GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Brnjac: Aktualna situacija donekle utječe na turističku potražnju, no buking ne stoji

Brnjac: Aktualna situacija donekle utječe na turističku potražnju, no buking ne stoji
TURIZAM
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.03.2022 / 08:40
Autor: SEEbiz / H

ZAGREB - Aktualna geopolitička situacija vezana uz Ukrajinu, rast cijena energenata i inflacija donekle utječe na turističku potražnju, no buking nije stao, izvijestili su iz Ministarstva turizma i sporta nakon ovotjednog online sastanka ministrice Nikoline Brnjac s direktorima stranih predstavništava HTZ-a.

Na tom su sastanku direktori HTZ-ovih predstavništava podijelili informacije o trenutnom stanju na tržištima s kojih dolazi većina turista u Hrvatsku, pri čemu je, unatoč aktualnoj geopolitičkoj situaciji, dobrom ocijenjena vijest da turističke rezervacije za Hrvatsku nisu stale.

Naznačeno je i da su do 24. veljače, do početka invazije na Ukrajinu, dinamika rezervacija i najave za glavni dio turističke godine bili na razini rekordne 2019. godine, a u nekim segmentima i 10-ak posto bolji.

"Pred nama je zahtjevno razdoblje, međutim ljudi i dalje imaju veliku želju za putovanjima, a prednost Hrvatske je to što je za naša glavna emitivna tržišta autodestinacija i može ponuditi prekrasnu prirodu, mir, zelenilo i održivost u svim segmentima, što turisti i traže. U pripremi su i posebne promotivne aktivnosti kojima želimo istaknuti naš strateški cilj pozicioniranja Hrvatske kao održive destinacije", poručila je ministrica Brnjac nakon sastanka.

Najavila je i da će slične sastanke nastaviti održavati redovito kako bi se pratila situacija na svim tržištima te osigurala promptna reakcija.

U prva dva mjeseca 98 posto više turista i 83 posto više noćenja

Po podacima HTZ-a iz sustava eVisitor, Hrvatsku je u prva dva mjeseca ove godine posjetilo 410 tisuća turista, koji su ostvarili nešto više od 1,2 milijuna noćenja, što su porasti od 98 i 83 posto u odnosu na iste mjesece prošle godine.

Gotovo polovica turista, ili 196,1 tisuća, koji su u prva dva mjeseca došli u Hrvatsku bili su stranci, čime su u plusu od čak 371,2 posto u odnosu na prva dva mjeseca 2021. godine, a njihovih 721 tisuća noćenja je porast od 187 posto.

Domaćih turista je bilo 213,7 tisuća ili 29 posto više nego u lanjskom siječnju i veljači, a ostvarili su i 22,2 posto više noćenja ili 524 tisuće.

Samo u veljači turista je u Hrvatskoj bilo 230,1 tisuća ili 104,3 posto više nego u lanjskoj veljači, dok je noćenja bilo 655,5 tisuća ili 94,5 posto više.

Po podacima HTZ-a, domaći turisti su u veljači ostvarili najviše noćenja, a slijede Slovenci, turisti iz BiH te Austrije i Njemačke.

Tagovi: hrvatski turizam, Nikolina Brnjac, buking, rat u Ukrajini
PROČITAJ I OVO
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
ZLATO
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
LONDON - Cijene zlata stabilizirale su se danas nakon što su iranski dužnosnici prigušili strahovanja od eskalacije sukoba s Izraelom, signaliziravši da ne planiraju odgovoriti na sumnjive dronove iranskom zračnom prostoru.
Azijska tržišta: Indeksi potonuli nakon izraelskog napada na Iran
POTONUĆE
Azijska tržišta: Indeksi potonuli nakon izraelskog napada na Iran
ŠANGAJ - Tajvanski ponderirani indeks predvodio je gubitke u Aziji u petak, pavši za 3,44% jer je većina glavnih tržišta u regiji pala zbog eskalacije napetosti na Bliskom istoku.
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
NEW YORK - Indeks S&P 500 u četvrtak je skliznuo peti dan zaredom, zabilježivši najdulji gubitnički niz od prošlog listopada.
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi opet pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi opet pali
ZAGREB - Četvrtak je Zagrebačkoj burzi donio pad indeksa uz nešto slabiji promet nego prekjučer.
Norveški mirovinski fond sa skromnijim prinosom na početku godine
PRINOS
Norveški mirovinski fond sa skromnijim prinosom na početku godine
OSLO - Norveški državni mirovinski fond izvijestio je u četvrtak o skromnijem povratu na ulaganja u prvom tromjesečju od prosjeka u 2023. godini, uz dobre rezultate u portfelju dionica i gubitke na ulaganjima u obveznice i 'zelenu' energetsku infrastrukturu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE