GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Branko Grčić dalmatinskim poslodavcima: Naš program nije antipoduzetnički

Branko Grčić dalmatinskim poslodavcima: Naš program nije antipoduzetnički
KUKURIKU KOALICIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.11.2011 / 18:46
Autor: SEEbiz / Slobodna Dalmacija
SPLIT - Srce našeg programa je gospodarstvo i stoga se ne možemo složiti s ocjenom nekih konzultanata koje je HUP angažirao da je naš program antipoduzetnički. Dapače, naš je program u prvoj varijanti ocijenjen neoliberalnim. Sve naše mjere teže gospodarskom rastu i novom zapošljavanju, a u njihovoj pripremi konzultirali smo se i s poduzetnicima na sastancima s Hrvatskom udrugom poslodavaca.
Istaknuo je to Branko Grčić, gospodarski strateg SDP-a, predstavljajući dalmatinskim poslodavcima, zajedno s Draganom Kovačevićem, gospodarskim strategom HNS-a, u splitskom hotelu Park program Kukuriku koalicije.

Prije nešto više od mjesec dana HUP Dalmacije pozvao je političke stranke koje će sudjelovati na predstojećim parlamentarnim izborima da predstave svoje gospodarske programe.

Kako je kazao Hrvoje Marušić, predsjednik Izvršnog odbora dalmatinskog HUP-a  ova prezentacija prvi je skup takve vrste u našoj zemlji i veliki pomak u razvoju demokracije u Hrvatskoj, no odazvali su se samo Kukuriku koalicija, te HDZ i HSLS koji će uskoro predstaviti svoje programe.

Poduzetnike je zanimalo kane li ministri koje će imenovati Kukuriku koalicija u novoj Vladi odgovarati na pisma koje im upućuju poduzetnici jer ministri i državni službenici nemaju običaj odgovarati niti poduzetnicima koji im se obraćaju pojedinačno, kako su iznijeli iz tvrtke Eko Struja, niti HUP-u, što je potvrdila i Vesna Ivić-Šimetin, direktorica HUP-ova regionalnog ureda u Splitu - odgovora iz Banskih dvora nema ili su razočaravajući, kazala je.

Pitali su i koliko dugo će trajati donošenje prostornih planova u Županiji koji koče projekte obnovljivih izvora energije? Hoće li se uvoditi porez na neobrađeno zemljište i građevinske parcele koje nisu privedene svrsi? Kako riješiti probleme lokalnih šerifa i financiranja projekata? Hoće li poticati dobre ideje od kojih bi mnogi mogli profitirati? Zabrinjava li ih što je njihov program ocijenjen lošijim od drugih? Hoće li se problemi riješavati ili će se kupovati socijalni mir? Što će konkretno napraviti? Kako će riješiti problem firmi koje ne podmiruju obveze?

Branko Grčić odgovorio je da je glavni kriterij u izradi gospodarskog programa bio iz koje se situacije kreće i što mogu realno učiniti dok je Dragan Kovačević istaknuo da će se ovaj program nade i realnosti mijenjati u hodu, prije dva dana izgledalo je da riješena kriza eurozone, a onda se rješenja opet moraju tražiti.

- Prvi zadatak nove Vlade je da na sve moguće načine izbjegne snižavanje kreditnog rejtinga Hrvatske. Bilo čiji program može biti prihvatljiv, ključno je pitanje tko su ljudi koji će program provesti - ističe Kovačević.

- Poreze nećemo povećavati, jedino ako se izvlači novac iz Hrvatske oporezivat će se udjeli u dobiti. Lani su strani vlasnici izvukli četiri-pet milijardi kuna bez poreza, platili su ga u svojim zemljama. U dužem periodu smanjit ćemo doprinose na plaće, ali smanjenje doprinisa za  jedan postotni poen znači 1,3 milijarde kuna manje u proračunu, stoga to nije moguće u sadašnjoj situaciji – napomenuo je Grčić dodajući da unatoč svemu Hrvatska može bez MMF-a i bolnih rezova.
Tagovi: Branko Grčić, Dragan Kovačević, Kukuriku koalicija, Hrvatska udurga poslodavaca, HUP
PROČITAJ I OVO
Nautika u srpnju dosegla 75 posto lanjskih dolazaka
VRLO DOBRO
Nautika u srpnju dosegla 75 posto lanjskih dolazaka
ZAGREB - Kako sezona odmiče, hrvatska nautika bilježi sve bolje rezultate, naročito u srpnju. Ako isključimo podatke o mini kruzerima, ukupan pad od početka godine iznosi 59 posto, dok je u sedmom mjesecu zabilježen pad od samo 25 posto.
Španjolski restoran uveo aplikaciju virtualnog konobara
BIZARNO
Španjolski restoran uveo aplikaciju virtualnog konobara

MADRID - Restoran na španjolskoj obali odlučio se na novu mjeru borbe protiv koronavirusa uvodeći aplikaciju virtualnog konobara kako bi smanjio kontakte s osobljem i rizik zaraze.

Morgan Stanley upozorava: Investitori nisu spremni na ovu promjenu
UPOZORENJE
Morgan Stanley upozorava: Investitori nisu spremni na ovu promjenu
NEW YORK - Inflacija je više od desetljeća niža od želja monetarnih vlasti. Na primjer, u eurozoni, iznosila je samo 0,4% u srpnju (na godišnjoj razini).
Pula u srpnju dosegnula gotovo polovicu lanjskog prometa
SOLIDNO
Pula u srpnju dosegnula gotovo polovicu lanjskog prometa
PULA - Za nama je udarni turistički vikend kada je u Istru ušlo više od 116 tisuća turista, a na Poluotoku ih trenutno boravi gotovo dvjesto tisuća.
Zlato na novom rekordu
UZLET
Zlato na novom rekordu
LONDON - Cijene zlata dohvatile su jutros novi rekord na poticajjima slabijeg dolara i padajućih obvezničkih prinosa.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE