GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Bruto dobit banaka u prvom polugodištu porasla 24,5%

Bruto dobit banaka u prvom polugodištu porasla 24,5%
RAST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.08.2014 / 20:49
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Banke u Hrvatskoj u prvih su šest mjeseci ove godine ostvarile dobit prije oporezivanja u ukupnom iznosu od 1,57 milijardi kuna, pokazuju privremeni nerevidirani podaci za 30 banaka koje je danas objavila Hrvatska narodna banka (HNB). To je, u odnosu na nerevidirane podatke HNB-a za prvo polugodište 2013. godine, povećanje bruto dobiti banaka za 24,5 posto ili za 310,3 milijuna kuna.

Ukupna aktiva 30 banaka u Hrvatskoj na kraju lipnja 2014. iznosila je 392,7 milijardi kuna, što je 1,29 posto manje nego na kraju prošle godine.

Od ukupno 30 banaka dobit prije oporezivanja iskazalo je 20 banaka, dok je 10 banaka zabilježilo gubitak u ukupnom iznosu od 160 milijuna kuna. Pojedinačno najveći gubitak iskazala je Nava banka u iznosu od 51,3 milijuna kuna, a za tu je banku Savjet HNB sredinom srpnja donio odluku o podnošenju prijedloga Trgovačkom sudu u Zagrebu za otvaranje stečajnog postupka.

Podaci HNB-a, koji se temelje na podacima koje joj dostavljaju same banke, pokazuju da po visini bruto dobiti prednjači Zagrebačka banka (ZABA) koja je u prvih šest mjeseci ostvarila dobit prije oporezivanja u iznosu od 693,3 milijuna kuna. ZABA tako na godišnjoj razini, u odnosu na prvo polugodište prošle godine, bilježi rast bruto dobiti za 45,8 posto ili za 218,2 milijuna kuna.

Po visini bruto dobiti slijedi Privredna banka Zagreb (PBZ) sa 430,8 milijuna kuna, što je u odnosu na prvih šest mjeseci prošle godine smanjenje za 152,7 milijuna kuna ili za 26,2 posto. Pad dobiti iz PBZ-a su u šestomjesečnom izvješću objavljenom na Zagrebačkoj burzi ponajprije objasnili prodajom udjela PBZ Investa u prošloj godini, kada je banka bila zabilježila veći rast dobiti.

Po nerevididranim podacima HNB-a, na trećem mjestu po iznosu bruto dobiti u prvih šest mjeseci je Raiffeisenbank Austria s 215,6 milijuna kuna, a slijede Societe Generale - Splitska banka s dobiti u iznosu od 137 milijuna kuna te Erste&Steiermaerkische Bank s dobiti prije oporezivanja u iznosu od 120 milijuna kuna.

Na šestom je mjestu po visini bruto dobiti banka u hrvatskom državnom vlasništvu - Hrvatska poštanska banka s 31,9 milijuna kuna.

Tagovi: bankarski sektor, Zagrebačka banka, Privredna banka Zagreb, Nava banka, Erste, Raiffeisenbank Austria, Hrvatska poštanska banka, Societe Generale-Splitska banka
PROČITAJ I OVO
Mihajlović: Srbija će postati drugi najveći proizvođač bakra u Evropi
BAKAR
Mihajlović: Srbija će postati drugi najveći proizvođač bakra u Evropi
BEOGRAD - Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović ocenila je da će zahvaljujući novootvorenom rudniku „Čukaru Peki“ kod Bora, Srbija „u nekom trenutku“ postati drugi najveći proizvođač bakra u Evropi.
Zagrebačka burza: Slab promet i blagi rast indeksa na kraju tjedna
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Slab promet i blagi rast indeksa na kraju tjedna
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi na kraju tjedna Crobex indeksi su blago ojačali, no uz vrlo skroman obujam trgovanja, jer nema poticajnih poslovnih vijesti koje bi potaknule veću aktivnosti investitora.
Dolarov indeks u blagom minusu
FOREX
Dolarov indeks u blagom minusu
LONDON - Dolar je u petak blago oslabio prema ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta na međunarodnim tržištima, jer su investitori bili nešto skloniji valutama koje percipiraju rizičnijima nakon dobrih vijesti iz Kine.
Svjetske i europske nagrade za lošinjski spa i održivi turizam
NAGRADE
Svjetske i europske nagrade za lošinjski spa i održivi turizam
ZAGREB - Otok Lošinj se ovih dana dodatno potvrdio na međunarodnoj turističkoj mapi, s nagradama malološinjskom hotelu Belleuve za najbolju spa i wellness ponudu u svijetu, te projektu "Lošinjski loger Nerezinac" za drugo mjesto među najboljim europskim projektima održivog kulturnog turizma.
Stočari po utovljenoj svinji gube 600, a junetu i 2500 kn
GUBICI
Stočari po utovljenoj svinji gube 600, a junetu i 2500 kn
ZAGREB - Svinjogojci u ovome trenutku po jednom tovljeniku od 120 kilograma gube 600, a tovljači junadi po grlu od oko 600 kilograma i 2500 kuna, alarmantne su brojke koje ovih dana iznose hrvatski stočari, piše u petak Večernji list.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE