GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Brodosplit: Sa zlatnom dionicom škverani dobivaju pravo veta

Brodosplit: Sa zlatnom dionicom škverani dobivaju pravo veta
DIV-BRODOSPLIT
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.02.2013 / 09:00
Autor: SEEbiz / Slobodna Dalmacija
SPLIT - U slučaju da radnici uz 25 posto kupe još jednu jedinu, takozvanu zlatnu dionicu, tada bi imali pravo blokirati neke strateške odluke većinskog vlasnika Tomislav Debeljak, vlasnik samoborskog DIV-a, potvrdio je Slobodnoj Dalmaciji kako će prodati radnicima "Brodosplita" 25 posto dionica splitskog škvera, naravno, ako bude dovoljno zainteresiranih radnika.
On nam je rekao i kako od početka zagovara radničko dioničarstvo za "Brodosplit", dok nam je Darko Pappo, član Uprave DIV-a, pojasnio neke detalje tog projekta.

Prema njegovim riječima, radnicima škvera bi se u roku šest mjeseci nakon prve dokapitalizacije ponudilo do 25 posto dionica, a cijena jedne dionice bi se računala prema nominalnom kapitalu "Brodosplita". Budući da temeljni kapital "Brodosplita" iznosi 485.465.940 kuna, kada se ta brojka podijeli na ukupno 8.091.099 redovnih dionica, cijena svake dionice iznosi nominalno 60 kuna.

Doduše, budući da će se provesti dokapitalizacija, cijena dionice može biti neznatno veća, ali zbog male vrijednosti prve dokapitalizacije od oko 20 milijuna kuna, vjerojatno je da će nominalna cijena dionice iznositi 60 kuna. Prema prijedlogu DIV-a, na tu cijenu bi se računao inicijalni popust od pet posto za sve buduće male dioničare, a zatim po jedan posto popusta za svaku godinu staža.

"Za sada ne možemo reći koliki bi paket dionica mogao pripasti pojedinom radniku. To ćemo odrediti kada dobijemo podatke o tome koliko bi radnika sudjelovalo u radničkom dioničarstvu, a moramo voditi i računa o eventualnim zakonskim ograničenjima. U svakom slučaju, želja nam je da što više radnika sudjeluje u ovom projektu, a koliko će to biti ovisit će o samim zaposlenicima", kazao je Slobodnoj Dalmaciji  Pappo.

On nam je rekao i kako će novčani prihod od prodaje dionica radnicima ići DIV-u kao vlasniku "Brodosplita", ali je odmah dodao kako će ta sredstva biti automatski vraćena u "Brodosplit" za poslovanje splitske kompanije.

Inače, radnici "Brodosplita" bi za 25 posto dionica trebali ukupno izdvojiti nominalno oko 121 milijun kuna, odnosno od 80 do 100 milijuna kuna uz navedene popuste na kupnju dionica, što baš i nije mali novac.

Pri tome im to vlasništvo ne bi dalo nikakva upravljačka prava jer bi DIV i dalje bio apsolutni većinski vlasnik. Doduše, u slučaju da radnici, uz 25 posto, kupe još jednu jedinu, ali takozvanu zlatnu dionicu, tada bi imali pravo staviti veto na strateške odluke vezane uz "Brodosplit". Takve odluke se odnose na mogućnost da DIV poželi prenamijeniti temeljno poslovanje "Brodosplita" ili, na primjer, da poželi preseliti sjedište tvrtke u drugo mjesto ili državu.

Dakle, ako već dođu do 25 posto dionica, radnicima bi svakako bilo uputno da vlasnika DIV-a nagovore da im proda još tu jednu, zlatnu dionicu. Iako je, mora se reći, teško očekivati da bi DIV imao interes preseliti sjedište tvrtke u neki drugi grad ili mjesto, ili početi proizvoditi ili davati neke druge usluge na tom terenu.

Naime, ugovorom o privatizaciji će svakako i to biti "zacementirano", a riječ je i o zemljištu koje država daje u koncesiju. Kada je riječ o "Brodotrogiru" kojeg će, po svemu sudeći, kupiti tvrtka "Kermas energija" u vlasništvu Danka Končara, njegov sin Nenad Končar, direktor "Kermas energije", rekao nam je kako će se i o mogućem radničkom dioničarstvu povesti razgovori i pregovori sa sindikatom.

Tagovi: Brodosplit, DIV, Tomislav Debeljak, Darko Pappo, zlatna dionica
PROČITAJ I OVO
Beogradska berza: Živo trgovanje na MTP, na Regulisanom tržištu tajac
CLOSING BELL BSE
Beogradska berza: Živo trgovanje na MTP, na Regulisanom tržištu tajac
BEOGRAD – Tržišna aktivnost na Multilateralnoj trgovinskoj platformi (MTP) spasila je današnji ukupan promet na Beogradskoj berzi, budući da je investiciona aktivnost na Regulisanom tržištu potpuno zatajila.
Potražnja za kontejnerima ne posustaje
KONTEJNERI
Potražnja za kontejnerima ne posustaje
BERLIN - Usprkos pandemiji koronavirusa ili možda upravo zbog nje, već skoro šest mjeseci ne posustaje potražnja za kontejnerima za prijevoz tereta. Porastao je i promet brodara. Novinari Deutsche Wellea pokušali su odgovoriti zašto.
Zagrebačka burza: Indeksi pali, Atlantic nagrađen za rezultate
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi pali, Atlantic nagrađen za rezultate
ZAGREB - Četvrtak je Zagrerbačkoj burzi donio pad indeksa, ali i znatno veći promet što se može pripisati vrhuncu sezone objava poslovnih rezultata.
Što znače novi uvjeti za odobravanje proizvodno vezanih potpora?
DOBAR ISKORAK
Što znače novi uvjeti za odobravanje proizvodno vezanih potpora?
ANALIZA - Ministarstvo poljoprivrede je početkom veljače predložilo izmjene uvjeta pod kojima će se odobravati proizvodno vezane potpore (PVP) iz Programa izravnih plaćanja i Programa državne potpore za iznimno osjetljive sektore u poljoprivredi, a koji će se primjenjivati na zahtjeve za 2021. godinu.
Snažan rast azijskih indeksa
TRŽIŠTE KAPITALA
Snažan rast azijskih indeksa
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama u četvrtak cijene dionica znatno porasle, nadoknadivši dio jučerašnjih gubitaka, jer su nakon komentara predsjednika Feda Jeromea Powella splasnula strahovanja od jačanja inflacije i povećanja kamata.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE