GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Bujas: Tražimo da se ugostiteljski objekti otvore od 1. veljače

Bujas: Tražimo da se ugostiteljski objekti otvore od 1. veljače
ZAHTJEVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.01.2021 / 15:19
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Hoće li ugostiteljski obrti, teretane i sportski klubovi početi s otvaranjem od prvog veljače još uvijek je neizvjesno, no Hrvoje Bujas, predsjednik udruge Glas poduzetnika, priziva upravo takav scenarij, piše Slobodna Dalmacija.

Postojeće mjere koje su stavile ključ u bravu dobrom dijelu hrvatskih poduzetnika produljene su do 31. siječnja, a po kuloarima se špekulira kako bi ovakvo stanje moglo ostati na snazi sve do prvog ožujka, moguće čak i travnja, prvenstveno kako bi u što boljem epidemiološkom stanju dočekali turističku sezonu u koju se mnogi uzdaju.

Nekoliko splitskih ugostitelja potvrdilo nam je kako, prema njihovim planovima i saznanjima, ne vjeruju da će s radom krenuti barem još trideset do pedeset dana.

Istina je kako o ožujku i travnju, u ovim nepredvidivim okolnostima, i nema smisla pretjerano raspravljati, no poduzetnici čiji su objekti zatvoreni ipak bi voljeli znati barem okvirne planove Stožera i Vlade. O tome im ovisi opstanak.

- Ono što predlažemo, to jest zahtijevamo od Vlade, odnosno Stožera, ako se nastavi s ovakvim pozitivnim trendovima, dakle, sa smanjivanjem broja zaraženih, hospitaliziranih i umrlih, jest da se od prvog dana veljače krene s postepenim otvaranjem ugostiteljskih objekata, teretana, fitness centara i sportskih događanja za djecu i ostale. Naravno, poštujući sve propisane epidemiološke mjere o održavanju razmaka i potrebnoj dezinfekciji - potvrdio nam je Bujas.

Kaže kako njihova udruga broji 15 tisuća članova, od čega je 35 posto onih čiji je posao u ugostiteljskoj branši, pa trenutno slabo i nikako posluju.

- Jasno nam je kako su dva iduća tjedna opet ključna. No, kako je krenulo cijepljenje, a i velik broj građana već je prebolio koronu, poduzetnici mole vladajuće da im pruže priliku za poslovanje. Jasno nam je i kako s otvaranjem na poslovnom planu neće sve proći bajno, dapače. Treba proći neko vrijeme da se posao pokrene, a to je posebno važno kada je priprema sezone u pitanju. Treba vremena da se biznis zakotrlja, zato nam je poslovanje u veljači jako važno - potvrđuje nam kako se u ovakvoj situaciji ni otkazi nisu mogli izbjeći.

- Otkaza je već bilo, a i bit će ih zasigurno još, trenutno imamo 160 tisuća nezaposlenih, nadamo se kako brojka neće prijeći 200 tisuća. No, čini nam se kako ništa nije isključeno. Situacija je zaista teška, s pomoći se kasni, tek je jedna četvrtina dobila potpore za jedanaesti mjesec, svega nekoliko naših članova za prosinac.

Također, držimo da je sada vrijeme za smanjeni PDV od 13 posto svima u turističkom sektoru, što bi, recimo, trebalo uključivati i putničke agencije koje bilježe pad prometa od čak 80 posto, mnogi su zatvoreni, a oni koji pokušavaju opstati dišu na aparatima. Poduzetnici su, dakle, iscrpili sve svoje zalihe, a pomoć dolazi na kapaljku - upozorava naš sugovornik.

Dotaknuli smo se i dvostrukih mjerila i ugostitelja volontera na Banovini, gdje već danima neumorno kuhaju i dijele obroke stradalima od potresa. Naime, na potresom zahvaćenom području trenutačno je oko 150 kuhara i radnika drugih ugostiteljskih profila, koji dnevno isporuče na tisuće toplih obroka. Stotinjak ih je angažirano i u restoranima, odakle se svaki dan stradalima dopremi i do 5000 obroka.

- Sve to rade besplatno, sa svojim novcima, svojim zaposlenicima, svojim ušteđevinama i ne tuže se. No, ključna riječ je da rade. Nažalost, isti takav rad u kontroliranim uvjetima tim se ljudima ne dozvoljava - zaključuje Bujas, piše Slobodna Dalmacija.

Tagovi: otvaranje kafića, otvaranje restorana, Hrvatski zavod za javno zdravstvo, koronavirus u Hrvatskoj
PROČITAJ I OVO
U Hrvatskoj sve manje stoke i peradi
ZABRINJAVAJUĆE
U Hrvatskoj sve manje stoke i peradi
ZAGREB - Tijekom 2023. godine u Hrvatskoj je pala brojnost stoke i peradi, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku.
Azijska tržišta: Oporavak indeksa
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Oporavak indeksa
ŠANGAJ - Azijsko-pacifička tržišta porasla su u četvrtak u cijelosti, za razliku od noćnih gubitaka Wall Streeta koji su doveli do pada S&P 500 i Nasdaq Compositea četvrti dan zaredom.
Wall Street pao četvrti dan zaredom
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street pao četvrti dan zaredom
NEW YORK - Na Wall Streetu je u srijedu burzovni S&P 500 indeks pao četvrti dan zaredom jer poslovni rezultati kompanija nisu impresivni i jer je sve jasnije da američka središnja banka neće smanjiti kamatne stope tako brzo kao što se očekivalo.
Što je pink tax i koliko je i danas prisutan ovaj fenomen?
FENOMENI
Što je pink tax i koliko je i danas prisutan ovaj fenomen?
ANALIZA - “Porez na rozu”, poznatiji kao pink tax, predstavlja pojavu u kojoj se proizvodi namijenjeni ženama prodaju po višim cijenama u odnosu na slične proizvode namijenjene muškarcima.
Je li halving već uračunat u cijenu bitcoina?
KRIPTO SCENA
Je li halving već uračunat u cijenu bitcoina?
NEW YORK - Američki dolar ponovno pokazuje svoju snagu, jučer je dosegnuo petomjesečni maksimum prema euru (za euro je ujutro trebalo platiti samo 1,0603 dolara).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE