GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Bruto premija osiguravajućih društava krajem travnja 4,27 milijardi kuna

Bruto premija osiguravajućih društava krajem travnja 4,27 milijardi kuna
RAST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.05.2021 / 16:28
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Osiguravajuća društva su do kraja travnja zaračunala ukupnu bruto premiju od 4,27 milijardi kuna, što je porast za 10,4 posto u odnosu na isto razdoblje 2020. godine, pokazuju kumulativni podaci koje je objavio Hrvatski ured za osiguranje (HUO).

Za istovjetnih 10,4 posto zabilježen je rast ukupne bruto premije i u segmentu neživotnih i životnih osiguranja - u neživotnima je tako u prva četiri ovogodišnja mjeseca iznosila 3,19 milijardi kuna, a u životnim osiguranjima 1,08 milijardi kuna.

Najzastupljenija vrsta osiguranja u neživotnim osiguranjima je i nadalje osiguranje od odgovornosti za upotrebu motornih vozila, sa zaračunatom bruto premijom krajem travnja od 942,7 milijuna kuna, što je na godišnjoj razini porast od 18,2 posto.

U sklopu osiguranja od odgovornosti za upotrebu motornih vozila, najveći udio ima obvezno osiguranje vlasnika odnosno korisnika motornih vozila od automobilske odgovornosti za štete nanesene trećim osobama, s iznosom premije od 894,5 milijuna kuna, ili 18,8 posto više nego krajem travnja 2020. godine. U prva četiri mjeseca ove godine sklopljeno je 814.736 polica, što je 74.273 police više nego u istom razdoblju lani, a prosječna premija u obveznom auto osiguranju iznosila je 1.097,95 kuna, što je na godišnjoj razini više za osam posto, podaci su HUO-a.

U skupini životnih osiguranja, pak, najveći udio ima klasično životno osiguranje, s premijom u iznosu od 932,6 milijuna kuna, ili 17,2 posto višom u odnosu na travanj 2020. godine.

Istodobno, zaračunata bruto premija životnih ili rentnih osiguranja kod kojih ugovaratelj osiguranja snosi rizik ulaganja na godišnjoj razini je pala za 22,9 posto, na 104,1 milijun kuna, kod dopunskog osiguranja životnog osiguranja za 3,6 posto, na 41,7 milijuna kuna, a za 39,5 posto je pala zaračunata premija rentnog osiguranja, na 3,5 milijuna krajem travnja ove godine.


Među osiguravajućim društvima najveći tržišni udio prema zaračunatoj bruto premiji i nadalje drži Croatia osiguranje, uz rast zaračunate premije na godišnjoj razini za 7,3 posto, na 1,1 milijardu kuna. No, tržišni udio Croatia osiguranja je pao s 27,6 posto, koliko je iznosio krajem travnja prošle godine, na 26,9 posto krajem travnja ove godine.

Drugi je Allianz Hrvatska, s tržišnim udjelom od 12,5 posto te rastom zaračunate bruto premije za 13 posto, na 532,6 milijuna kuna.

Slijedi Wiener osiguranje, koje bilježi rast zaračunate bruto premije za 13,8 posto, na 486,3 milijuna kuna, uz tržišni udio od 11,4 posto.

Četvrto mjesto na hrvatskom tržištu osiguranja drži Euroherc, kojem je zaračunata bruto premija na godišnjoj razini skočila za 10,3 posto, na 444,6 milijuna kuna, uz tržišni udio od 10,4 posto.

Isplata šteta rasla za 6,8 posto

Ukupan bruto iznos likvidiranih šteta koja su osiguravajuća društva isplatila svojim osiguranicima u prva je četiri mjeseca ove godine iznosio 2,4 milijarde kuna, što je za 153,8 milijuna kuna ili 6,8 posto više no u istom razdoblju lani.

Od toga na neživotna osiguranja otpada 1,4 milijarde kuna ili 20,4 posto više na godišnjoj razini. U "neživotnom" segmentu najveći udio čini osiguranje od odgovornosti za upotrebu motornih vozila, s isplaćenih 474,2 milijuna kuna, što je za 58,4 milijuna kuna ili 14,1 posto više no lani.

Slijedi kasko osiguranje cestovnih vozila, s iznosom likvidiranih šteta krajem travnja od 252 milijuna kuna, što je za 5,6 milijuna kuna ili 2,2 posto manje nego krajem travnja 2020. godine.

Nadalje, likvidirane štete za osiguranje od požara i elementarnih šteta krajem travnja iznosile 242,9 milijuna kuna, što je za 127,3 milijuna kuna ili 110,1 posto više nego krajem travnja 2020. godine.

U segmentu životnih osiguranja ukupan iznos likvidiranih šteta je bio 1,05 milijardi kuna ili 7,2 posto manje u odnosu na lanjski travanj. Najveći dio u tom segmentu ima klasično životno osiguranje s iznosom od 957 milijuna kuna, što je godišnji rast od pet posto.

Tagovi: premija osiguravatelja, Hrvatski ured za osiguranje, Croatia osiguranje, Adriatic osiguranje, Generali osiguranje, Euroherc, Allianz
PROČITAJ I OVO
Dražba dijamanta daje dodatni vjetar u leđa bitcoinu
SKUPOCJENI DIJAMANT
Dražba dijamanta daje dodatni vjetar u leđa bitcoinu
NEW YORK - Rijedak dijamant u obliku kruške za koji se očekuje da će doseći do 15 milijuna dolara može se kupiti na aukciji sljedeći mjesec za kriptovalute, objavio je Sotheby’s u ponedjeljak.
Britanija radi na tome da dopusti putovanja cijepljenim građanima
OTKRIĆA
Britanija radi na tome da dopusti putovanja cijepljenim građanima
LONDON - Britanija radi na planovima da omogući putovanja u potpunosti cijepljenim osobama i vrati druge slobode, no još uvijek nisu spremni za to, u utorak je rekao ministar zdravstva Matt Hancock.
Azijska tržišta: Indeksi se snažno odbili u plus, Nikkei 225 skočio preko tri posto
ODBIJANAC
Azijska tržišta: Indeksi se snažno odbili u plus, Nikkei 225 skočio preko tri posto
ŠANGAJ - Dan nakon raširene rasprodaje, na azijskim tržištima odbijanac u plus.
Nijemci više traže na Googleu Hrvatsku nego Španjolsku, Italiju i Grčku
SIGNALI
Nijemci više traže na Googleu Hrvatsku nego Španjolsku, Italiju i Grčku
ZAGREB – Hrvatska se iz dana u dan susreće sa sve povoljnijom epidemiološkom slikom što svakako ide u prilog kvalitetnoj turističkoj sezoni.
Zagrebačka burza: Jadroplov dobitnik dana, indeksi pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Jadroplov dobitnik dana, indeksi pali
ZAGREB - Početak novog tjedna donio je pad indeksa na Zagrebačkoj burzi u skladu s globalnim kretanjima.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE