GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Bruto dobit banaka u prvom polugodištu potonula 41%

Bruto dobit banaka u prvom polugodištu potonula 41%
PAD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.08.2013 / 17:51
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Banke u Hrvatskoj u prvih su šest mjeseci ove godine ostvarile dobit prije oporezivanja u ukupnom iznosu od 1,26 milijardi kuna, pokazuju privremeni nerevidirani podaci za 31 banku koje je danas objavila Hrvatska narodna banka (HNB).
To je, u odnosu na nerevidirane podatke HNB-a za prvo polugodište 2012. godine, smanjenje bruto dobiti banaka za 40,98 posto, ili za 877,3 milijuna kuna.

Ukupna aktiva 31 banke u Hrvatskoj na kraju lipnja 2013. iznosila je 400,1 milijardu kuna, što je 0,06 posto više nego na kraju prošle godine.

Prosječna stopa adekvatnosti jamstvenog kapitala banaka u Hrvatskoj na kraju lipnja ove godine iznosila je 20,79 posto, što je za 0,62 postotna boda više nego u isto vrijeme lani (kada je ta stopa iznosila 20,17 posto).

Dvije su banke imale stopu adekvatnosti ispod HNB-ovog regulativnog minimuma od 12 posto - Centar banka 9,80 posto i Karlovačka banka 10,15 posto. Zbog neudovoljavanja zakonskim odredbama o minimalnoj stopi adekvatnosti jamstvenog kapitala u tijeku je poduzimanje supervizorskih mjera, napominju pritom iz HNB-a.

Od ukupno 31 banke dobit prije oporezivanja iskazalo je 20 banka, dok je 11 banaka zabilježilo gubitak u ukupnom iznosu od 216,9 milijuna kuna, pri čemu je pojedinačno najveći gubitak iskazala Centar banka u iznosu od 66,4 milijuna kuna.

Pad bruto dobiti u usporedbi s istom razdobljem prošle godine bilježi većina najvećih banaka, uz rijetke iznimke.

Takva je iznimka i Privredna banka Zagreb (PBZ) koja je u odnosu na prvo polugodište prošle godine zabilježila rast bruto dobiti za 15,2 posto, ili za 77,1 milijun kuna, na 583,6 milijuna kuna.

Iz PBZ-a su još ranije rast dobiti objasnili prodajom većinskog udjela u tvrtki PBZ Invest slovačkom VUB Asset Managementu, a u sklopu konsolidacije društava za upravljanje investicijskim fondovima i imovinom klijenata Banke Intesa Sanpaolo, većinskog vlasnika PBZ-a.

Time je PBZ ujedno izbila na prvo mjesto po visini bruto dobiti, dok je do sada to mjesto uobičajeno držala Zagrebačka banka.

No, u prvom polugodištu ove godine Zagrebačka je banka zabilježila bruto pad bruto dobiti za 33,3 posto, na 476,1 milijun kuna.

Iz te su banke prilikom objave financijskog izvješća za prvo polugodište naveli kako su im ostvareni rezultati i nadalje pod utjecajem smanjene potražnje za kreditima, nižih kamatnih prihoda, još uvijek relativno visokih troškova financiranja i povećanih troškova rezerviranja.

Slično je obrazloženje za svoje financijske pokazatelje u prvom polugodištu dala i Erste&Steiermaerkische Bank koja je zabilježila pad bruto dobiti za 54,1 posto, na 152,8 milijuna kuna.

Raiffeisenbank Austria ostvarila je 71 milijun kuna dobiti prije oporezivanja, što je, usporedi li se s nerevidiranim podacima HNB-a za prvo lanjsko polugodište, pad za 78,6 posto.

Na petom je mjestu po visini bruto dobiti banka u hrvatskom državnom vlasništvu - Hrvatska poštanska banka sa 62,2 milijuna kuna, što je porast za oko 2 posto u odnosu na prvih šest mjeseci prošle godine.

Po visini dobiti prije oporezivanja slijede OTP Banka Hrvatske s nešto više od 49 milijuna kuna (u isto vrijeme lani 33,9 milijuna kuna) te Hypo-Alpe-Adria-Bank s 35,4 milijuna kuna (u isto vrijeme lani 101,1 milijun kuna).

Među 11 banaka koje su u prvom polugodištu iskazale gubitak našla se i Societe Generale - Splitska banka koja je, prema podacima HNB-a, iskazala gubitak od 54,5 milijuna kuna, dok je u istom razdoblju lani imala bruto dobit od 83,6 milijuna kuna.

Societe Generale - Splitske banke iskazala je gubitak i na kraju prvog tromjesečja ove godine, što je, kako su tada objasnili iz te banke, odraz konzervativne politike rezerviranja. Iz banke su tada također naveli da su se time dijelom već prilagodili najavljenim regulatornim promjenama u pravilima rezerviranja te da ne očekuju njihov značajan utjecaj na ukupan rezultat u ovoj godini.

Tagovi: banke, Provredna banka Zagreb, Zagrebačka banka, Erste, Centar banka, Karlovačka banka, Hrvatska poštanska banka, Raiffeisen
PROČITAJ I OVO
Mihajlović: Srbija će postati drugi najveći proizvođač bakra u Evropi
BAKAR
Mihajlović: Srbija će postati drugi najveći proizvođač bakra u Evropi
BEOGRAD - Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović ocenila je da će zahvaljujući novootvorenom rudniku „Čukaru Peki“ kod Bora, Srbija „u nekom trenutku“ postati drugi najveći proizvođač bakra u Evropi.
Zagrebačka burza: Slab promet i blagi rast indeksa na kraju tjedna
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Slab promet i blagi rast indeksa na kraju tjedna
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi na kraju tjedna Crobex indeksi su blago ojačali, no uz vrlo skroman obujam trgovanja, jer nema poticajnih poslovnih vijesti koje bi potaknule veću aktivnosti investitora.
Dolarov indeks u blagom minusu
FOREX
Dolarov indeks u blagom minusu
LONDON - Dolar je u petak blago oslabio prema ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta na međunarodnim tržištima, jer su investitori bili nešto skloniji valutama koje percipiraju rizičnijima nakon dobrih vijesti iz Kine.
Svjetske i europske nagrade za lošinjski spa i održivi turizam
NAGRADE
Svjetske i europske nagrade za lošinjski spa i održivi turizam
ZAGREB - Otok Lošinj se ovih dana dodatno potvrdio na međunarodnoj turističkoj mapi, s nagradama malološinjskom hotelu Belleuve za najbolju spa i wellness ponudu u svijetu, te projektu "Lošinjski loger Nerezinac" za drugo mjesto među najboljim europskim projektima održivog kulturnog turizma.
Stočari po utovljenoj svinji gube 600, a junetu i 2500 kn
GUBICI
Stočari po utovljenoj svinji gube 600, a junetu i 2500 kn
ZAGREB - Svinjogojci u ovome trenutku po jednom tovljeniku od 120 kilograma gube 600, a tovljači junadi po grlu od oko 600 kilograma i 2500 kuna, alarmantne su brojke koje ovih dana iznose hrvatski stočari, piše u petak Večernji list.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE