GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Budva: Privatni smještaj pati zbog Rusije i Ukrajine

Budva: Privatni smještaj pati zbog Rusije i Ukrajine
PROBLEMI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.02.2015 / 22:56
Autor: SEEbiz / CdM / Radio Jadran
BUDVA - Iz Turističke organizacije Budva ocjenjuju da posljednje promjene na turističkom tržištu na određeni način sve pogađaju, a prvenstveno izdavaoce privatnog smještaja.
"Situacija u Rusiji i Ukrajini veoma utiče na potražnju za smještajnim kapacitetima u Crnoj Gori, ali i na cijenu i uslove plaćanja. Većina hotela na budvanskoj rivijeri prilagodila je svoju ponudu promjenama na tržištu i takve odluke u sadašnjim okolnostima djeluju ispravno, ali takođe utiču i na cijene privatnog smještaja", upozoravaju iz TO Budva, prenosi Radio Jadran.

Sistem izdavanja privatnog smještaja se mijenja, što ne znači manju zaradu izdavaocima privatnog smještaja, ali ne dozvoljava ni bezbrižnost koju su imali prethodnih sezona. Tour-operatori nisu više spremni da čitav rizik posla preuzimaju na sebe i da uzimaju kapacitete u fiksni zakup na duži vremenski period sa garancijom punjenja 100 odsto.

"Izdavaoci privatnog smještaja bi trebalo da se prilagode ovakvim promjenama na tržištu i da svoje smještajne kapacitete daju u alotmanski zakup. To znači da se kapaciteti ugovaraju, ali se plaća samo dio koji se realizuje što predstavlja uobičajeni način rada sa hotelima. Ovako se zakupljuju kapaciteti i u ostalim destinacijama i to nije novina u turizmu, samo su turistički privrednici iz Budve godinama navikli na drugačiji princip koji je za njih bio mnogo pogodniji", navode iz TO Budva.

Oni dalje preporučuju da bi bilo jako poželjno da neka agencija, ili više njih, objedini ponudu privatnog smještaja i prezentuje i ponudi je tour-operatorima po uslovima alotmanskih ugovora na predstojećim veoma značajnim turističkim berzama u Berlinu i Moskvi. To će biti dobra prilika da se potpišu novi ugovori i da se poslovna godina, ipak, završi uspješno.

Turistička organizacija opštine Budva, zajedno sa Nacionalnom turističkom organizacijom Crne Gore i nadležnim Ministarstvom, nastojaće da obezbijedi što bolje uslove za uspješnu realizaciju sezone. Kako je saopšteno, radiće na povećanju aviodostupnosti Budve i Crne Gore kao turističke destinacije kako bi se obezbijedio što veći broj dolazaka i duža turistička sezona. Intenziviraće kampanju na novim tržištima i onima koja su se pozicionirala kao važna.

Tagovi: Budva, Turistička organizacija Budve, crnogorski turizam, Ukrajina, Rusija
PROČITAJ I OVO
Egipat optimističan, broj turista raste od početka godine
TURIZAM
Egipat optimističan, broj turista raste od početka godine
KAIRO - Egipat bilježi rast broja turista od početka godine, na sadašnjih oko pola milijuna mjesečno, što ulijeva optimizam da će njihov broj porasti i u cijeloj godini, rekao ministar turizma i starina Khaled El-Enany.
Indijska zdravstvena kriza teško pogodila brodarski sektor
POSLJEDICE
Indijska zdravstvena kriza teško pogodila brodarski sektor
ANALIZA - Uz Filipine i Kinu, Indija je jedna od najvećih zemalja u kontekstu broja pomoraca za globalnu brodarsku industriju.
Azijski investitori oprezni na početku tjedna
OPREZ
Azijski investitori oprezni na početku tjedna
ŠANGAJ - Na azijskim se burzama u ponedjeljak trguje oprezno, dok je dolar blago ojačao prema košarici valuta, a u fokusu ulagača su kineski makroekonomski pokazatelji.
Srbija: Nove akcize poskupljuju rakiju, pojeftinuju viski
AKCIZE
Srbija: Nove akcize poskupljuju rakiju, pojeftinuju viski
BEOGRAD – Predlogom zakona o izmeni Zakona o akcizama koji je usvojila Vlada Srbije, predviđeno je da se sva jaka alkoholna pića oporezuju prema procentu čistog alkohola merenog na 20 stepeni Celzijusa u gotovom proizvodu, nezavisno od koje su sirovine proizvedena.
Iskustvo potvrđuje: Inflacija nije loša vijest za dionička tržišta
CIJENE I DIONICE
Iskustvo potvrđuje: Inflacija nije loša vijest za dionička tržišta
NEW YORK - U SAD-u je inflacija mjerena indeksom potrošačkih cijena (CPI) porasla iznad 4% prvi put od 2008. (4,2).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE