GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Branko Grčić: Privatizirali bismo HEP-proizvodnju

Branko Grčić: Privatizirali bismo HEP-proizvodnju
PLANOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.09.2011 / 15:01
Autor: SEEbiz / T-Portal / Banka
ZAGREB - Magazin Banka i Poslovni dnevnik u srijedu su organizirali četvrtu konferenciju "Novi model rasta hrvatskoga gospodarstva" s temom "Suradnja javnog i privatnog sektora - kočnica ili poticaj razvoja".
Uvodničari na konferenciji u zagrebačkom hotelu Sheraton bili su NJ. E. Yosef Amrani, veleposlanik Izraela, NJ. E. Jan Kickert, veleposlanik Republike Austrije te Sandra Švaljek, ravnateljica Ekonomskog instituta Zagreb.

Sudionici okruglog stola su uz potpredsjednika Vlade RH Domagoja Miloševića, bili i saborski zastupnici Radimir Čačić (HNS), Branko Grčić (SDP), Daniel Srb (HSP), Darinko Bago (Končar), Ivica Mudrinić (T-HT), Ivan Tolić (Gredelj) i Damir Vanđelić (Adris).

- Iako privatizacija i deregulacija podsjećaju na kruti neoliberalizam, za jedno i drugo ima mjesta u javno-privatnom partnerstvu na doziran način. Mi u koaliciji imamo stavove, znamo što bi htjeli privatizirati, iz čega bi se država trebala povući, a gdje vlasnički ostati, kazao je SDP-ov gospodarski strateg Branko Grčić na današnjoj konferenciji 'Novi model gospodarskog rasta' čija je tema bila suradnja javnog i privatnog sektora.

I dok pred sudionicima okruglog stola nije htio otkrivati što Kukuriku koalicija namjerava privatizirati, pravdajući se sutrašnjom prezentacijom gospodarskog programa, u kasnijem razgovoru s nekoliko novinara, Branko Grčić je kazao da će javna poduzeća ostati javna, no država bi se trebala povući iz poduzeća u kojima ima udjele ispod 25 posto, te bi u velikim državnim firmama za neke segmente uključila privatni sektor, recimo u HEP-proizvodnji.

HNS-ov gospodarski strateg Radimir Čačić, podržavajući predsjednika uprave HT-a Ivicu Mudrinića, koji se požalio kako regulator koči Hrvatski telekom u investicijama, kazao je da se Kukuriku zalaže za razvoj optičke mreže kroz javno-privatno partnerstvo, što je isto u njihovom programu.

Pohvalivši se nizom JPP-a u školstvu, dok je bio na vlasti, Čačić je kritizirao HDZ-ovu vlast koja od 2008. nije realizirala niti jedan projekt javno-privatnog partnerstva.

- Ali treba reći istinu. U ovim okolnostima ih razumijem, zove ih Uskok, treba ići na istrage, no vlast treba preuzeti odgovornost.

- Ne znam koja je Vlada nakon one Franje Tuđmana preuzela odgovornost ako to nije ova, Jadranke Kosor, odgovorio mu je Domagoj Milošević, koji se pohvalio kako je ova Vlada oformila Agenciju za javno privatno partnerstvo, koja je odobrila projekte u vrijednosti 1,9 milijardi kuna, a u širem smislu, potpredsjednik Vlade u projekte JPP ubraja Brijuni rivijeru i Zračnu luka Zagreb.

Branko Grčić je upozorio da je nedavno istraživanje o konkurentnosti pokazalo kako se ključni elementi gubitka konkurentnosti Hrvatske nalaze u domeni javnih politika.

- Javni sektor mora ići prema dolje, a prostor se treba otvarati prema privatnom sektoru, kojeg treba rasteretiti. Nismo zadovoljni s kvalitetom usluga ni u školstvu ni u zdravstvu, javna potrošnja je ogromna a usluge loše. Privatni sektor je opterećen toliko, da ne može disati, kaže Grčić.

Tagovi: Branko Grčić, Domagoj Milošević, Radimir Čačić, Ivica Mudrinić, javno-privatno partnerstvo, JPP, HEP, HEP-proizvodnja
PROČITAJ I OVO
Nautika u srpnju dosegla 75 posto lanjskih dolazaka
VRLO DOBRO
Nautika u srpnju dosegla 75 posto lanjskih dolazaka
ZAGREB - Kako sezona odmiče, hrvatska nautika bilježi sve bolje rezultate, naročito u srpnju. Ako isključimo podatke o mini kruzerima, ukupan pad od početka godine iznosi 59 posto, dok je u sedmom mjesecu zabilježen pad od samo 25 posto.
Španjolski restoran uveo aplikaciju virtualnog konobara
BIZARNO
Španjolski restoran uveo aplikaciju virtualnog konobara

MADRID - Restoran na španjolskoj obali odlučio se na novu mjeru borbe protiv koronavirusa uvodeći aplikaciju virtualnog konobara kako bi smanjio kontakte s osobljem i rizik zaraze.

Morgan Stanley upozorava: Investitori nisu spremni na ovu promjenu
UPOZORENJE
Morgan Stanley upozorava: Investitori nisu spremni na ovu promjenu
NEW YORK - Inflacija je više od desetljeća niža od želja monetarnih vlasti. Na primjer, u eurozoni, iznosila je samo 0,4% u srpnju (na godišnjoj razini).
Pula u srpnju dosegnula gotovo polovicu lanjskog prometa
SOLIDNO
Pula u srpnju dosegnula gotovo polovicu lanjskog prometa
PULA - Za nama je udarni turistički vikend kada je u Istru ušlo više od 116 tisuća turista, a na Poluotoku ih trenutno boravi gotovo dvjesto tisuća.
Zlato na novom rekordu
UZLET
Zlato na novom rekordu
LONDON - Cijene zlata dohvatile su jutros novi rekord na poticajjima slabijeg dolara i padajućih obvezničkih prinosa.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE