GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Broj prekinutih trudnoća u 13 godina porastao čak 20%

Broj prekinutih trudnoća u 13 godina porastao čak 20%
TRUDNOĆE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.12.2013 / 10:21
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Posljednje statističko izvješće Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo o prekidu trudnoća u zdravstvenim ustanovama tijekom prošle godine pokazalo je šokantan podatak da su prekinute trudnoće zbog izvanmaterične trudnoće i ostalih abnormalnih produkata začeća u prošlih 13 godina porasle za 20 posto.

Tako je ova vrsta pobačaja 2000. godine činila samo 26,5 posto od ukupnog broja pobačaja. U Hrvatskoj, izvanmaterične trudnoće lani bile su krivac za čak 47,8 posto pobačaja. Spontani prekidi trudnoće također su u porastu i zabilježeno ih je 1.696 ili 16,8 posto, što je 2,4 posto više nego godinu ranije. Recimo, kako je tijekom 2012. godine u Hrvatskoj prijavljeno 10.088 prekida trudnoće, što ipak ukupno predstavlja blagi pad u odnosu prema prethodnim godinama, a broj i udjel prekida trudnoće na zahtjev žene je tijekom niza godina značajno smanjen, pa je tako postotak od 35,4 posto, čak 6,4 posto manji od onoga iz 2011. kada su na području Hrvatske prijavljena 4.374 namjerna abortusa ili čak 41,8 posto od ukupnog broja pobačaja, piše Glas Slavonije.

Tako, prema posljednjim statistikama, na 100 porođaja bilježimo devet namjernih prekida trudnoće, što je najniži omjer od 2000.

Podaci pokazuju da se na pobačaj najviše odlučuju žene u dobi od 30 do 34 godine, a zanimljivo je i da je od 3.572 žene koje su lani zatražile prekid trudnoće u braku je njih 51,5 posto. Među ženama koje traže prekid trudnoće je 25,7 posto onih koje nisu rodile, a najviše onih koje imaju dvoje djece 28,6 posto.

Tijekom 2012. godine zabilježena su i 193 legalno inducirana prekida trudnoće u maloljetnica, a iako je stopa namjernih prekida trudnoće u žena mlađih od 19 godina znatno niža u odnosu na ostale dobne skupine, u posljednjih pet godina nema značajnih promjena. U HZJZ-u ocjenjuju da, iako se zdravstveno-odgojne i edukativne mjere vezane uz zaštitu od neželjene trudnoće posljednjih godina intenziviraju, zasad ne rezultiraju željenim padom učestalosti namjernih prekida. Međutim, treba napomenuti da, prema pokazateljima iz ostalih zemalja, Hrvatska pripada zemljama s najnižom stopom namjernih prekida trudnoće u djevojaka ispod 20 godina života. Analizirajući stope legalno induciranih prekida trudnoće prema županiji prebivališta žene, u 2012. godini najviša je stopa u Istarskoj županiji, a najnižu stopu u Hrvatskoj ima Požeško-slavonska županija.

Tagovi: prekid trudnoće, trudnoća, pobačaj, HZJZ, Hrvatski zavod za javno zdravstvo
PROČITAJ I OVO
Britanski turisti ne moraju u karantenu nakon posjeta Hrvatskoj
PUTOVANJA
Britanski turisti ne moraju u karantenu nakon posjeta Hrvatskoj
LONDON - Britanski građani koji posjete Hrvatsku neće nakon povratka morati u 14-dnevnu samoizolaciju kako bi se spriječilo širenje koronavirusa, pokazuje popis zemalja koje vlada u Londonu smatra manje rizičnima u vrijeme pandemije.
Zagrebačka burza: Mizeran promet i pad indeksa
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Mizeran promet i pad indeksa
ZAGREB - Tijekom cijelog tjedna investitori nisu pronašli dovoljno razloga za rizik. Niti danas nije bilo izdanja s milijunskim prometom.
Dolar blago ojačao na kraju tjedna
FOREX
Dolar blago ojačao na kraju tjedna
LONDON - Dolar je u petak blago ojačao prema košarici najznačajnijih svjetskih valuta na međunarodnom tržištu u relativno mirnom trgovanju zbog praznika u SAD-u i izostanka važnijih gospodarskih vijesti koje bi potaknule tržište.
U Hrvatskoj 330.000 turista, što je na razini 60 posto u odnosu na isti dan lani
STATISTIKA
U Hrvatskoj 330.000 turista, što je na razini 60 posto u odnosu na isti dan lani
CRIKVENICA - U Hrvatskoj se danas, po podacima eVisitora, odmara oko 330 tisuća turista, što je na razini oko 60 posto u usporedbi s istim danom prošle godine, a najviše ih boravi u Istri i na Kvarneru, rekao je u petak nakon koordinacijskog sastanka s predstavnicima turističkih zajednica iz Primorsko-goranske županije direktor Hrvatske turističke zajednice (HTZ) Kristjan Staničić.
Ugostitelji od Marića traže niži PDV, dostupnost financiranja i ukidanje parafiskalnih nameta
ZAHTJEVI
Ugostitelji od Marića traže niži PDV, dostupnost financiranja i ukidanje parafiskalnih nameta
ZAGREB - Vodstvo Nacionalne udruge ugostitelja održalo je sastanak s potpredsjednikom Vlade i ministrom financija Zdravkom Marićem u sklopu kojeg su u ime članova udruge predali popis mjera koje smatraju nužnima za očuvanje svoje industrije u okolnostima krize izazvane epidemijom koronavirusa i nastavak normalnog poslovanja po završetku iste.