GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Buljan: Želimo demokratizirati program Drame HNK

Buljan: Želimo demokratizirati program Drame HNK
HNK
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.12.2014 / 16:12
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Europski relevantan dramski program, dostupan i atraktivan za najširu publiku vizija je budućnosti Drame Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) u Zagrebu novoga ravnatelja tog ansambla Ivice Buljana.
Buljana je Kazališno vijeće HNK-a za novog ravnatelja Drame potvrdilo u utorak, nakon provedenog natječaja i na prijedlog intendantice Dubravke Vrgoč.

"S Dubravkom Vrgoč surađujem niz godina na različitim kazališnim projektima. Ideja nam je demokratizirati program Drame HNK, učiniti ga dostupnim najširoj publici, osuvremeniti ga i pokazati europski relevantnim kroz koprodukcije i gostovanja", kazao je Buljan Hini.

Istaknuo je kako je riječ o ansamblu velikoga potencijala, pa mu je želja, u suradnji s intendanticom, kroz rad s najboljim domaćim, regionalnim i svjetskim redateljima "otvarati kreativne procese".

"Nova hrvatska i europska drama, suradnja s filozofima, teoretičarima, vizualnim umjetnicima osnova je na kojoj gradimo most s nasljeđem iz naše kazališne povijesti", kazao je Buljan.

Amblematska predstava takvog programa je "Vučjak" Miroslava Krleže koju upravo režira, a čija je premijera najavljena za 30. prosinca.

"Ona je hommage Krleži i Gavelli, istraživanje političkih, društvenih i psiholoških aspekata iz jednog burnog vremena koje nam se ciklički ponavlja", objasnio je.

Ivica Buljan (1965.) studirao je političke znanosti, a diplomirao francuski jezik i komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Kazališne kritike pisao je u Poletu, Startu, Slobodnoj Dalmaciji i Feral Tribuneu. Režira od 1995. kada je u Ljubljani postavio "Ime na vrhu jezika" Pascala Quignarda. Zaokupljaju ga dramatičari-pjesnici Marina Cvjetajeva, Pier Paolo Pasolini, Heiner Mueller, Robert Walser, Elfriede Jelinek, Miroslav Krleža, Botho Strauss i Herve Guibert.

U središtu njegova zanimanja je francuski dramatičar i redatelj Bernard-Marie Koltes. Režirao je jedanaest njegovih drama, među kojima "Noć tik pred šumama", "Povratak u pustinju", "U samoći pamučnih polja" i "Roberto Zucco".

Predstave su mu gostovale na važnim međunarodnim festivalima, a režirao je u Sloveniji, Litvi, Francuskoj, Mađarskoj, Portugalu, Belgiji, Rusiji, Crnoj Gori, Obali Bjelokosti, Italiji i Hrvatskoj.

Od 1998. do 2002. bio je ravnatelj Drame HNK-a Split, suosnivač je Mini teatra u Ljubljani i Festivala svjetskoga kazališta u Zagrebu, te je pokrenuo umjetničku udrugu Novo kazalište. Gost je predavač na Akademijama u Rennesu i Saint-Etienneu u Francuskoj.

Dobitnik je nekoliko Borštnikovih nagrada za najbolje predstave u Sloveniji, Sterijine nagrade, Vjesnikove nagrade Dubravko Dujšin, nagrade Branko Gavella, te nagrade Petar Brečić za kazališnu kritiku, kao i najvišeg priznanja Republike Slovenije na području umjetnosti, nagrade Prešernove zaklade 2012. za izvedbene umjetnosti. Nosilac je Odlikovanja viteza reda umjetnosti i književnosti francuske vlade.
Tagovi: Ivica Buljan, Drama HNK, Hrvatskoi narodnoi kazalište, Dubravka Vrgoič, Miroslav Krleža, Branko Gavella
PROČITAJ I OVO
Rekordni priljev kapitala na tržište kriptovaluta
KRIPTOVALUTE
Rekordni priljev kapitala na tržište kriptovaluta
NEW YORK - Iako je pozitivni niz bitcoina prekinut, investitori i dalje ulažu velike svote u kriptovalute.
Čudo zvano GameStop: Mali investitori bacili na koljena velike fondovske igrače
KATAPULT
Čudo zvano GameStop: Mali investitori bacili na koljena velike fondovske igrače
NEE YORK - Dionice GameStopa prošle su godine u travnju vrijedile samo 2,80 dolara, a u srijedu su se mogle prodati za nevjerojatnih 340 dolara.
Grantham: Burzama prijeti jedan od najvećih lomova u povijesti
UPOZORENJE
Grantham: Burzama prijeti jedan od najvećih lomova u povijesti
NEW YORK - U Goldman Sachsu odbacuju tvrdnju da su burze jako precijenjene. S obzirom na prinose obveznica i cijenu novca, indeksi se i dalje trguju ispod povijesnog prosjeka, rekli su svojim klijentima.
Nastavak anemične trgovine na Beogradskoj berzi
CLOSING BELL BSE
Nastavak anemične trgovine na Beogradskoj berzi
BEOGRAD – Pokazatelji o današnjem prometu na domaćem tržištu akcija i vrednostima indeksa Beogradske berze i dalje su tmurni.
Slovenija izdala 60-godišnje euroobveznice
OBVEZNICE
Slovenija izdala 60-godišnje euroobveznice
LJUBLJANA - Slovenija se u srijedu na međunarodnom financijskom tržištu zadužila za 500 milijuna eura putem državnih obveznica sa 60-godišnjim dospijećem, što je najduža ročnost do sada, objavilo je slovensko ministarstvo financija.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE