GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Bratušek očekuje početak rasta u drugoj polovici 2014.

Bratušek očekuje početak rasta u drugoj polovici 2014.
RAST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.11.2013 / 08:25
Autor: SEEbiz / H
LJUBLJANA - Slovenska premijerka Alenka Bratušek izjavila je u ponedjeljak da će slovensko gospodarstvo u drugoj polovici iduće godine početi izlaziti iz recesije i zabilježiti rast.
"Želim i osobno sam uvjerena da će naše mjere dati pozitivne rezultate i da ćemo pozitivni gospodarski rast iznad nule zabilježiti već u drugoj polovici iduće godine", rekla je Bratušeu u ponedjeljak u razgovoru za Slovensku televiziju.

U Sloveniji se na kraju godine očekuje godišnji pad BDP-a od 2,4 posto, a većina domaćih prognoza i najava međunarodnih ustanova predviđa da će slovenski BDP u idućoj godini pasti za oko 0,8 posto, a skromni rast biti zabilježen tek u 2015. Bratušek je rekla da će na gospodarski rast djelovati sanacija banaka koje će vlada preko tzv. loše banke početi provoditi uskoro, nakon što se objave rezultati revizije stanja loših kredita u bankama, budući da su banke zbog loših kredita trenutno u kreditnom grču i smanjuju plasmane.

"To će pozitivno utjecati na gospodarstvo za koje je glavni problem nedostatak jeftinijih izvora", rekla je Bratušek. Dodala je da njena vlada paralelno priprema i program razduživanja prezaduženih poduzeća, što je uz stanje u bankama najveći problem slovenskog gospodarstva.

Bratušek je u razgovoru ponovila da njena vlada neće zatražiti program financijske pomoći, niti od "trojke" (Europska komisija, Europska centralna banka i MMF), niti od europskog fonda za stabilizaciju eura nego će inzistirati da se financijski problemi rješavaju vlastitim snagama.

"Važno je da ostanemo suverena država i sami rješavamo svoje probleme", rekla je Bratušek.

"Zemlje koje su tražile financijsku pomoć dobile su i programe s vrlo radikalnim mjerama koje su morale ispunjavati", rekla je Bratušek.

Dodala je da je u Španjolskoj koja je tražila financijsku pomoć za stabilizaciju stanja u nekim bankama došlo do velikog povećanja nezaposlenosti, osobito među mladima, te da su radikalne mjere štednje dobile i države kojima je program odredila "trojka".

Tagovi: Alenka Bratušek, Vlada Slovenije, Trojka, eurozona, slovenske banke
PROČITAJ I OVO
Azijska tržišta: Kineski tehnološki sektor i dalje je pod pritiskom
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Kineski tehnološki sektor i dalje je pod pritiskom
ŠANGAJ - Azijski su indeksi u četvrtak imale pomiješanu izvedbu, a kineski tehnološki sektor i dalje je pod pritiskom.
Ministarstvo: Sigurnost hrane i očuvanje zdravlja potrošača prioritet
HRANA
Ministarstvo: Sigurnost hrane i očuvanje zdravlja potrošača prioritet
ZAGREB - Iz Ministarstva poljoprivrede u srijedu su, reagirajući na tvrdnje SDP-a o "kaotičnom stanju" državnih kontrola, poručili da su sigurnost hrane i očuvanje zdravlja potrošača jedan od temeljnih prioriteta Ministarstva i Vlade te da je u mandatu ove Vlade uspostavljen siguran i funkcionalan sustav u području sigurnosti hrane, unatoč „kaotičnom stanju“ koje je vladalo prije njezinog dolaska.
Roba iz Kine prema Europi jako će kasniti
BRODARSKO TRŽIŠTE
Roba iz Kine prema Europi jako će kasniti
ZAGREB - Svi koji ovih dana naručuju robu iz Kine mogli bi se itekako načekati zbog poremećaja na globalnom brodarskom tržištu.
Zagrebačka burza: HPB u fokusu, različiti smjerovi indeksa
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: HPB u fokusu, različiti smjerovi indeksa
ZAGREB - Samo jedan milijunaš dovoljno govori o padu intenziteta trgovine na Zagrebačkoj burzi.
Rast broja izdavatelja na Zagrebačkoj burzi s pozitivnim mišljenjem revizora
HANFA
Rast broja izdavatelja na Zagrebačkoj burzi s pozitivnim mišljenjem revizora
ZAGREB - Porastao je broj izdavatelja na Zagrebačkoj burzi s pozitivnim mišljenjem revizora - od ukupno 96 izdavatelja koji su predali godišnji izvještaj za 2020. godinu, njih 80 posto ima pozitivno mišljenje revizora, priopćeno je u srijedu iz Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE