GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Branitelji šokirani što je Sanader - pukovnik

Branitelji šokirani što je Sanader - pukovnik
ČINOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.10.2011 / 07:58
Autor: SEEbiz / Slobodna Dalmacija
ZAGREB - Ivo Sanader dobio je čin pukovnika ukazom predsjednika Republike, kao što je činove dobio i čitav niz osoba s javne ili političke scene koje tih ratnih godina ni s ratom ni s vojskom nisu imale nikakve veze.
Doduše, Ivo Sanader imao je kratki kontakt s vojnom odorom 1991. i 1992. godine, dok je bio intendant HNK u Splitu. U to je vrijeme bio u tzv. Umjetničkoj satniji, prisjećaju se dobri poznavatelji kulturnih prilika u Splitu. U arhivama, kako tvrde, postoje čak i fotografije na kojima je Sanader slikan u vojnoj odori.

No, izvan toga doticaja s ratom − nije imao. Već u kolovozu 1992. odlazi u Zagreb, gdje 1993. godine postaje zamjenik ministra vanjskih poslova.  

Prema svemu sudeći, čin pukovnika dobio je ukazom predsjednika Republike dr. Franje Tuđmana u vrijeme kad je obnašao dužnost predstojnika Ureda predsjednika Republike, pa je, tumače to dobri poznavatelji prilika, vjerojatno iskoristio mogućnost i bliski kontakt da se “zakiti” činom, kao što je to učinjeno i u čitavom nizu slučajeva. Činove su, tako, dobili nogometni trener Miroslav Ćiro Blažević, bivša direktorica programa HRT-a Hloverka Novak-Srzić, pjevač Đuka Čajić, a vojni čin navodno nosi čak i Severina.  

Informacija da bivši premijer Ivo Sanader ima čin pukovnika i da se, prema riječima njegova odvjetnika, “borio za Hrvatsku”, izazvala je šok i nevjericu i u braniteljskoj populaciji.

− Nemam informacija o tome da se Ivo Sanader borio u ratu i šokantno je bilo čuti da ima čin − ustvrdila je Slavica Hruškar, predsjednica Udruge Nezavisni dragovoljci hrvatski. Kaže, međutim, da se tome zapravo ne bi trebalo čuditi jer ima dosta onih koji ni jednoga dana nisu bili u ratu, a danas imaju čin pukovnika, pa i brigadira.

Precizniji je bio Đuro Dečak, predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskoga rata. On kaže da ga je pomalo začudilo to što, u odnosu na “neke druge”, Ivo Sanader čak ima mali čin.

− Činovi su se u to vrijeme dijelili šakom i kapom. Puno je generala koji su kao zastupnici sjedili u Saboru, bilo ih je u Vladi RH... Svi su oni dobili adekvatne činove, ali žalosno je da nitko od njih nije došao ni pogledati kako je vojska, kako je to na terenu − rekao nam je Dečak.

Priznao je da je o tome jednom prilikom osobno razgovarao sa Sanaderom. Doznao je tada da je Sanader, kao intendant splitskoga HNK, bio u Umjetničkoj satniji, koja nije imala nikakvog borbenog djelovanja. No, Dečak smatra da se tim ljudima moglo i na drukčiji način zahvaliti na njihovu doprinosu.

− Na ovaj način derogiraju se hrvatski branitelji, oni koji su s puškom u ruci branili državu − zaključuje Dečak. 

www.slobodnadalmacija.hr
Tagovi: Ivo Sanader, Slavica Hruškar, Ćiro Blažević, Đuro Dečak, Đuka Čajić, Hloverka Novak-Srzić
PROČITAJ I OVO
Bitcoin potopljen, ušao u medvjeđe tržište
POTOP
Bitcoin potopljen, ušao u medvjeđe tržište
NEW YORK - Vrijednost bitcoina u petak je potopljena gotovo osam posoto pa je najpopularnija kriptovaluta pala na najnižu razinu u sedam tjedana.
Australija uvodi ograničenja putovanja za devet južnoafričkih zemalja
POTEZI
Australija uvodi ograničenja putovanja za devet južnoafričkih zemalja
MELBOURNE - Australija je u subotu uvela ograničenja osobama koje su boravile u devet južnoafričkih zemalja zbog zabrinutosti novim sojem koronavirusa "omicronom", pri čemu vlada zahtijeva 14-dnevnu karantenu i za australske državljane koji se vraćaju iz tih zemalja, rekao je ministar zdravstva Greg Hunt.
Novi sojevi koronavirusa održavaju ograničenja putovanja u svim regijama svijeta
OGRANIČENJA
Novi sojevi koronavirusa održavaju ograničenja putovanja u svim regijama svijeta
ZAGREB - Novi sojevi koronavirusa 'održavaju' ograničenja putovanja u svim svjetskim regijama, pri čemu ograničenja još uvijek ima 98 posto svih odredišta u svijetu, a jedno od pet i dalje ima potpuno zatvorene granice, podaci su iz novog izdanja izvješća Svjetske turističke organizacije-UNWTO o ograničenjima putovanja.
Zagrebačka burza: Pad u skladu s globalnim kretanjima
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Pad u skladu s globalnim kretanjima
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi u petak je ostvaren znatno veći promet nego prethodnih dana, dok su Crobex indeksi pratili pad svjetskih burzi, koje su pod pritiskom zbog širenja nove varijante koronavirusa.
Dolarov indeks oslabio zbog pojave nove varijante virusa
FOREX
Dolarov indeks oslabio zbog pojave nove varijante virusa
LONDON - Tečaj dolara u petak je oslabio prema najvažnijim svjetskim valutama na međunarodnim tržištima nakon vijesti o pojavi nove varijante koronavirusa, što je uznemirilo investitore i okrenulo ih valutama koje percipiraju sigurnim lukama za kapital u neizvjesnim vremenima.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE