GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Brnjac: Turistički buking dobar, ali potrebna veća procijepljenost u zemlji

Brnjac: Turistički buking dobar, ali potrebna veća procijepljenost u zemlji
TURIZAM
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.02.2022 / 16:33
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac i predstavnici turističkog sektora upozorili su u četvrtak na potrebu veće procijepljenosti u Hrvatskoj, pozivajući i sektor i druge na odgovornost kako bi se sadašnje dobro stanje rezervacija za sezonu, ponegdje i bolje nego za 2019., i realiziralo.

Ta upozorenja odnosno pozive na cijepljenje u Hrvatskoj uputili su nakon prve ovogodišnje sjednice Savjeta za razvoj i oporavak turizma, na kojoj je ministrica predstavnike sektora informirala o izradi nove turističke strategije te novostima oko radne snage.

Brnjac je pritom istaknula kako se suradnjom tri ministarstva - unutarnjih poslova, rada i turizma - došlo do novog rješenja te će od 1. ožujka profunkcionirati novi online sustav za prijavu i uvoz radnika, što bi trebalo i ubrzati te procese odnosno znatno ih skratiti u odnosu na doosadašnje.

Važnim je istaknula i suradnju Ministarstva turizma s poslodavcima oko stipendiranja učenika za turistička zanimanja - broj poslodavaca koji su se uključili povećao se s 20 na njih više od 40, a iznosi stipendija s 1.200 na 2.000 kuna, što koristi oko 500 stipendista.

Osvrnula se i na nova pravila za ECDC kartu, koja vrijede od danas, u kojima se 'boje zaraze' neke zemlje sada određuju i uz postotak procijepljenih, uz već dosadašnje stope zaraza u 14 dana te udio pozitivnih u testiranjima.

"Procijepljenost na Mediteranu je u svim zemljama puno veća nego u Hrvatskoj, i to će se gledati, a iako je turistički sektor na oko 70 posto i među prvima se odazvao cijepljenju, pozivamo i dalje na odgovornost, jer je važno da nismo u tamnocrvenom na ECDC karti", rekla je ministrica.

Pomoćnica ravnatelja HZJZ-a Marija Bubaš kazala je da su sve zemlje EU-a sada u tamnocrvenom, ali se kod većine koje imaju višu procijepljenost s vremenom očekuje i veći pad zaraza nego se to očekuje u Hrvatskoj.

Dodala je i da se u Europi nakon ovog vala zaraza očekuje "šarenija slika" na ECDC karti i nada se i da će i Hrvatska što prije doći do 'zelene'.

Hotelijeri zabrinuti unatoč dobrom bukingu

Iako je buking za sezonu, posebice za ljeto, trenutno dobar, predsjednica Udruge hotelijera pri HGK i članica Savjeta Josipa Jutt Ferlan je kazala da su hotelijeri zabrinuti zbog rasta zaraza, ali i rasta cijena energenata i ostalog.

"Zapravo smo opet na nuli i početku i nadamo se da nam se svi napori u suzbijanju pandemije neće 'istopiti'. Stvarno treba osvijestiti da procijepljenost nije dovoljna i da ju treba povećati. Zbog toga je i još rano reći imamo li dobar start u ovu sezonu ili ne", rekla je Jutt Ferlan.

S obzirom na porast cijena, kazala je kako se nada da će hotelijeri biti realni, ali i da tržište to uvijek izregulira odnosno sve ovisi o potražnji i ponudi.

Ujednačiti pravila putovanja - osnova

O dobrom bukingu, pa i boljem nego za 2019. godinu, govorio je i predsjednik UHPA-e Tomislava Fain, ali i upozorio da agencijske i druge rezervacije u turizmu i općenito putovanja dosta ovise i o pravilima ograničenja putovanja, koja treba ujednačiti među zemljama.

"I UHPA i ECTAA i druga udruženja se bore za ujednačavanje tih pravila jer je to osnova za nastvaka putovanja i sezonu, a bez toga se događa da se ta pravila mijenjaju iz dana u dan i različita su od zemlje do zemlje", naglasio je Fain.

Zahvalio je i što su agencije dobile nastavak mjere za očuvanje radnih mjesta, jer će im pomoći u iduća dva mjeseca da se lakše pripreme za sezonu, od koje se prvi veći val turista u Hrvatskoj može očekivati sredinom travnja kada je Uskrs i školski praznici, uz naravno, očekivanje i dobre epidemiološke slike odnosno bolje nego sada.

Tagovi: Nikolina Brnjac, hrvatski turizam, Josipa Jutt Ferlan, Marija Bubaš
PROČITAJ I OVO
Njemačka industrija zračnog prijevoza iščekuje radnike iz Turske
UVOZ RADNIKA
Njemačka industrija zračnog prijevoza iščekuje radnike iz Turske
BERLIN - Njemačko udruženje zračnog prometa nada se da će vlasti brzo odobriti dolazak 2000 radnika iz Turske i tako doprinijeti otklanjanju gužvi u zračnim lukama. Nedostatak osoblja, kako na zemlji tako i u zraku, ima korijene u otpuštanju radnika u pandemiji prije dvije godine.
Beogradska berza: Skočile akcije NIS-a, indeksi se oporavili na kraju nedelje
CLOSING BELL BSE
Beogradska berza: Skočile akcije NIS-a, indeksi se oporavili na kraju nedelje
BEOGRAD – Većina akcija na Beogradskoj berzi je zabeležila rast poslednjeg trgovačkog dana u nedelji poguravši naviše berzanske indekse, dok je investiciona aktivnost bila skromna.
Zagrebačka burza: HT i Podravka solidno podigli indekse
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: HT i Podravka solidno podigli indekse
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi u petak su glavni dionički indeksi porasli za više od pola posto, ostvarivši pritom dobitke i na tjednoj razini, a pritom su najviše porasle cijene dionica u transportnom i prehrambenom sektoru.
Butković: Dva milijuna vozila više na autocestama nego 2019.
AUTOCESTE
Butković: Dva milijuna vozila više na autocestama nego 2019.
BAŠKA - Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković u petak je izvijestio da je do prošle nedjelje hrvatskim autocestama prošlo dva milijuna vozila više nego rekordne turističke 2019. godine.
WTO: Oporavak zračnog prometa podupro svjetsku trgovinu uslugama
USLUGE
WTO: Oporavak zračnog prometa podupro svjetsku trgovinu uslugama
ZAGREB - Svjetska trgovina uslugama porasla je na početku drugog tromjesečja, poduprta oporavkom zračnog prijevoza putnika od pandemijskog šoka, izvijestila je Svjetska trgovinska organizacije (WTO).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE