GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Bude li izabran Vlahušić, Dubrovnik može zaboraviti na novac iz EU

Bude li izabran Vlahušić, Dubrovnik može zaboraviti na novac iz EU
DUBROVNIK
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.03.2015 / 15:40
Autor: SEEbiz / Index.hr
DUBROVNIK - Ako bi Andro Vlahušić postao gradonačelnik Dubrovnika, taj bi grad ostao bez svih financijskih sredstava iz fondova Europske unije, ali i natječaja koje raspisuju hrvatska ministarstva odnosno strukturni fondovi.
Naime, iako za hrvatsko zakonodavstvo Vlahušićeva pravomoćna presuda ne predstavlja prepreku za obnašanje gradonačelničke dužnost, legislativa Hrvatske i Europske unije sasvim je drugačija za potpisivanje ugovora kada se dodjeljuju financijska sredstva, piše Index.hr.

Europske institucije, što je uređeno zakonom, ne mogu potpisivati ugovore s pravomoćno osuđenim osobama i tim osobama dijeliti novac iz EU fondova. Isto tako je riješeno na razini ministarstava koje dodjeljuju sredstava iz tzv strukturnih fondova te za natječaje.

Razlog tome je činjenica da svaki ugovor s fondom Europske unije ima i poseban aneks - tzv. Izjavu časti podnositelja prijave - "Declaration of honour on exclusion criteria and absence of conflict of interest" odnosno "Declaration of Honour by legal representative of applicant organisation". Prema tom aneksu ugovora fizička osoba koja predstavlja pravnu osobu, u konkretnom slučaju gradonačelnik koji predstavlja grad, ne smije biti osuđivan.

"Da je osuđen za kazneno djelo u vezi s profesionalnim ponašanjem na temelju presude nadležnog tijela države članice koja ima snagu res judicata", stoji u jednom takvom aneksu ugovora, uz odjeljak koji govori o "ozbiljnim propustima u profesionalnom ponašanju".

"Da je bio kriv za ozbiljne propuste u profesionalnom ponašanju dokazane bilo kojim sredstvima koje Komisija može opravdati uključujući i odlukama Europske investicijske banke i međunarodnih organizacija", stoji u aneksu.

Za Vlahušića sporni aneks imaju i hrvatska ministarstava koja raspisuju natječaje za projekte i za financijska sredstava koja se dodjeljuju iz strukturnih fondova.

Tako bi konkretno grad Dubrovnik morao odustati od projekta Europske prijestolnice kulture. Upravo taj projekt bio je Vlahušiću od izuzetne važnosti, s obzirom da je oporbu optuživao kako su izazivanjem prijevremenih izbora utjecali na završetak procesa kandidature Dubrovnika za Europsku prijestolnicu kulture.

"Gradovi kandidati moraju potpisati Izjavu časti kojom potvrđuju da se ne nalaze u nekoj od situacija navedenih u članku 106. (1) i članku 107., 108. i 109. Financijske uredbe koja se primjenjuje na opći proračun Europske unije [4], ispunjavajući obrazac u prilogu 2", stoji u natječaju prema kojem se Dubrovnik ne smije ni kandidirati.

Isto tako dubrovački gradonačelnik je najavio kako će se Dubrovnik prijaviti na niz natječaja iz europskih fondova od izgradnje pročiščavača do programa za suzbijanje nezaposlenosti pa do izgradnje kanalizacijskog sustava za dubrovačke otoke Šipan, Lopud i Kalamota. No, ni u tim slučajevima Dubrovnik ne bi mogao računati na taj novac.

"Riječ je o Izjavi o poštivanju kriterija za isključenje i nepostojanju sukoba interesa. U pravilu pravomoćno osuđene odgovorne osobe prijavitelja ne mogu niti podnijeti projektnu prijavu na natječaj. Takva izjava nalazi se u svakom od natječaja", potvrdila nam je stručnjakinja za EU fondove i europarlamentarka Ivana Maletić.

Na izravan upit što bi se dogodilo ukoliko bi na čelo Dubrovnika bio Vlahušić koji ima pravomoćnu presudu, Maletić kaže da bi to bio kraj za povlačenje novca iz EU fondova.

"Ne bi se Grad sa svojim projektima mogao javljati na natječaje za EU projekte jer ne mogu zadovoljiti kriterije za isključenje i nepostojanje sukoba interesa na razini odgovorne osobe. To je dio procedure zaštite financijskih interesa Europske unije", zaključuje Maletić.

Podsjetimo, Andro Vlahušić pravomoćno je osuđen u aferi Šipan za kazneno djelo protiv službene dužnosti. Prema obrazloženju presude Vlahušić je napravio sve kako bi omogućio svom koalicijskom partneru Peri Vićanu da se njegova tvrtka Dubrovačko primorje izvuče iz financijskih poteškoća.

Nakon što je buknula afera milijun kuna pozajmice Grada Dubrovnika je vraćeno u proračun što je osuđenicima uzeto kao "olakotna okolnost".

Pravomoćna presuda stigla kada Vlahušić već nije bio gradonačelnik

Podsjetimo kako je Dubrovnik u 2015. godinu zbog nedonošenja proračuna ušao bez Gradskog vijeća i s tehničkim gradonačelnikom. Sredinom siječnja umjesto dotadašnjeg gradonačelnika Vlahušića Vlada je imenovala povjernika te raspisala izbore.

Vrhovni sud donio je pravomoćnu odluku za aferu Šipan početkom veljače, odnosno u vrijeme kada Vlahušić već nije bio gradonačelnik.

Tagovi: Andro Vlahušić, fondovi EU, Dubrovnik, Ivana Maletić, Pero Vićan, Dubravka Šuica
PROČITAJ I OVO
InterCapital dobitnik Euromoney nagrade za najbolje privatno bankarstvo i usluge upravljanja imovinom u Hrvatskoj
PRIZNANJA
InterCapital dobitnik Euromoney nagrade za najbolje privatno bankarstvo i usluge upravljanja imovinom u Hrvatskoj
ZAGREB - Euromoney je dodijelio nagradu za najbolje privatno bankarstvo i uslugu upravljanja imovinom u Hrvatskoj InterCapital Asset Managementu (ICAM-u).
Rusko veleposlanstvo: Hrvatska potvrdila da je zainteresirana za Sputnjik V
CJEPIVO
Rusko veleposlanstvo: Hrvatska potvrdila da je zainteresirana za Sputnjik V
ZAGREB - Hrvatska je potvrdila da je zainteresirana za kupnju ruskog cjepiva Sputnjik V u skladu s propisima EU-a i zakonima RH, objavilo je u utorak navečer rusko veleposlanstvo u Hrvatskoj na svojoj Facebook stranici i Twitter profilu.
Dan Loeb, još jedan milijarder u svijetu kriptovaluta
KRIPTOVALUTE
Dan Loeb, još jedan milijarder u svijetu kriptovaluta
LONDON - Milijarder Dan Loeb priznao je početkom ovoga tjedna da je ušao u svijet kriptovaluta.
Beogradska berza: Indeksi u plusu, investiciona aktivnost inertna
CLOSING BELL BSE
Beogradska berza: Indeksi u plusu, investiciona aktivnost inertna
BEOGRAD – Trgovanje akcijama na Beogradskoj berzi obeležila je danas inertna investiciona aktivnost, dok su berzanski indeksi zaključeni u plusu.
Zagrebačka burza: Atlantska plovidba dobitnica dana, indeksi u plusu
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Atlantska plovidba dobitnica dana, indeksi u plusu
ZAGREB - Promet gotovo identičan jučerašnjem, ali i rast indeksa u utorak na Zagrebačkoj burzi.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE