GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Broj priključaka širokopojasnog pristupa internetu premašio milijun

Broj priključaka širokopojasnog pristupa internetu premašio milijun
HAKOM
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.06.2017 / 07:48
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Tržište elektroničkih komunikacija u prvom tromjesečju nastavilo je s pozitivnim trendovima, a glavno područje rasta i dalje je širokopojasni pristup internetu, čiji je broj priključaka u nepokretnim mrežama porastao 6,2 posto, na više od milijun priključaka, podaci su HAKOM-a.

Iz Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM) ističu i da je u prvom tromjesečju ove godine ostvaren i znatan rast priključaka s brzinama većim od 30 Mbit/s, kao rezultat modernizacije mreže i ulaganja operatora u kabelsku pristupnu infrastrukturu. "Od nešto malo više od milijun priključaka širokopojasnog pristupa internetu putem nepokretne (fiksne) mreže, oko 20 posto su priključci s brzinama pristupa većim od 30 Mbit/s, čime je u Hrvatskoj učinjen korak dalje ka ostvarenju ciljeva Digitalne Agende", naglašavaju iz HAKOM-a.

Podaci od telekom operatora, a prema analizi HAKOM-a, pokazuju da u segmentu pristupa internetu imaju rast prihoda od 9,2 posto, na 975,4 milijuna kuna, pri čemu se rast bilježi i u fiksnom, od 11,5 posto, i u mobilnom pristupu internetu, od 7 posto.

Osim kod interneta, rast se neprekidno bilježi i na tržištu prijenosa TV programa uz plaćanje naknade, pri čemu je IPTV vodeća tehnologija s tržišnim udjelom od oko 28 posto. U tome HAKOM vidi veliki potencijal za dalji razvoj tržišta, pogotovo što još uvijek 45 posto kućanstava televiziju prati putem digitalnog zemaljskog signala.

Podaci HAKOM-a pokazuju i da je u segmentu televizije porast prihoda u prvom tromjesečju ove godine iznosio 6,15 posto, na 178,78 milijuna kuna.

Nastavak porasta prihoda u mobilnim i pada u fiksnim mrežama

U prvim mjesecima ove godine na tržištu elektroničkih komunikacija nastavljeni su višegodišnji trendovi porasta prihoda u mobilnim mrežama i pada u fiksnim, pa je tako ukupni prihod u mobilnoj telefoniji porastao 5,3 posto, na nešto više od milijardu kuna, dok je u fiksnoj pao 10,2 posto, na 420,6 milijuna kuna.

Fiksna telefonija nastavila je i gubiti korisnike te ih je samo s fiksnom telefonskom linijom sada 20,4 posto manje nego u prvom tromjesečju prošle godine ili njih nešto više od 500 tisuća, dok je ukupni broj telefonskih linija pao 2,4 posto, na oko 1,4 milijuna.

Blagi pad broja korisnika zabilježen je i u mobilnoj telefoniji, od 0,41 posto, na njih 4,3 milijuna aktivnih, koji su koristili usluge barem jednom u 90 dana.

Iz HAKOM-a ističu zanimljivim što se na tržištu nastavio povećavati broj korisnika 2D, 3D i 4D paketa, koji povezuju fiksnu i mobilnu telefoniju, Internet i TV.

Tagovi: širokopojasni internet, internet, HAKOM
PROČITAJ I OVO
Beogradska berza: Indeksi u minusu na nedeljnom nivou
CLOSING BELL BSE
Beogradska berza: Indeksi u minusu na nedeljnom nivou
BEOGRAD – Indeksi Beogradske berze zabeležili su mešovite rezultate poslednjeg trgovačkog dana u nedelji, a investiciona aktivnost je ostala prigušena.
Zagrebačka burza: Stagnacija indeksa i znatno manji promet
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Stagnacija indeksa i znatno manji promet
ZAGREB - Kraj tjedna Zagrebačkoj je burzi donio dramatičnio manji promet i blagi pad indeksa.
Bjelovarski kvargl 25. hrvatski proizvod zaštićen na razini Europske unije
BRENDOVI
Bjelovarski kvargl 25. hrvatski proizvod zaštićen na razini Europske unije
BJELOVAR - Sir "Bjelovarski kvargl" dobio je europsku zaštićenu oznaku zemljopisnog podrijetla i postao 25. hrvatski proizvod zaštićenog naziva u Europskoj uniji (EU), objavili su u petak iz Ministarstva poljoprivrede.
Riksbank testira rješenje za nacionalnu kriptovalutu
KRIPTOVALUTE
Riksbank testira rješenje za nacionalnu kriptovalutu
STOCKHOLM - Švedska središnja banka Riksbank započela je ovoga tjedna s testiranjem tehničkog rješenja koje bi moglo poslužiti za digitalizaciju nacionalne valute.
Dolar oslabio prema košarici valuta; stabilizacija tečaja jena
FOREX
Dolar oslabio prema košarici valuta; stabilizacija tečaja jena
LONDON - Dolar je u petak oslabio prema košarici najznačajnijih svjetskih valuta na međunarodnim tržištima, pritisnut stabilizacijom tečaja jena koji je prethodnih dana bio izložen jačim prodajnim pritiscima uslijed veće sklonosti riziku investitora na globalnim tržištima.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE