GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Branitelji šokirani što je Sanader - pukovnik

Branitelji šokirani što je Sanader - pukovnik
ČINOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.10.2011 / 07:58
Autor: SEEbiz / Slobodna Dalmacija
ZAGREB - Ivo Sanader dobio je čin pukovnika ukazom predsjednika Republike, kao što je činove dobio i čitav niz osoba s javne ili političke scene koje tih ratnih godina ni s ratom ni s vojskom nisu imale nikakve veze.
Doduše, Ivo Sanader imao je kratki kontakt s vojnom odorom 1991. i 1992. godine, dok je bio intendant HNK u Splitu. U to je vrijeme bio u tzv. Umjetničkoj satniji, prisjećaju se dobri poznavatelji kulturnih prilika u Splitu. U arhivama, kako tvrde, postoje čak i fotografije na kojima je Sanader slikan u vojnoj odori.

No, izvan toga doticaja s ratom − nije imao. Već u kolovozu 1992. odlazi u Zagreb, gdje 1993. godine postaje zamjenik ministra vanjskih poslova.  

Prema svemu sudeći, čin pukovnika dobio je ukazom predsjednika Republike dr. Franje Tuđmana u vrijeme kad je obnašao dužnost predstojnika Ureda predsjednika Republike, pa je, tumače to dobri poznavatelji prilika, vjerojatno iskoristio mogućnost i bliski kontakt da se “zakiti” činom, kao što je to učinjeno i u čitavom nizu slučajeva. Činove su, tako, dobili nogometni trener Miroslav Ćiro Blažević, bivša direktorica programa HRT-a Hloverka Novak-Srzić, pjevač Đuka Čajić, a vojni čin navodno nosi čak i Severina.  

Informacija da bivši premijer Ivo Sanader ima čin pukovnika i da se, prema riječima njegova odvjetnika, “borio za Hrvatsku”, izazvala je šok i nevjericu i u braniteljskoj populaciji.

− Nemam informacija o tome da se Ivo Sanader borio u ratu i šokantno je bilo čuti da ima čin − ustvrdila je Slavica Hruškar, predsjednica Udruge Nezavisni dragovoljci hrvatski. Kaže, međutim, da se tome zapravo ne bi trebalo čuditi jer ima dosta onih koji ni jednoga dana nisu bili u ratu, a danas imaju čin pukovnika, pa i brigadira.

Precizniji je bio Đuro Dečak, predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskoga rata. On kaže da ga je pomalo začudilo to što, u odnosu na “neke druge”, Ivo Sanader čak ima mali čin.

− Činovi su se u to vrijeme dijelili šakom i kapom. Puno je generala koji su kao zastupnici sjedili u Saboru, bilo ih je u Vladi RH... Svi su oni dobili adekvatne činove, ali žalosno je da nitko od njih nije došao ni pogledati kako je vojska, kako je to na terenu − rekao nam je Dečak.

Priznao je da je o tome jednom prilikom osobno razgovarao sa Sanaderom. Doznao je tada da je Sanader, kao intendant splitskoga HNK, bio u Umjetničkoj satniji, koja nije imala nikakvog borbenog djelovanja. No, Dečak smatra da se tim ljudima moglo i na drukčiji način zahvaliti na njihovu doprinosu.

− Na ovaj način derogiraju se hrvatski branitelji, oni koji su s puškom u ruci branili državu − zaključuje Dečak. 

www.slobodnadalmacija.hr
Tagovi: Ivo Sanader, Slavica Hruškar, Ćiro Blažević, Đuro Dečak, Đuka Čajić, Hloverka Novak-Srzić
PROČITAJ I OVO
Goldman Sachs: Na početku smo dugoročnog trenda rasta cijene bakra
BAKAR
Goldman Sachs: Na početku smo dugoročnog trenda rasta cijene bakra
NEW YORK - Cijene bakra u utorak su porasle na najvišu razinu od ožujka 2013. godine, dosegnuvši 7.719 američkih dolara po metričkoj toni nakon jače proizvodne aktivnosti od očekivane u Kini i Južnoj Koreji.
Beogradska berza: NIS zaslužan za rast prometa
CLOSING BELL BSE
Beogradska berza: NIS zaslužan za rast prometa
BEOGRAD - Promet na domaćem tržištu akcija znatno se oporavio danas, najviše zahvaljujući trgovanju akcijama Naftne industrije Srbije, dok su BELEX indeksi ostvarili mešovite rezultate.
UNWTO: Oko 70 posto odredišta ublažilo ograničenja putovanja
OGRANIČENJA
UNWTO: Oko 70 posto odredišta ublažilo ograničenja putovanja
PARIZ - Oko 70 posto svih svjetskih odredišta u posljednjih mjesec dana ublažilo je ograničenja putovanja te sada samo jedno od četiri i dalje drži svoje granice potpuno zatvorenima za međunarodne turiste, podaci su iz novog izdanja izvješća o ograničenjima putovanja Svjetske turističke organizacije (UNWTO).
Zagrebačka burza: Valamar na najvišoj razini u šest mjeseci, indeksi i dalje rastu
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Valamar na najvišoj razini u šest mjeseci, indeksi i dalje rastu
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi u srijedu su indeksi ponovno snažno porasli, već treći dan zaredom, pa su im dobitci u tom razdoblju premašili tri posto.
Deloitte: Korona možda ipak neće u potpunosti ugroziti blagdansku kupnju
SHOPPING
Deloitte: Korona možda ipak neće u potpunosti ugroziti blagdansku kupnju
ZAGREB - Covid-19 možda ipak neće potpuno ugroziti blagdanske kupovine, iako zbog zabrinutosti kupci namjeravaju oprezno trošiti - u prosjeku sedam posto manje nego lani, a mijenjaju se i način i mjesto kupovine pa se rast očekuje samo u segmentu internetske potrošnje, dok će sve ostalo pasti, pokazalo je istraživanje Deloittea.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE