GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Budva: Pad broja turista, manja zarada

Budva: Pad broja turista, manja zarada
TURISTIČKA SEZONA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.07.2014 / 08:16
Autor: SEEbiz / CdM / Pobjeda
BUDVA - Nijesmo nezadovoljni brojem turista u Budvi, imajući u vidu da su se za Budvu i Crnu Goru najznačajna tržišta u proteklih nekoliko mjeseci našla u velikim problemima. Iako nam ove sezone mnogo toga nije išlo na ruku, pa ni vremenske prilike, intenzivnom promocijom destinacije i organizacijom različitih manifestacija, pokušavamo da ublažimo negativne posljedice dešavanja u regionu, Ukrajini i Rusiji, i da poboljšamo kvalitet turističke ponude metropole turizma kazala je Darja Marović, PR menadžer Turističke organizacije Budve.
Ona je istakla da bi pri svim poređenjima turističkog prometa trebalo uzeti u obzir da je prošla godina bila rekordna i po broju dolazaka turista i broju ostvarenih noćenja, piše Pobjeda.

U prilog ovoj ocjeni i procjeni idu i posljednji podaci o broju turista na budvanskoj rivijeri, saopšteni iz TOB prošlog petka. Prema tim podacima, na području od Biljarice do Jaza boravi 44.094 turista, četiri odsto manje nego u istom periodu prošle godine. Od ukupnog broja turista domaćih je bilo 1356, a stranaca 42.738. Najviše turista bilo je u privatnom smještaju, 31.699, od kojih su 30.492 stranci, a to je za tri odsto manje nego početkom glavne sezone prošle godine.

Manje turista nego prošle godine je i u hotelima za sedam odsto, ukupno ih je 11.878, a stranaca 11.729. U kampovima i hostelima više je turista nego prošle godine (u kampovima 254 ili 18 odsto više, a u hostelima 19, ili 19 odsto više) ali oni malo utiču na ukupan turistički promet. Iako je smještaj u odmaralištima među jeftinijim, broj turista u odmaralištima (244, ili 16 odsto manje) manji je u odnosu na prošlu godinu.

Tako kažu brojke i procenti, a ,,na terenu" je malo drugačija slika: svi govore da je manje i to znatno manje turista, ali svi to saopštavaju nekako obazrivo i bojažljivo.

Plaže su sve punije, ali koliko je tu ,,pravih" turista, smještenih legalno i regularno, koji su platili boravišnu taksu, a oni koji su im izdali smještaj sve obaveze, u Budvi je teško (i sve teže) utvrditi. Puno je prodatih stanova i apartmana koji se izdaju turistima, mnogi dolaze u svoje stanove ili apartmane i ljetuju sa prijateljima, na ovdašnje plaže dolaze i turisti iz okolnih mjesta, puno je i dnevnih turista koji dođu iz okolnih mjesta (Cetinje, Podgorica, Nikšić... ) pa se predveče vraćuju kućama...

„Deset godina nijesmo mijenjali cijene, ali najmanje 20-30 odsto je manji dnevni promet nego polovinom jula prošle godine", kazao je iskusni ugostitelj, namjerno naglašavajući da u njihovom restoranu uz šetalište nijesu podizali cijene, jer mnogi drugi to rade i utiču da je manje turista.

A to što je došlo manje turista, on ne krivi ni Ukrajinu, ni poplave u regionu, ni svjetsko prvenstvo u fudbalu. Znalo se za te faktore i ranije, pa je trebalo na vrijeme reagovati i sniziti cijene, ne samo smještaja nego i svega ostalog za šta turisti treba da izdvoje novac na ljetovanju.

Jedna njegova mlađa koleginica bila je umjerenija.

„Ovaj dio Budve između Pošte i Slovenske plaže poznat je po brzoj hrani i restoranima, to može da bude i neki barometar broja turista i potrošnje. Tačno je da je ovog jula nešto slabiji promet, ali ja ne znam da li je to zato što je manje turista, ili što je više restorana i bogatija ponuda", kazali su u restoranu u neposrednoj blizini šetališta, a ,,šefica" za ilustraciju dodaje da je u tom malom ,,kvartu" prošle godine bilo tri, a sada ima pet restorana sa sličnom ponudom.

U hotelu ,,Mogren" se manje žale, primjećuju i oni da je manje prometa za nekih 20 odsto, ali oni su na mjestu koje je teško zaobići, pa stalni posjetioci i oni iz okolnih mjesta nadoknađuju manjak turista. Promet im, dodaju, povećavaju i izletnici iz drugih mjesta.

Tagovi: Budva, crnogorski turizam, Turistička organizacija Budve, Darja Marović, plaža Jaz, Hotel Mogren
PROČITAJ I OVO
Azijska tržišta: Kineski tehnološki sektor i dalje je pod pritiskom
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Kineski tehnološki sektor i dalje je pod pritiskom
ŠANGAJ - Azijski su indeksi u četvrtak imale pomiješanu izvedbu, a kineski tehnološki sektor i dalje je pod pritiskom.
Ministarstvo: Sigurnost hrane i očuvanje zdravlja potrošača prioritet
HRANA
Ministarstvo: Sigurnost hrane i očuvanje zdravlja potrošača prioritet
ZAGREB - Iz Ministarstva poljoprivrede u srijedu su, reagirajući na tvrdnje SDP-a o "kaotičnom stanju" državnih kontrola, poručili da su sigurnost hrane i očuvanje zdravlja potrošača jedan od temeljnih prioriteta Ministarstva i Vlade te da je u mandatu ove Vlade uspostavljen siguran i funkcionalan sustav u području sigurnosti hrane, unatoč „kaotičnom stanju“ koje je vladalo prije njezinog dolaska.
Roba iz Kine prema Europi jako će kasniti
BRODARSKO TRŽIŠTE
Roba iz Kine prema Europi jako će kasniti
ZAGREB - Svi koji ovih dana naručuju robu iz Kine mogli bi se itekako načekati zbog poremećaja na globalnom brodarskom tržištu.
Zagrebačka burza: HPB u fokusu, različiti smjerovi indeksa
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: HPB u fokusu, različiti smjerovi indeksa
ZAGREB - Samo jedan milijunaš dovoljno govori o padu intenziteta trgovine na Zagrebačkoj burzi.
Rast broja izdavatelja na Zagrebačkoj burzi s pozitivnim mišljenjem revizora
HANFA
Rast broja izdavatelja na Zagrebačkoj burzi s pozitivnim mišljenjem revizora
ZAGREB - Porastao je broj izdavatelja na Zagrebačkoj burzi s pozitivnim mišljenjem revizora - od ukupno 96 izdavatelja koji su predali godišnji izvještaj za 2020. godinu, njih 80 posto ima pozitivno mišljenje revizora, priopćeno je u srijedu iz Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE