GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Bude li potrebno, Hotel Toplice primit će covid pacijente

Bude li potrebno, Hotel Toplice primit će covid pacijente
SMJEŠTAJ
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.11.2020 / 20:45
Autor: Siniša Malus
ZAGREB - Ministar zdravstva Vili Beroš prije nekoliko je dana potvrdio da je dogovoreno da se u Stubičkim Toplicama smjeste covid-pacijenti koji su u posljednjoj fazi svog oporavka.

Bude li potrebno, moguće je da će dio pacijenata biti smješten i u Hotelu Toplice u Krapinskim Toplicama.

Ministarstvo zdravstva 13. listopada ove godine uputilo je dopis Stožeru civilne zaštite Krapinsko – zagorske županije u kojem se traži da Stožer dostavi prijedlog, vezano za osiguravanje dodatnih smještajnih kapaciteta na području županije za osobe koje su pozitivne na COVID – 19, a za koje ne postoji indikacija za bolničko liječenje, rečeno je SEEbizu u Uredu župana Krapinsko-zagorske županije Željka Kolara.

- Po primitku zahtjeva, Stožer civilne zaštite KZŽ održao je sastanak s Kristinom Marušić Piškor, direktoricom hotela Kras, koja je informirala o stanju hotela te da je zatvoren zbog nemogućnosti podmirivanja financijskih obveza (utjecaj pandemije na poslovanje), zbog čega je i pokrenut stečajni postupak, a ne kako sugeriraju medijski napisi, državni inspektorat - zbog pojave legionele. To nam je potvrdio i Mario Rendulić, predsjednik Kineske jugoistočno europske poslovne asocijacije (CSEBA), koji je u kontaktu s kineskim vlasnicima hotela i koji također osobno pozdravlja svaki pokušaj ili inicijativu da se objekt koji je trenutno zatvoren, stavi u funkciju, rečeno je iz Krapinsko-zagorske županije.

- Hotel je nažalost zatvoren i nema struje, vode i plina obzirom da je tvrtka koja je obavljala usluge smještaja nedavno prijavila stečaj upravo iz razloga što nisu mogli podmirivati financijske obveze. Nadalje, dodao sam da pozdravljam svaki pokušaj ili inicijativu da se objekt stavi u funkciju. U razgovoru sam se osvrnuo na postojeći problem što većinski vlasnik objekta upravo radi Covid-19 ne može u ovom trenutku niti doći u Hrvatsku kako bi pokrenuo radnje oko rekonstrukcije i zahtjeva za rušenje objekta te se nadam da će uspjeti online dati ovlaštenja za pokretanje spomenutih radnji, rekao nam je Mario Rendulić, predsjednik Predsjedništva CSEBA-e.

Direktorica Marušić Piškor istaknula je da od ukupnog kapaciteta, a to je 135 soba i 221 ležaj - hotel ima na raspolaganju 68 soba (i 113 ležaja) koje se nalaze u nižem dijelu hotela i koje mogu služiti za smještaj pozitivnih pacijenata te da se preostali dio kapaciteta nalazi u drugom dijelu objekta, koji je bio izvan funkcije dulje vrijeme, još dok je hotel bio otvoren, u kojem su uzeta četiri uzorka vode, od kojih se u 2 uzorka (na 1. i 4. katu) pokazala neispravnost vode - odnosno, utvrđeno je da je do pojave legionele došlo upravo u dijelu hotela koji je čitavo vrijeme bio izvan funkcije, i nije se koristio – što je uobičajena pojava kod takvih slučajeva. Hiperkloracija vode potom je napravljena u čitavom hotelu, iako u nižem dijelu hotela to nije bilo potrebno.

Iz gore navedenog, jasno je i nedvojbeno da problem s vodom u nekorištenom dijelu objekta nema veze navedenih 68 soba, koje zadovoljavaju potrebne uvjete i bez problema mogu biti stavljene u funkciju. Na osnovu tih informacija Stožer je odlučio nastaviti sa prijedlogom. O svemu je obaviješteno odvjetničko društvo koje zastupa vlasnike hotela, kažu iz Krapinsko-zagorske županije.

Potrebno je istaknuti i to da su neistiniti navodi kojeg su objavili neki mediji kako objekt nema komunalija; struje, vode i plina. S obzirom da je hotel zatvoren, komunalije su samo privremeno isključene, a prema potrebi bit će uključene unutar 48 sati, što je županijskom Stožeru civilne zaštite potvrđeno i od strane distributera, u direktnim razgovorima s nadležnim osobama.

Mobilizacijom hotela i njegovom prenamjenom ne bi bila učinjena nikakva gospodarska šteta, s obzirom da je hotel zatvoren, a koji se nalazi na samo 100 metara udaljenosti od bolnice u Krapinskim Toplicama, što je dodatna prednost. Ukoliko Nacionalni stožer i Ministarstvo zdravstva donesu odluku o mobilizaciji hotela, on bi u najkraćem mogućem roku bio pripremljen, kako bi mogao početi služiti svrsi. Naravno da prije svega to podrazumijeva i poduzimanje svih radnji koje nalaže struka, a tiču se osiguravanja zdravstvene ispravnosti vode, zaključuju iz Krapinsko-zagorske županije.

Tagovi: Hotel Toplice, Željko Kolar, Mario Rendulić, CSEBA, Krapinsko-zagorska županija
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Dominacija Končara, indeksi porasli
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Dominacija Končara, indeksi porasli
ZAGREB - Solidan rast indeksa i vrlo dobar promet obilježili su četvrtak na Zagrebačkoj burzi.
Jen u odnosu na dolar potonuo na najnižu razinu u 34 godine
POTONUĆE
Jen u odnosu na dolar potonuo na najnižu razinu u 34 godine
TOKYO - Jen je skliznuo ispod 155 u odnosu na američki dolar u četvrtak, dodirnuvši novu 34-godišnju najnižu razinu u odnosu na nastavak jačanja dolara.
Azijska tržišta: Prekid negativnog niza
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Prekid negativnog niza
ŠANGAJ - Azijsko-pacifička tržišta odahnula su nakon dva uzastopna dana rasta, odražavajući kretanja na Wall Streetu uoči podataka o bruto domaćem proizvodu za prvo tromjesečje iz SAD-a koji bi trebali biti objavljeni u četvrtak.
Wall Street: Minimalne promjene indeksa
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Minimalne promjene indeksa
NEW YORK - Indeks S&P 500 zatvorio je u srijedu blizu pozitivne nule jer su strahovi zbog kamatnih stopa smanjili entuzijazam koji je proizašao iz snažne zarade poduzeća.
Zagrebačka burza: Uzlet Zvečeva, indeksi pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Uzlet Zvečeva, indeksi pali
ZAGREB - Srijeda je na Zagrebačkoj burzi donijela slab promet i novi pad indeksa.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE