GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Broj stečajeva u svijetu u padu, iznimka zemlje koje ovise o poslovanju s Kinom

Broj stečajeva u svijetu u padu, iznimka zemlje koje ovise o poslovanju s Kinom
STEČAJEVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.06.2016 / 12:19
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Uslijed niskih kamatnih stopa na međunarodnom financijskom tržištu te rekordno niske inflacije potaknute niskom cijenom energenata, na globalnoj se razini bilježi pad broja stečajeva, a iznimka su zemlje čija gospodarstva ovise o poslovanju s Kinom, pokazuje Global Bankruptcy Report Dun & Bradstreeta.
Analizom, čije rezultate prenosi tvrtka Bisnode, obuhvaćeno je 28 zemalja svijeta, a analizirano je razdoblje od kraja 2014. do početka 2016. godine.

Izvješće pokazuje da je značajan pad broja stečajeva zabilježen u SAD-u i Japanu. U SAD-u je na taj trend najviše utjecala stabilnost domaće valute, stagnirajuća domaća potražnja i niske kamatne stope, dok je u Japanu nizak broj stečajeva zabilježen uslijed niske vrijednosti domaće valute, niskih troškova zajmova i spremnosti banaka za reprogramiranje dugova, navodi se u izvješću.

Najpozitivniji trend smanjenja broja stečajeva među promatranim državama bilježi Tajland, gdje je broj stečaja smanjen za čak 42,6 posto.

Značajno smanjenje broja stečajeva u Europi zabilježeno je u Nizozemskoj, gdje smanjenje iznosi 24,08 posto, kao i u Španjolskoj, gdje je broj stečajeva za 23,03 posto manji. Slijede Turska, s padom od 13,41 posto, Finska, s 13,49 posto, Rusija, s 12,76 posto, te Švedska, u kojoj je broj stečajeva u promatranom razdoblju smanjen za 10,07 posto.

Među europskim zemljama se s porastom broja stečajeva u istom tom razdoblju ističe Danska, s rastom od 12,87 posto.

Ipak, najznačajniji porast broja stečajeva zabilježen je u zemljama koje su ovisne o poslovanju s Kinom. Tako je u Hong Kongu broj stečajeva porastao za čak 113,67 posto, u Vijetnamu za 30,82 posto, a Australiji za 14,17 posto. No, sama Kina je iz analize izostavljena zbog nepouzdanosti podataka za dio analiziranog razdoblja, dok dostupni podaci o indeksu plaćanja poslovnih subjekata sugeriraju pogoršanje situacije, navodi se u izvješću Dun & Bradstreeta.

Tagovi: broj stečajeva, stečajevi, Global Bankruptcy Report, Dun & Bradstreet
PROČITAJ I OVO
HPK: Čeka nas povijesno najskuplja proljetna sjetva
SJETVA
HPK: Čeka nas povijesno najskuplja proljetna sjetva
ZAGREB - Hrvatsku čeka povijesno najskuplja proljetna sjetva u kojoj troškovi po hektaru mogu doseći šest tisuća kuna, upozorava u petak Hrvatska poljoprivredna komora (HPK).
Azijska tržišta: Indeksi pali, kineski poticaji pali u drugi plan
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Indeksi pali, kineski poticaji pali u drugi plan
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama u petak cijene dionica pale jer je ulagače obeshrabrio jučerašnji oštar pad Wall Streeta, pa su gospodarski poticaji u Kini pali u drugi plan.
Wall Street pao treći dan zaredom
PAD
Wall Street pao treći dan zaredom
NEW YORK – Na Wall Streetu su cijene dionica znatno pale i u četvrtak, treći dan zaredom, pa su na putu gubitaka treći tjedan zaredom jer se ulagači pripremaju za povećanje kamatnih stopa američke središnje banke.
Zagrebačka burza: Indeksi prekinuli višednevni uspon
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi prekinuli višednevni uspon
ZAGREB - Crobex indeks Zagrebačke burze u četvrtak je prekinuo pozitivni niz koji je trajao 19 dana uzastopno, a oslabio je i Crobex10, uz nešto veći promet nego prethodnoga dana, pri čemu je četiri izdanja ostvarilo milijunske promete.
Hanfa: PBZ Croatia osiguranje mora otkloniti nepravilnosti u određivanju i praćenju ulaganja u inozemne dionice
RJEŠENJE
Hanfa: PBZ Croatia osiguranje mora otkloniti nepravilnosti u određivanju i praćenju ulaganja u inozemne dionice
ZAGREB – Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga donijela je rješenje kojim se društvu PBZ CROATIA OSIGURANJE za upravljanje obveznim mirovinskim fondovima (Društvo), u dijelu poslovanja koji se odnosi na investicijski proces i ulaganje imovine mirovinskih fondova izriču mjere za otklanjanje utvrđenih nezakonitosti i nepravilnosti, kao i preporuke za poboljšanje u tom segmentu poslovanja
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE