GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Bude li potrebno, Hotel Toplice primit će covid pacijente

Bude li potrebno, Hotel Toplice primit će covid pacijente
SMJEŠTAJ
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.11.2020 / 20:45
Autor: Siniša Malus
ZAGREB - Ministar zdravstva Vili Beroš prije nekoliko je dana potvrdio da je dogovoreno da se u Stubičkim Toplicama smjeste covid-pacijenti koji su u posljednjoj fazi svog oporavka.

Bude li potrebno, moguće je da će dio pacijenata biti smješten i u Hotelu Toplice u Krapinskim Toplicama.

Ministarstvo zdravstva 13. listopada ove godine uputilo je dopis Stožeru civilne zaštite Krapinsko – zagorske županije u kojem se traži da Stožer dostavi prijedlog, vezano za osiguravanje dodatnih smještajnih kapaciteta na području županije za osobe koje su pozitivne na COVID – 19, a za koje ne postoji indikacija za bolničko liječenje, rečeno je SEEbizu u Uredu župana Krapinsko-zagorske županije Željka Kolara.

- Po primitku zahtjeva, Stožer civilne zaštite KZŽ održao je sastanak s Kristinom Marušić Piškor, direktoricom hotela Kras, koja je informirala o stanju hotela te da je zatvoren zbog nemogućnosti podmirivanja financijskih obveza (utjecaj pandemije na poslovanje), zbog čega je i pokrenut stečajni postupak, a ne kako sugeriraju medijski napisi, državni inspektorat - zbog pojave legionele. To nam je potvrdio i Mario Rendulić, predsjednik Kineske jugoistočno europske poslovne asocijacije (CSEBA), koji je u kontaktu s kineskim vlasnicima hotela i koji također osobno pozdravlja svaki pokušaj ili inicijativu da se objekt koji je trenutno zatvoren, stavi u funkciju, rečeno je iz Krapinsko-zagorske županije.

- Hotel je nažalost zatvoren i nema struje, vode i plina obzirom da je tvrtka koja je obavljala usluge smještaja nedavno prijavila stečaj upravo iz razloga što nisu mogli podmirivati financijske obveze. Nadalje, dodao sam da pozdravljam svaki pokušaj ili inicijativu da se objekt stavi u funkciju. U razgovoru sam se osvrnuo na postojeći problem što većinski vlasnik objekta upravo radi Covid-19 ne može u ovom trenutku niti doći u Hrvatsku kako bi pokrenuo radnje oko rekonstrukcije i zahtjeva za rušenje objekta te se nadam da će uspjeti online dati ovlaštenja za pokretanje spomenutih radnji, rekao nam je Mario Rendulić, predsjednik Predsjedništva CSEBA-e.

Direktorica Marušić Piškor istaknula je da od ukupnog kapaciteta, a to je 135 soba i 221 ležaj - hotel ima na raspolaganju 68 soba (i 113 ležaja) koje se nalaze u nižem dijelu hotela i koje mogu služiti za smještaj pozitivnih pacijenata te da se preostali dio kapaciteta nalazi u drugom dijelu objekta, koji je bio izvan funkcije dulje vrijeme, još dok je hotel bio otvoren, u kojem su uzeta četiri uzorka vode, od kojih se u 2 uzorka (na 1. i 4. katu) pokazala neispravnost vode - odnosno, utvrđeno je da je do pojave legionele došlo upravo u dijelu hotela koji je čitavo vrijeme bio izvan funkcije, i nije se koristio – što je uobičajena pojava kod takvih slučajeva. Hiperkloracija vode potom je napravljena u čitavom hotelu, iako u nižem dijelu hotela to nije bilo potrebno.

Iz gore navedenog, jasno je i nedvojbeno da problem s vodom u nekorištenom dijelu objekta nema veze navedenih 68 soba, koje zadovoljavaju potrebne uvjete i bez problema mogu biti stavljene u funkciju. Na osnovu tih informacija Stožer je odlučio nastaviti sa prijedlogom. O svemu je obaviješteno odvjetničko društvo koje zastupa vlasnike hotela, kažu iz Krapinsko-zagorske županije.

Potrebno je istaknuti i to da su neistiniti navodi kojeg su objavili neki mediji kako objekt nema komunalija; struje, vode i plina. S obzirom da je hotel zatvoren, komunalije su samo privremeno isključene, a prema potrebi bit će uključene unutar 48 sati, što je županijskom Stožeru civilne zaštite potvrđeno i od strane distributera, u direktnim razgovorima s nadležnim osobama.

Mobilizacijom hotela i njegovom prenamjenom ne bi bila učinjena nikakva gospodarska šteta, s obzirom da je hotel zatvoren, a koji se nalazi na samo 100 metara udaljenosti od bolnice u Krapinskim Toplicama, što je dodatna prednost. Ukoliko Nacionalni stožer i Ministarstvo zdravstva donesu odluku o mobilizaciji hotela, on bi u najkraćem mogućem roku bio pripremljen, kako bi mogao početi služiti svrsi. Naravno da prije svega to podrazumijeva i poduzimanje svih radnji koje nalaže struka, a tiču se osiguravanja zdravstvene ispravnosti vode, zaključuju iz Krapinsko-zagorske županije.

Tagovi: Hotel Toplice, Željko Kolar, Mario Rendulić, CSEBA, Krapinsko-zagorska županija
PROČITAJ I OVO
Dolar prekinuo pozitivni niz
FOREX
Dolar prekinuo pozitivni niz
LONDON - Dolar je oslabio u utorak prema najvažnijim svjetskim valutama u opreznom trgovanju na međunarodnim tržištima dok investitori za daljnje smjernice čekaju govor buduće američke ministrice financija Janet Yellen.
Mfin na aukciji prodao 1,7 mlrd kuna trezorskih zapisa
TREZORCI
Mfin na aukciji prodao 1,7 mlrd kuna trezorskih zapisa
ZAGREB - Ministarstvo financija u utorak je na aukciji, prvoj od početka prosinca lani, prodalo 1,7 milijardi kuna trezorskih zapisa, više od planiranog, uz kamatnu stopu od svega 0,05 posto.
Hrvatska među Austrijancima najtraženija destinacija u 2021.
SIGNALI
Hrvatska među Austrijancima najtraženija destinacija u 2021.
BEČ - Poznati organizator putovanja Gruber Reisen u Austriji je proveo posebno tržišno istraživanje „Barometar putovanja u 2021. godini“, a rezultate istraživanja, prema kojima je Hrvatska vodeća i najtraženija destinacija na austrijskom tržištu, objavio je i popularni online stručni magazin Traveller Online.
U fondove se od srpnja do kraja godine vratilo 1,7 milijardi kuna imovine
IMOVINA
U fondove se od srpnja do kraja godine vratilo 1,7 milijardi kuna imovine
ZAGREB – Otvoreni investicijski fondovi s javnom ponudom (UCITS) u Hrvatskoj završili su 2020. godinu s neto ukupnom imovinom od 18,2 milijarde kuna, što je za 19,3% odnosno 4,4 milijarde manje nego na kraju 2019. godine.
Vučić: Kinezi nam dali vakcinu ispod cene
POHVALIO SE
Vučić: Kinezi nam dali vakcinu ispod cene
BEOGRAD - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je na konferenciji za medije, održanoj nakon zajedničke sednice državnog vrha i Operativnog tima za vakcinaciju, da je veoma važno da svi građani razumeju od kolikog je značaja masovna imunizacija, te da je Srbija od Kine dobila vakcinu "ispod cene".
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE