GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Budućim njemačkim umirovljenicima prijeti siromaštvo

Budućim njemačkim umirovljenicima prijeti siromaštvo
STUDIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.06.2017 / 20:08
Autor: SEEbiz / H
BERLIN - Bez drastičnih promjena njemačkog mirovinskog sustava svaki peti umirovljenik u Njemačkoj bi u budućnosti mogao pasti ispod granice siromaštva, proizlazi iz studije Zaklade Bertelsmann, objavljene u ponedjeljak.

U studiji se navodi kako njemački mirovinski sustav "nije prilagođen" osobama koje rade u sektorima s niskim plaćama, kao i na osobe koje su tijekom godina prekidale radni odnos. Isto tako se zaključuje da reforme mirovinskog sustava, o kojima se trenutno raspravlja, neće promijeniti taj trend.

"Kada pripadnici tzv. baby boom generacije (rođeni do 1969.) za koju godinu počinju odlaziti u mirovnu, doći će do šoka", rekao je predsjednik uprave zaklade Bertelsmann Aart De Geus prilikom predstavljanja studije u Guetrsloheu.

"Siromaštvom su posebice pogođene žene koje žive same, osobe bez stručne naobrazbe te dugotrajno nezaposleni", stoji u studiji koju su za Zakladu Bertelsmann načinili Njemački institut za ekonomska istraživanja (DIW) i Centar za europska ekonomska istraživanja (ZEW).

Osobama kojima prijeti siromaštvo smatraju se sve one koje imaju primanja manja od 958 eura mjesečno.

Prema toj studiji, do 2036. bi svaka treća umirovljenica koja živi sama mogla biti ovisna o nekom obliku državne pomoći. Od 2015. do 2036. rizik padanja ispod granice siromaštva za ovu skupinu građana porasti će sa 16 na 28 posto.

"Rasprave o stabilizaciji razine mirovine neće pomoći onima koji već tijekom svog radnog vijeka jedva sastavljaju kraj s krajem", rekao je Christoph Schiller iz Zaklade Berltelsmann.

Studija za pad razine mirovina okrivljuje promjene do kojih je došlo posljednjih godina na njemačkom tržištu rada, koje su doduše omogućile otvaranje novih radnih mjesta i gotovo nultu nezaposlenost, ali su stvorile i mnogo radnih mjesta koja, što zbog ograničenog vremenskog trajanja, što zbog niske satnice, gotovo i ne doprinose mirovinskom sustavu. Uz to, studija navodi i starenje stanovništva kao čimbenik koji negativno utječe na stabilnost mirovina.

Parlamentarna oporba optužila je vladajuću demokršćansko-socijaldemokratsku koeliciju za nesigurnu budućnost mirovina u Njemačkoj.

"Koalicijska vlada sada dobiva račun za to što četiri godine nije ništa učinila", poručila je stranka Ljevica.

Studija Zaklade Bertelsmann poklapa se u glavnim zaključcima s prognozom koju je prošle godine objavila savezna vlada.

Tagovi: nje4mački umirovljenici, siromaštvo, Zaklada Bertelsmann
PROČITAJ I OVO
East Capital: Jugoistok Europe mogao bi biti jedan od postpandemijskih pobjednika
PERSPEKTIVE
East Capital: Jugoistok Europe mogao bi biti jedan od postpandemijskih pobjednika
ANALIZA - Iako smo često skloni vidjeti našu regiju kao vječnog gubitnika, analitičari East Capitala očito ne misle tako, barem kad je u pitanju postpandemijsko razdoblje.
Njemačka proširila upozorenja za putovanja
UPOZORENJE
Njemačka proširila upozorenja za putovanja
BERLIN - Njemačka je u utorak proširila upozorenje za putovanja u Španjolsku na glavni grad Madrid i Baskiju zbog širenja epidemije covida-19 u tim područjima, objavilo je njemačko ministarstvo vanjskih poslova.
Azijska tržišta pod pritiskom neizvjesnosti oko fiskalnih poticaja
PRITISCI
Azijska tržišta pod pritiskom neizvjesnosti oko fiskalnih poticaja
ŠANGAJ - Na azijskim burzama cijene dionica u srijedu su pale zbog rastućih neizvjesnosti oko toga hoće li se američki političari dogovoriti o novom paketu fiskalnih poticaja američkom gospodarstvu, koje se i dalje nosi s teškim posljedicama koronakrize.
Wall Street: Indeksi pali, ulagače brine sve veća neizvjesnost
PAD
Wall Street: Indeksi pali, ulagače brine sve veća neizvjesnost
NEW YORK - Na Wall Streetu su u utorak cijene dionica pale, pri čemu su Dow Jones i S&P indeks prekinuli 7-dnevni trend rasta dok investitore brine sve veća neizvjesnost oko pregovora Bijele kuće i čelnika Kongresa u vezi novog paketa fiskalnih poticaja za američko gospodarstvo.
Zabranjen rad noćnih klubova u zatvorenim prostorima
ZABRANE
Zabranjen rad noćnih klubova u zatvorenim prostorima
ZAGREB - Hrvatski zavod za javno zdravstvo nadopunio je preporuke za sprječavanje zaraze bolešću COVID-19 u ugostiteljskoj djelatnosti noćnih klubova. Zabranjuje se rad u zatvorenim prostorima noćnih klubova.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE