GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Bruto premija osiguravatelja u siječnju blago snižena

Bruto premija osiguravatelja u siječnju blago snižena
PAD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.02.2016 / 09:03
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Zaračunata bruto premija 24 društva za osiguranje na kraju siječnja ove godine iznosila je 869,5 milijuna kuna, što je 0,84 posto manje u odnosu na premiju s kraja siječnja prošle godine, pokazuju podaci Hrvatskog ureda za osiguranje (HUO).
Iako je ukupna bruto premija hrvatskih osiguravatelja tijekom 2015. uglavnom bilježila rast poduprt znatnim povećanjem premije u segmentu životnih osiguranja, u siječnju ove godine u tom se segmentu bilježi značajan pad. Tako je bruto premija u segmentu životnih osiguranja na kraju prvog ovogodišnjeg mjeseca iznosila 188,1 milijun kuna i bila je čak 9,19 posto niža nego lani. Istodobno, u segmentu neživotnih osiguranja bruto premija je rasla za 1,75 posto, na 681,3 milijuna kuna.

Promatrano prema ukupnoj premiji, na početku ove godine najveći je tržišni udio i dalje držalo Croatia osiguranje s 275,1 milijun kuna premije, što čini 31,64 postotni udio na hrvatskom tržištu osiguranja. Drugi je Allianz s gotovo 148 milijuna kuna ukupne premije (17,02 postotni udio), a treći Euroherc čija je premija na kraju siječnja iznosila 60,3 milijuna kuna i činila 6,93 postotni tržišni udio.

Osjetan pad premije u životnim osiguranjima rezultat je jačeg pada premije kod više osiguravajućih društava, a posebice dva osiguravatelja koja drže najveće tržišne udjele u tom segmentu - premija Allianza je na godišnjoj razini smanjena za 18,07 posto, na 35,9 milijuna kuna, a Croatia osiguranja za čak 30,60 posto, na 27,8 milijuna kuna.

Croatia osiguranje, koje zauzima najveći tržišni udio u segmentu neživotnih osiguranja, i u tom segmentu bilježi pad premije, i to za 7,14 posto, na 247,25 milijuna kuna, što čini 36,29 posto ukupne premije u 'neživotu'.

Na drugom je mjestu, udjelom od 16,45 posto, Allianz, čija je premija u siječnju lani bila 2,74 posto manja nego u istom mjesecu lani i iznosila je 112 milijuna kuna, dok je na trećem mjestu, s udjelom od 8,85 posto, odnosno premijom u iznosu od 60,28 milijuna kuna, Euroherc, koji je zabilježio blagi, 0,1 postotni rast premije u tom segmentu.

Podaci HUO-a po vrstama osiguranja, pak, pokazuju da je u siječnju najviše, 156 milijuna kuna, iznosila premija klasičnog životnog osiguranja, dok je premija u osiguranju od odgovornosti za upotrebu motornih vozila (obvezno autoosiguranje) bila na razini od 147,8 milijuna kuna. No, rezultati liberalizacije tog segmenta tržišta, odnosno sniženje cijena polica obveznog autoosiguranja, i dalje se osjete na zaračunatoj premiji, koja je u odnosu na siječanj prošle godine smanjena za 8,85 posto. Istodobno je premija u osiguranju cestovnih vozila (kasko) rasla za gotovo 8 posto, na 62,4 milijuna kuna.

Kod proizvoda životnog osiguranja, pak, najizraženiji rast zaračunate premije - za čak 72,6 posto, na 17,6 milijuna kuna, bilježi se kod životnih ili rentnih osiguranja kod kojih ugovaratelj osiguranja snosi rizik ulaganja, dok je premija u rentnom osiguranju porasla na godišnjoj razini za 26,54 posto, na 3,11 milijuna kuna.

Tagovi: Bruto premija osiguravatelja, životno osiguranje, Croatia osiguranje, Allianz, Euroherc
PROČITAJ I OVO
Što je uzrok nedjeljne katastrofe bitcoina?
RASPRODAJA
Što je uzrok nedjeljne katastrofe bitcoina?
NEW YORK - Bitcoin se u nedjelju srušio više od dvanaest posto i pao na najnižu razinu u tri tjedna. Bio je to i najteži dnevni pad bitcoina u dva mjeseca.
Coinbaseov CEO prodao dionice u vrijednosti 291,8 milijuna dolara prvi dan trgovine
PRODAJA
Coinbaseov CEO prodao dionice u vrijednosti 291,8 milijuna dolara prvi dan trgovine
NEW YORK - Glavni izvršni direktor Coinbasea Brian Armstrong prodao je dionice u vrijednosti 291,8 milijuna dolara prvi dan trgovine.
Britanski turisti mogli bi biti dobra vijest za Hrvatsku
PUTOVANJA
Britanski turisti mogli bi biti dobra vijest za Hrvatsku
LONDON - Sjedinjene Američke Države, Gibraltar, Izrael i Island naći će se na 'zelenoj' listi osam zemalja ili teritorija koje britanska vlada planira označiti sigurnima za putovanja od 17. svibnja, prema istraživanju koje je naručio tamošnji sektor putovanja.
Bitcoin potonuo dvanaest posto
KRIPTOVALUTE
Bitcoin potonuo dvanaest posto
NEW YORK - Najpopularnija kriptovaluta potonula je čak dvanaest posto u nedjelju ujutro.
Dionice Krke najjače od svibnja 2008.
UZLET
Dionice Krke najjače od svibnja 2008.
LJUBLJANA - Glavni ljubljanski indeks SBITOP ove je godine već zabilježio 16 posto rasta, a dionice Krke vratile su se na razinu iznad 100 eura prvi put od svibnja 2008.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE