GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Brnabić: Prioriteti nove vlade digitalizacija i smanjenje birokratije

Brnabić: Prioriteti nove vlade digitalizacija i smanjenje birokratije
EKSPOZE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.06.2017 / 12:34
Autor: SEEbiz / RTS
BEOGRAD - Mandatarka za sastav nove Vlade Srbije Ana Brnabić pred poslanicima Skupštine, na posebnoj sednici, predstavila je ekspoze i sastav kabineta. Obrazovanje, digitalizacija, finansijska stabilnost među prioritetima nove vlade, rekla je Brnabićeva. Vizija ove vlade je razvoj preduzetništva zasnovan na znanju i inovativnosti, napomenula je mandatarka.

Ana Brnabić je, obraćajući se poslanicima na posebnoj sednici Skupštine, rekla da će nastavak ekonomskih reformi i ubrzanje privrednog rasta, nastavak reformisanja države i efikasniji rad službenika, obrazovanje i privlačenje stručnjaka i uspostavljanje partnerstva između svih segmenata društva, biti neki od prioriteta vlade
Ana Brnabić je, govoreći o restrukturiranju i racionalizaciji javnih preduzeća u državnom vlasništvu, rekla da će taj proces biti odlučno nastavljen racionalizacijom broja zaposlenih, kao i rešavanjem nagomilanih dugova i velikog potraživanja.

"Od 17 strateški važnih javnih preduzeća u državnom vlasništvu, kod deset je status već rešen, a u toku je rešavanje ostalih sedam. To će imati pozitivan uticaj na javne finansije, jer će budžetska podrška preduzećima sa velikim gubicima biti manja", rekla je Brnabić.

Istakla je da će vreme koje je pred nama pokazati koliko smo kao društvo i pojedninci hrabri da zajedno pomeramo granice.

Posvećenost, odlučnost, otvorenost i hrabrost – vrednosti su na kojima će se zasnivati moj rad, rekla je Brnabićeva. Neće se, kaže, kriti iza saradnika, već će otovreno govoriti o uspesima i neuspesima.

"Verujem u građane i građanke Srbije. Ušla sam u politiku iz privrede i to iz ljubavi prema Srbiji, u koju sam se vratila pre 15 godina. Čast je služiti Srbiji i gledati kako se ona menja na bolje, kao rezultat rada i napora svih građana", naglasila je Brnabićeva.

Prema njenim rečima, vreme u kom živimo je puno izazova i mi na te izazove moramo da odgovorimo hrabro i odlučno i sa jasnom vizijom kuda idemo.

Brnabićeva se osvrnula i na debatu u javnosti koja se povela kada ju je predsednik Vučić predložio za mandatara.

"Verujem da su se mnogi pitali zašto ne odgovorama – to je, zapravo, bio moj odgovor. Imala sam cilj pred sobom i danas stojim pred onima koji su me podržavali i isporavali i odgovorno i ponosno izlažem program Vlade", napomenula je Brnabićeva.

Istakla je da nova vlada viziju može da gradi na osnovu temelja koje je postavila prethodna vlada.

"Danas, kada predstavljam program, državna kasa je u dobrom stanju, makroekonomski pokazatelji su pozitivni, inflacija je u granicimama. Nijedna vlada u poslednjih deset godina nije započela mandat sa tako dobrim stanjem u budžetu, koju ću, ako tako glasa ju poslanici, voditi ja. Zahvaljujem prethodnoj vladi i predsedniku Alesandru Vučiću", naglasila je Brnabićeva.

Sa druge strane, dodala je, njena odgovornost prema državi i građanima je još veća.

"Prethodna vlada je uspela da zaustavi bankrot države od kog nas je delilo tri meseca. Ta vlada je uspela da smanji deficit sa kojim se Srbija neuspešno borila, značajno je popravljeno mesto na 'Duing biznis' listi. Za dve godine smo ostvarili napredak za čak 44 mesta", naglasila je mandatarka dodajući da je započeta opsežna reforma državne uprave, koja ima za cilj veću efikasnost rada državnih službenika, jeftiniju državu i pojednostavljenje procedura.

Ukazala je da su postavljeni temelji za elektronsku upravu, pokrenuti radovi na infrastrukturi, izgrađeno je više puteva nego decenijama ranije.

"Ne smemo da zaboravimo da je Srbija početkom 2014. započela pregovore o članstvu u EU i do danas je otvoreno 10 poglavlja", rekla je Brnabićeva obraćajući se poslanicima u Skupštini.

Napomenula je da će kao predsednik Vlade ohrabrivati dijalog kao način da donesemo dobre odluke za Srbiju.

"Svaki predlog, svaka ideja, svako konstruktivno rešenje će naići na otvorena vrata a mi ćemo kao tim nastupati jedinstveno", naglasila je mandatarka.

Podsticaću konstruktivnu kritiku, rekla je Brnabićeva dodajući da će dati sve od sebe da ne upadne u zamku da na sve ima spremne odgovore.

"Istinu i činjenice ću braniti dostojanstvom i dignitetom", napomenula je Brnabićeva.
Mandatarka je napomenula da će jedan od prioriteta nove Vlade biti digitalizacija koja, kaže, otvara nove mogućnosti za bolji život građana, jeftinije usluge, dostupnije znjanje.

"Iako se vezuje za tehniku, ona je više od toga, to je šansa za bolja radna mesta, ona je prilika da zaustavimo odliv mozgova", naglasila je Brnabićeva.

Navela je da je u poljoprivredi proces digitalizacije kreira dodatnu vrednost i uvećava naš izvozni potencijal.

"Uprkos uvreženom mišljenju uveravam vas da su naši građani spremni za novo digitalno doba", poručila je Brnabićeva.

Navela je da i građani i privreda u Srbiji korste internet, ali je birokratija jedan od vodećih problema društva.

"Ova Vlada će raditi na promeni postojeće paradigme i načina mišljenja u svakom segmentu društva", kaže Brnabićeva.

Sa digitalnom revolucijom imamo šansu da uhvatimo priključak sa ostalim zemljama, jer samo pobednička društva idu u susret pormenama.

"Duboko verujem da je Srbija spremna da predvodi ceo region u promenama", tvrdi Brnabićeva.

Ističe da je proces digitalizacije najvežniji katalizator konkurencije i rasta, jer ono što se sada uradi u procesu digitalizacije odrediće mesto Srbije na mapi sveta.

Ana Brnabić naglašava da će obrazovanje, posle digitalizacije, biti drugi najvažniji prioritet Vlade.

"Da unapredimo obrazovni sistem, podsticaćemo analitički sistem razmišljanja. Radićemo na tome da promenimo način razmišljanja koji sputava kreativnost, da mlade navedemo da ne odustanu na prvoj prepreci, da veruju u sebe i idu u susret ambicijama. Negovaćemo preduzentički duh kod mladih, što ne znači da svi mladi treba da budu preduzetnici", navela je Brnabićeva.

Obrazovanje je najveća vrednost 21. veka i moramo ga negovati, poručila je Brnabićeva, dodajući da je važno da povratimo poverenje u obrazovni sistem.

"Kad završimo školu pola tog znanja je već prevaziđeno i zato moramo da učimo i dalje, ovaj je vek namenjen onima koji ne žele da stanu u obrazovanju", navela je mandatarka.

Zato će, kako je poručila, tim u Vladi raditi u najboljem interesu Srbije, a ona veruje da će nova Vlada umeti da odgovori brojnim izazovima.

"Ohrabrivaću dijalog kako bismo donosili dobre odluke za Srbiju", poručila je Brnabićeva, dodajući da će svako konstruktivno rešenje naići na otvorena vrata u njenom tumu.

Smatra da moramo stvarati društvo u kome se znanje vrednuje.

"Ovaj vek daje prednost onima koji uče i željni su promena", napominje Brnabićeva.

Izuzetno je važan nastavak odlučne borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije, posebno podizanje kapaciteta policije za sprečavanje terorističkih napada, krijumčarenja i trgovini ljudima, kao i suzbijanje visokotehnoločkog kriminala, rekla je Brnabićeva.

Prava nacionalna bezbednost ne može se postići isključivo jakim vojnim snagama, već iziskuje snažnu diplomatiju, intenzivan obaveštajni rad, fiskalnu disciplinu, i efikasnu vladu.

"Iznad svega biće neophodna podrška predsednika Republike i njegovo bogato iskustvo u oblasti spoljne i vojne politike", podvukla je Brnabićeva.

Ukazala je da ćemo ostati posvećeni učešću u mirovnim misijama, kao i da Srbija ostaje povećena programu Partnerstvu za mir.

Trenutak je da razjasnimo da dualno obrazovanje nije jeftina radna snaga, nego bolje povezivanje privrede i obrazovanja, kaže Brnabićeva.

"Cilj je da učenike tokom obrazovanje pripremimo za rad u privredi, omogućimo razvoj njihovih ideja i njihovo kasnije zapošljavanje", napominje Branabićeva.

Ističe da je preduzetništvo razvojni elemenat, posebno u društvima sa malim brojem stanovnika, to je stav, način i odnos prema životu.

Navela je da je preduzetnička kompentencija prepoznata kao jedna osam osnova za život i rad u društvu.

"Uvođenje informatike bio je jedan od prioriteta prethodne Vlade i u tome smo uspeli", tvrdi Brnabićeva.

Takođe, važni su digitalno kompetentni nastavnici koji će prenositi znanje učenicima, ali i olakšati svoj rad.

"Ministarstvo prosvete usvojilo je Okvir digitalnih kompetencija nastavnika i u oktobru kreće njihova obuka", kaže Brnabićeva.

Nastavićemo program prekvalifikacije za IT da se svake godine preko 1.000 građana prekvalifikuje i krene u novu karijeru u IT industruji, napominje Brnabićeva.
Pored toga, biće obezbeđene obuke za starije sugrađane kako bi naučili da koriste savremene tehnologije.
Ukazala je da će biti obezbeđen dodatni prostor za tehničke fakultete, koju su jedan od najvažnijih faktora u procesu digitalizacije.
Biće povećane i upisne kvote na tim fakultetima, navodi Brabićeva.

Smatra da je potrebno učiti na primeru Fakulteta organizacionih nauka u Beogradu, Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu, Biosens instituta, kao i Instituta za fiziku.

"Dajemo značajnu podršku Naučno-tehnološkom parku u Beogradu, a takve parkove gradimo i u Novom Sadu i Nišu", kaže Brnabićeva.

Mandatarka je istakla da će jedan od prioriteta njene vlade biti ubrzanje privrednog rasta, i u tom smislu je istakla da smo samo tokom 2016. godine, zbog visokih troškova zaduživanja u prošlosti, platili preko milijaradu evra na kamate.

"Da bi građani razumeli, naglasiću da se sa ovim novcem može izgraditi 150 kilometara auto-puta svake godine. Važno što smo uveli red u javne finansije. Građani su to prepoznali i podneli najveći teret štednje. Ovi napori građana i Vlade Srbije porepoznati su od strane MMF-a, Svetske banke", naglasila je Brnabićeva.  

Prema njenim rečima, uspešno smo prošli kroz šest revizija aranžaman iz predostrožnosti sa MMF-om i sad uspešno završavamo trogodišnji aranžman.
Naglasila je da će akcenat biti na rigoroznoj kontroli trošenja novca.

Ana Brnabić je istakla ogroman izvozni potencijal IT industrije, koji, kaže, raste više od 10 odsto godišnje, a izvoz softvera ima rast od 20 odsto svake godine.

"Cilj vlade je da izvoz bude uvećan 1,5 milijardi evra godišnje za pet godina", istakla je Brnabićeva.

Dodala je da se Srbija suoačava sa manjkom kvalifikovanih kadrova, što, kaže, usporava dalji rast.

"Procene su da nedostaje 15.000 kadrova zato je jedan od mojih prioriteta da se poveća njihov broj i da uhvatimo korak sa četvrtom industrijskom revolucijom", naglasila je Brnabićeva.

U odnosu na broj stanovnika, Srbija je jedna od zemalja sa najmanje zaposlenih u javnoj upravi, ali će najveći izazov biti da javni službenici budu efikasni i fokusirani na građane, poručila je mandatarka.
Naglasila je da u javnoj upravi u Srbiji ima 6,4 zaposlena na 100 stanovnika, dok je prosek u Evropskoj uniji 8,5 zaposlenih na 100 stanovnika.
Prioritet buduće vlade, dodala je, biće omogućavanje efikasnijih i jeftinijih usluga za građane.
"Naš cilje je da do 2019. godine deficit opšte države bude ispod jedan odsto. Sa daljim rastom BDP-a planiramo da nivo javnog duga spustimo ispod 60 odsto. To će otvoriti prostor za nova radna mesta", napomenula je mandatarka za sastav nove Vlade.

Kada je reč o radnom zakonodavstvu, Brnabić je rekla da će vlada nastaviti s njegovom reformom donošenjem novih zakona.
Kako je istakla, time će biti omogućeno da više od 60.000 zaposlenih preko agencija dobiju ista prava kao zaposleni po ostalim osnovama.
Legalizacija sezonskih radova, navela je primer, omogućiće da samo u poljoprivredi oko 300.000 radnika bude uvedeno u legalne tokove.

"Uspostavićemo fleksibilniji sistem plata, nagrađivanje institucija koje odgovorno raspolažu resursima, kao i nagrađivanje zaposlenih koji doprinose radu tih institucija", rekla je Brnabićeva.
Konstatovala je da će sa većim pravima, zaposleni i rukovodioci imati i veće obaveze, odnosno da će morati odgovornije da raspolžu sredstvima i da se fokusiraju na rezultate i zadovoljstvo građana.

"Cilj nam je da vrednujemo obrazovanje, jer država želi da privuče, a zatim i kroz sistem napredovanja, zadrži talentovane, vredne i obrazovane kadrove", rekla je Brnabić.

Nova vlada imaće 18 resora, a u odnosu na prethodnu vladu dva nova – Ministarstvo za zaštitu životne sredine i Ministarstvo za evropske integracije. 

Foto: Tanjug / Sava Radovanović

Tagovi: Ana Brnabić, Vlada Srbiije, digitalizacija, srpska ekonomija, Aleksandar Vučić
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Nastavak pada indeksa, turistički sektor pod pritiskom
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Nastavak pada indeksa, turistički sektor pod pritiskom
ZAGREB - Početak novog tjedna donio je nastavak silaznog trenda na Zagrebačkoj burzi.
Dolar stabilan prema košarici valuta
FOREX
Dolar stabilan prema košarici valuta
LONDON - Dolar je u ponedjeljak bio uglavnom stabilan prema drugim najvažnijim svjetskim valutama, u poboljšanom ozračju na međunarodnim tržištima zbog očekivanja novih poticaja američkom gospodarstvu.
Turska primila 6,5 milijuna doza kineskog cjepiva
CJEPIVO
Turska primila 6,5 milijuna doza kineskog cjepiva

ANKARA - Turska je u ponedjeljak primila dodatnih 6,5 milijuna doza cjepiva protiv covida-19, koje je razvio kineski Sinovac Biotech, izvijestilo je nekoliko medija, što je omogućilo da se nastavi program nacionalnog cijepljenja.

Europski investitori oprezni na početku tjedna
TRŽIŠTE KAPITALA
Europski investitori oprezni na početku tjedna

FRANKFURT - Na većini europskih burzi cijene su dionica u ponedjeljak blago porasle, no trguje se oprezno dok ulagači prate vijesti o širenju koronavirusa u nekim europskim zemljama.

U obveznim mirovinskim fondovima krajem 2020. godine 2,06 milijuna članova
OMF-ovi
U obveznim mirovinskim fondovima krajem 2020. godine 2,06 milijuna članova
ZAGREB - Na kraju 2020. godine obvezni mirovinski fondovi u Hrvatskoj imali su 2,06 milijuna članova, što je gotovo 47 tisuća više nego krajem 2019., najnoviji su podaci koje je objavila Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE