GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

BRICS pokrenuo osnivanje zajedničke razvojne banke

BRICS pokrenuo osnivanje zajedničke razvojne banke
POTEZI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.07.2014 / 10:48
Autor: SEEbiz / H
FORTALEZA - Čelnici najvećih rastućih ekonomija svijeta (BRICS) pokrenuli su u utorak osnivanje zajedničke razvojne banke i uspostavu zajedničkog fonda deviznih rezervi, u svom prvom konkretnom koraku prema preoblikovanju međunarodnog financijskog sustava kojim dominira Zapad.
Banka čija će svrha biti financiranje infrastrukturnih projekata u zemljama u razvoju imat će sjedište u Šangaju, a Indija će prvih pet godina nadgledati njezine operacije kao predsjedavajuća. Nakon Indije tu će dužnost preuzeti Brazil, a zatim Rusija, objavili su čelnici na summitu BRICS-a u Brazilu.

Oni su također uspostavili zajednički fond deviznih rezervi koji bi trebao raspolagati s oko 100 milijardi dolara koji bi trebao pomoći zemljama da prevladaju kratkoročne financijske probleme.

Ovo je prvo veliko postignuće zemalja BRICS-a - Brazila, Rusije, Indije, Kine i Južnoafričke Republike - otkako su se okupile 2009. kako bi tražile veće pravo glasa u globalnom financijskom poretku koji su uspostavile zapadne sile nakon Drugog svjetskog rata i u čijem su središtu Međunarodni monetarni fond (MMF) i Svjetska banka.

Zemlje BRICS-a bile su potaknute na koordiniranu akciju nakon prošlogodišnjeg egzodusa kapitala iz tržišta u nastajanju zbog najavljenog smanjivanja monetarnih poticaja američke središnje banke, zbog čega su na svjetskim tržištima porasle cijene zaduživanja.

Nova banka odraz je rasta utjecaja BRICS zemalja, koje čine gotovo polovicu svjetske populacije i oko jedne petine globalne gospodarske proizvodnje.

Početni kapital banke iznosit će 50 milijardi dolara, s tim da će početnih 10 milijardi dolara u gotovini biti uplaćeno u banku u razdoblju od sedam godina, a 40 milijardi dolara će biti u obliku jamstava. Banka bi s kreditiranjem trebala početi 2016. godine, a bit će otvorena i za članstvo drugih zemalja.

S druge strane, financijski fond činit će rezerve u svakoj BRICS zemlji koje će se moći prebaciti u drugu zemlju u slučaju poteškoća u platnoj bilanci. Ova inicijativa dobila je na zamahu nakon odljeva jeftinih dolara koji su desetljećima poticali rast na tržištima u nastajanju.

"To će pomoći obuzdati oscilacije s kojima se suočavaju različita gospodarstva zbog smanjenja poticaja u Sjedinjenim Državama. To je obilježje vremena, koje zahtijeva reformu MMF-a", kazala je brazilska predsjednica Dilma Rousseff.

Kina, koja ima najveće devizne rezerve od svih zemalja u svijetu, pridonijet će financijskom fondu s 41 milijardom dolara. Brazil, Indija i Rusija će dati po 18 milijardi, a Južna Afrika 5 milijardi dolara.

U vrijeme nastojanja vodećih zapadnih zemalja da izoliraju Rusiju zbog pripojenja Krima i miješanja u sukobe u istočnoj Ukrajini, summit BRICS-a pružio je predsjedniku Vladimiru Putinu dobrodošlu geopolitičku platformu da pokaže da ima prijatelje i drugdje, gospodarske sile za koje se očekuje da će oblikovati budućnost svijeta.

BRICS se suzdržao od kritika Rusije zbog krize u Ukrajini i umjesto toga pozvao na suzdržanost svih sudionika kako bi se sukob riješio mirnim putem.

Tagovi: BRICS, razvojna banka, Razvojna banka BRICS, Svjetska banka, MMF
PROČITAJ I OVO
Azijska tržišta: Indeksi porasli, ohrabruju rezultati američkih kompanija
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Indeksi porasli, ohrabruju rezultati američkih kompanija
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama u ponedjeljak cijene dionica porasle, zahvaljujući ohrabrujućim gospodarskim pokazateljima i novim rekordima burzovnih indeksa na Wall Streetu.
Što je uzrok nedjeljne katastrofe bitcoina?
RASPRODAJA
Što je uzrok nedjeljne katastrofe bitcoina?
NEW YORK - Bitcoin se u nedjelju srušio više od dvanaest posto i pao na najnižu razinu u tri tjedna. Bio je to i najteži dnevni pad bitcoina u dva mjeseca.
Coinbaseov CEO prodao dionice u vrijednosti 291,8 milijuna dolara prvi dan trgovine
PRODAJA
Coinbaseov CEO prodao dionice u vrijednosti 291,8 milijuna dolara prvi dan trgovine
NEW YORK - Glavni izvršni direktor Coinbasea Brian Armstrong prodao je dionice u vrijednosti 291,8 milijuna dolara prvi dan trgovine.
Britanski turisti mogli bi biti dobra vijest za Hrvatsku
PUTOVANJA
Britanski turisti mogli bi biti dobra vijest za Hrvatsku
LONDON - Sjedinjene Američke Države, Gibraltar, Izrael i Island naći će se na 'zelenoj' listi osam zemalja ili teritorija koje britanska vlada planira označiti sigurnima za putovanja od 17. svibnja, prema istraživanju koje je naručio tamošnji sektor putovanja.
Bitcoin potonuo dvanaest posto
KRIPTOVALUTE
Bitcoin potonuo dvanaest posto
NEW YORK - Najpopularnija kriptovaluta potonula je čak dvanaest posto u nedjelju ujutro.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE