstvu.

Naglasio je i kako je krajnji cilj ovoga projekta društvo jednakih prilika za sve koje donosi bolje uvjete za građane te uređen sustav u kojem je vlastiti rad temelj uspjeha te zaključio kako je Komora na vlastitom primjeru pokazala da je moguće u kratkom roku provesti strukturne reforme i prilagoditi se onima koji su nositelji gospodarskog razvoja i zbog kojih i postoji te da to mora učiniti i javna uprava.

„Nezaposlenost je još uvijek visoka, zaposlenost niska, a javni dug predstavlja rastući problem, koji će i dalje samo eskalirati ukoliko ne dostignemo stope rasta od barem četiri posto godišnje. Nezaposlenost vodi osobnoj nesigurnosti, ali uzrokuje i nestabilnost u društvu“, rekla je predsjednica Republike Hrvatske  Kolinda Grabar-Kitarović.

Dvije godine nakon ulaska u EU, Hrvatska među novim članicama bilježi najvišu anketnu stopu nezaposlenosti, veću od 15 posto koja je zabilježena u kolovozu, te najnižu stopu zaposlenosti od otprilike 45 posto u drugom tromjesečju ove godine.

„Vrijeme je da prestanimo pričati o potencijalima i prilikama Hrvatske i napokon krenemo raditi. Nema boljeg vremena od danas kako bismo se počeli mijenjati. Trebamo napokon stvoriti okruženje u kojem će oni koji su danas nezaposleni naći posao i koje će uvjeriti mlade da ostanu i grade budućnost u Hrvatskoj. Jednako tako, moramo stvoriti okvire koji će nam dugoročno omogućiti snažan i održiv gospodarski rast, zajedno s visokom kvalitetom radnih mjesta i života“, poručila je predsjednica RH Grabar-Kitarović.

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti Zvonko Kusić rekao je kako ne postoji jedan jednostavan potez ni brza rješenja koja bi riješila problem nezaposlenosti Hrvatske i upravo je to zamka u koju svi upadnu.

„Nedostaje nam kult rada i potreban nam je kontinuitet i disciplina pridržavanja propisa bez obzira na promjene Vlada i ministara. Potreban nam je kontinuitet tisuću malih promjena da bi se doista nešto promijenilo“, objasnio je Kusić i poručio kako se problem nezaposlenosti ne smije izolirati jer je nezaposlenost dio ekonomije, a ekonomija dio društva iz čega proizlazi da je potrebna promjena samog društva odnosno mentaliteta.

„Zaposlenost mora biti prioritetni nacionalni cilj i mora se postaviti tako da bude mjerljiv i da to bude ključni pokazatelj uspješnosti i Vlade i gospodarskog rasta“, zaključio je koordinator projekta i savjetnih za radnu politiku i zapošljavanje u HGK Davorko Vidović koji je najavio i nastavljanje projekta.
 
Projekt „Zaposlimo Hrvatsku“ pokrenula je HGK u suradnji s Hrvatskom akademijom znanosti i umjetnosti s ciljem kreiranja prijedloga osnovnog okvira za rješavanje strukturnih poremećaja na tržištu rada i njihovih posljedica na društvo u cjelini pod visokim pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske.

Tagovi: Luka Burilović, zapošljavanje, Hrvatska gospodarska komora, Kolinda Grabar-Kitarović, Zvonko Kusić, HGK
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Indeksi porasli, promet slab
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi porasli, promet slab
ZAGREB - Srijeda je Zagrebačkoj burzi donijela rast indeksa, ali i daleko manji promet u odnosu na jučer.
Private equity fondovi vrlo optimistični oko 2021. godine
OPTIMIZAM
Private equity fondovi vrlo optimistični oko 2021. godine
ZAGREB - Tržišta rizičnog kapitala u Srednjoj Europi osjetila su posljedice pandemije bolesti COVID-19, no drastičan pad povjerenja zabilježen na ljeto zamijenio je najveći porast povjerenja u proteklih 17 godina provođenja ispitivanja, koji se skoro udvostručio sa 62% na 123% u najnovijem Deloitteovom ispitivanju „Očekivanja i povjerenje private equity fondova“.
Dolar oslabio u očekivanju novih fiskalnih poticaja u SAD-u
FOREX
Dolar oslabio u očekivanju novih fiskalnih poticaja u SAD-u

LONDON - Dolar je u srijedu kliznuo prema najvažnijim svjetskim valutama na međunarodnim tržištima jer su se trgovci usredotočili na nove izdašne gospodarske poticaje u SAD-u.

Deutsche Bank: Čuvajte se dionica Tesle i bitcoina
ANALITIČARI
Deutsche Bank: Čuvajte se dionica Tesle i bitcoina
NEW YORK - Iako se većina slaže da su tržišta prenapuhana, možemo samo nagađati dokle će to ići i što će uzrokovati zaokret.
Azijski indeksi na rekordnim razinama
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijski indeksi na rekordnim razinama
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama u srijedu cijene dionica porasle, dosegnuvši nove rekordne razine, jer je ulagače ohrabrio jučerašnji rast burzovnih indeksa na Wall Streetu dok se čekaju nove poticajne mjere američkom gospodarstvu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE