GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Branko Grčić: MMF nije ni bauk ni spas

Branko Grčić: MMF nije ni bauk ni spas
HRVATSKA-MMF
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.10.2011 / 15:55
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Ekonomski stratezi političkih stranaka iznijeli su na današnjoj konferenciji "Dan velikih planova" različita očekivanja od 2012. godine pri čemu neki prognoziraju gospodarski rast, a neki pak ističu da će to biti godina konsolidacije, sređivanja zatečenog stanja i pripreme za rast.
Potpredsjednik Vlade za investicije Domagoj Ivan Milošević podsjeća da je HDZ u svom programu zacrtao rast BDP-a od 2,5 posto u 2012., te rast investicija, a posebno izravnih stranih ulaganja po stopi od 50 posto, uz pad deficita od 1 posto godišnje.

Dragan Kovačević iz HNS-a smatra da će 2012. biti godina konsolidacije, a rast prema njegovim riječima u slučaju pobjede Kukuriku koalicije može biti iznad dva posto, ovisno o tome što će, kako je rekao "ispasti iz ormara" nakon odlaska sadašnje vlasti. U 2013. i 2014 godini rast BDP-a može biti iznad 4,5 posto, smatra Kovačević.

Branko Grčić iz SDP-a kaže da će biti jako teško u narednoj godini postići 2,5 postotni rast BDP-a, a Tihana Kraljić iz HSS-a prognozira rast između jedan i dva posto.

Jedna od tema rasprave bila je mogućnost sklapanja aranžmana s MMF-om nakon izbora. Branko Grčić iz čije je stranke otvorena ta mogućnost kaže da MMF nije ni bauk ni spas te da se takvim rješenjima pristupa kad je nemoguće samostalno voditi svoje poslove pri čemu je MMF samo jedno od rješenja takve situacije. Nada se da to neće biti potrebo, ali napominje da suradnja s MMF-om donosi povoljniji pristup kapitalu za gospodarstvo i stanovništvo.

Domagoj Milošević potpuno otklanja mogućnost dolaska MMF-a kazavši da su Vlada i HDZ dokazali sposobnost samostalnog upravljanja krizom.

Protiv dolaska MMF-a je i HSS, kaže Tihana Kraljić koja smatra da poteškoće moramo rješavati sami, dok Josip Budimir iz HSLS-a smatra da zlo nije MMF nego politika koja nas može dovesti do njegova angažiranja. Ujedno preporuča smanjenje proračunske potrošnje za 10 milijardi kuna.

Prije nastupa stranačkih ekonomista na konferenciji, održanoj u organizaciji poslovnog tjednika Lider, održana je rasprava o mogućim pokretačima rasta, a sudionici se nadaju da će nakon šoka 2008. godine i stagnacije nakon toga, uslijediti oporavak.

Tako primjerice Pavo Zubak očekuje ponovni rast prodaje automobila, a Ivan Ergović iz Nexe Grupe računa na oporavak tržišta građevinskih radova u regiji.

Stanislav Brodnjak iz Mercatora, koji nije želio odgovoriti na pitanje o pripajanju Agrokoru napominjući da je to stvar dioničara, očekuje oporavak maloprodaje, a Mladen Fogec iz Siemensa svima preporuča izvoznu ekspanziju.
Tagovi: Branko Grčić, Domagoj Milošević, MMF, Međunarodni monetarni fond, Dragan Kovačević, Josip Budimir, Tihana Kraljić
PROČITAJ I OVO
Nautika u srpnju dosegla 75 posto lanjskih dolazaka
VRLO DOBRO
Nautika u srpnju dosegla 75 posto lanjskih dolazaka
ZAGREB - Kako sezona odmiče, hrvatska nautika bilježi sve bolje rezultate, naročito u srpnju. Ako isključimo podatke o mini kruzerima, ukupan pad od početka godine iznosi 59 posto, dok je u sedmom mjesecu zabilježen pad od samo 25 posto.
Španjolski restoran uveo aplikaciju virtualnog konobara
BIZARNO
Španjolski restoran uveo aplikaciju virtualnog konobara

MADRID - Restoran na španjolskoj obali odlučio se na novu mjeru borbe protiv koronavirusa uvodeći aplikaciju virtualnog konobara kako bi smanjio kontakte s osobljem i rizik zaraze.

Morgan Stanley upozorava: Investitori nisu spremni na ovu promjenu
UPOZORENJE
Morgan Stanley upozorava: Investitori nisu spremni na ovu promjenu
NEW YORK - Inflacija je više od desetljeća niža od želja monetarnih vlasti. Na primjer, u eurozoni, iznosila je samo 0,4% u srpnju (na godišnjoj razini).
Pula u srpnju dosegnula gotovo polovicu lanjskog prometa
SOLIDNO
Pula u srpnju dosegnula gotovo polovicu lanjskog prometa
PULA - Za nama je udarni turistički vikend kada je u Istru ušlo više od 116 tisuća turista, a na Poluotoku ih trenutno boravi gotovo dvjesto tisuća.
Zlato na novom rekordu
UZLET
Zlato na novom rekordu
LONDON - Cijene zlata dohvatile su jutros novi rekord na poticajjima slabijeg dolara i padajućih obvezničkih prinosa.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE