GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Brojke iz travnja ipak daju razloga za turistički optimizam

Brojke iz travnja ipak daju razloga za turistički optimizam
SIGNALI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.05.2021 / 09:34
Autor: SEEbiz
ANALIZA - S obzirom na to da je Uskrs ove godine pao u travnju, posebno je zanimljivo vidjeti razvoj hrvatskog turizma u prethodnom mjesecu.

Prema izvješću Hrvatske turističke zajednice, u travnju 2021. Hrvatska je zabilježila nagli porast turističkih dolazaka, koji je dosegao 0,24 milijuna (naspram samo 9 724 u travnju 2020.). U međuvremenu, noćenja turista dosegla su 0,85 milijuna, što predstavlja rast od 116,1% u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. Takav rezultat mogao bi se pripisati vrlo niskoj lanjskoj bazi, s obzirom na to da je gotovo cijela Europa bila još u blokadi u travnju 2020. godine.

Međutim, brojke su donekle ohrabrujuće, posebno s obzirom na to da čak 61,9% ostvarenih noćenja dolazi od stranih turista, pišu analitičari InterCapitala. Od toga na listi prednjače turisti iz Njemačke s 13,6% ukupno ostvarenih noćenja, a slijede ih turisti iz Slovenije (13,3%).

Promatrajući dolaske ostvarene u travnju po županijama, Istra predvodi popis s 28,2% ukupnih dolazaka i najviše noćenja (31,7%). Kad promatramo vrstu smještaja, može se primijetiti da su hoteli ostvarili 36% ukupnih noćenja.

Sve u svemu, gledajući turistički razvoj od početka godine, dolasci turista i dalje bilježe pad od 8,4% na godišnjoj razini, dok su turistička noćenja zabilježila pad od 12,7% na godišnjoj razini.

Tagovi: hrvatski turizam, Kristjan Staničić, Hrvatska turistička zajednica, strani turisti, njemački turisti, slovenski turisti
PROČITAJ I OVO
Digitalni juan veliki izazov za dolar
IZAZOVI
Digitalni juan veliki izazov za dolar
PEKING - Kina pobjeđuje SAD kada je riječ o inovacijama u internetskom novcu, postavljajući izazove statusu američkog dolara kao de facto monetarne rezerve.
Bitcoin u usponu, zaslužni Musk, Dorsey i Wood
KRIPTOVALUTE
Bitcoin u usponu, zaslužni Musk, Dorsey i Wood
NEW YORK - Turbulentni tjedan bio je i na tržištu kriptovaluta čija je tržišna kapitalizacija u utorak pala za 100 milijardi dolara u samo 24 sata.
Staničić: Na razini smo ciljanih 60 posto rekordne 2019. godine
SOLIDNO
Staničić: Na razini smo ciljanih 60 posto rekordne 2019. godine
ZAGREB - Kristjan Staničić, direktor Hrvatske turističke zajednice rekao je u Dnevniku HRT-a, kako prema podacima eVisitora u Hrvatskoj trenutno boravi 870 tisuća turista, a najviše ih je iz Njemačke, Austrije, Češke, Slovačke i Poljske. Najposjećenije destinacije su Poreč, Rovinj, Vir, Mali Lošinj i Medulin.
Svjetska tržišta: Indeksi rastu na krilima dobrih rezultata kompanija
RAST
Svjetska tržišta: Indeksi rastu na krilima dobrih rezultata kompanija
NEW YORK - Na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna porasle, pri čemu su na Wall Streetu dosegnule rekordne razine, što se ponajviše zahvaljuje boljim nego što se očekivalo poslovnim rezultatima kompanija.
Dolar ojačao prema košarici valuta drugi tjedan zaredom
FOREX
Dolar ojačao prema košarici valuta drugi tjedan zaredom
LONDON – Na svjetskim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta porasla i prošloga tjedna, drugoga zaredom, jer ulagači zbog širenja delta soja koronavirusa i novih restriktivnih mjera nisu skloni rizičnijim investicijama.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE