GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Britanski regulator tržišta želi da burze budu otvorene unatoč drastičnim prodajama

Britanski regulator tržišta želi da burze budu otvorene unatoč drastičnim prodajama
STAVOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.03.2020 / 15:12
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Britanski regulator tržišta u utorak je objavio da želi da tržišta dionica ostanu otvorena unatoč ekstremnim prodajama posljednjih dana zbog kojih su neke europske zemlje ograničile trgovanje.

"Naša je namjera da unatoč aktualnim oscilacijama tržišta ostanu otvorena i nastave s urednim trgovanjem", objavio je u priopćenju britanski regulator tržišta FCA.

Dodaje da je spreman poduzeti sve nužne korake kako bi se zajamčila zaštita klijenata.

Tržišta dobro funkcioniraju, zaključio je FCA.

Njegov američki pandan objavio je jučer da će Wall Street ostati otvoren za trgovanje unatoč oštrom padu cijena dionica i špekulacijama da će vlada zatvoriti tržišta.

Britanski regulator signalizirao je pak veću fleksibilnost za trgovce koji dioničke transakcije obavljaju s rezervnih lokacija ili od kuće kako bi se minimaliziralo širenje koronavirusa.

Ta je mogućnost otvorila pitanje poštivanja pravila o postupanju, poput raspolaganja opremom za evidentiranje i praćenje trgovine kako bi regulatori mogli uočiti eventualne tržišne zloporabe.

"Tvrtke moraju i dalje snimati pozive, no prihvaćamo i da bi se mogli pojaviti i scenariji u kojima to ne bi bilo moguće", priznaju britanski regulatori.

"Moraju nas obavijestiti ako nisu u mogućnosti udovoljiti tim zahtjevima. Ako ne mogu ispuniti svoje obaveze snimanja glasovne komunikacije, očekujemo da razmisle kakve bi korake mogle poduzeti kako bi se ublažili izraženiji rizici".

Nakon što se situacija normalizira, trgovci mogu uvesti "pojačani monitoring,odnosno retrospektivni pregled", ističe britanski regulator.

Primjećuju ujedno da su pojedine financijske tvrtke već poduzele korake kako bi klijentima osigurale pristup gotovini, poput ukidanja naknade za štedne račune i osiguranog pristupa oročenim depozitima prije isteka roka oročavanja, napominje FCA.

"Britanske tvrtke poduzimaju korake kako bi klijentima zajamčile pristup novcu, uključujući i povećanje limita za podizanje novca na bankomatima", poručuju.

"Uvjereni smo da pružatelji usluga elektroničkih plaćanja imaju kapacitete nositi se s mogućim promjenama u broju izvršenih transakcija", zaključuje britanski regulator.

Tagovi: tržište kapitala, britanski regulator, Wall Street, Londonska burza
PROČITAJ I OVO
Ministarstvo financija izdaje narodnu obveznicu
OBVEZNICE
Ministarstvo financija izdaje narodnu obveznicu
ZAGREB - Ono što je propustio napraviti bivši ministar financija Zdravko Marić, sad će učiniti ministar Marko Primorac: Hrvatska konačno izdaje „narodnu“ obveznicu, piše u utorak Večernji list.
Tržišta sada pozitivno reagiraju na vijesti o vojnoj pomoći Ukrajini
SIGNALI
Tržišta sada pozitivno reagiraju na vijesti o vojnoj pomoći Ukrajini
FRANKFURT - Glavna financijska i robna tržišta u Europi i SAD-u reagiraju na vijesti o zapadnoj vojnoj pomoći Ukrajini sada sasvim drugačije nego što su to činile u ranoj fazi rata, prema novoj studiji.
Bijela lista trgovaca u funkciji od idućeg tjedna
POSKUPLJENJA
Bijela lista trgovaca u funkciji od idućeg tjedna
ZAGREB - Bijela lista trgovaca napokon bi početkom veljače trebala postati stvarnost.
Fed pred novim povećanjem kamatnih stopa
KAMATNE STOPE
Fed pred novim povećanjem kamatnih stopa
WASHINGTON - Očekuje se da će Odbor za otvoreno tržište Federalnih rezervi onovno podići ključnu kamatnu stopu nakon prvog ovogodišnjeg sastanka koji će započeti danas i završiti u srijedu tiskovnom konferencijom predsjednika Federalnih rezervi Jeromea Powella.
Azijska tržišta: Indeksi većinom pali, u Kini optimizam
OPREZ
Azijska tržišta: Indeksi većinom pali, u Kini optimizam
ŠANGAJ - Azijski su indeksi oslabili drugi dan zaredom jer su ulagači nesigurni uoči odluka o kamatama nekoliko velikih središnjih banaka, ali i objava niza kvartalnih poslovnih izvješća američkih kompanija.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE