GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Branitelji napustili obilježavanje pogibije Josipa Jovića jer se Josipović nije pojavio

Branitelji napustili obilježavanje pogibije Josipa Jovića jer se Josipović nije pojavio
SKANDAL
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 31.03.2013 / 17:32
Autor: SEEbiz / Jutarnji.hr
PLITVIČKA JEZERA - Na Plitvičkim jezerima obilježena je godišnjica smrti Josipa Jovića , prvog redarstvenika koji je poginuo u obrani domovine, dogodilo se to na današnji dan prije 22 godine u akciji "Krvavi Uskrs".
Na Plitvicama se danas nije pojavio nijedan od trojice predsjednika, Republike, Vlade ni Sabora, već su sva trojica poslala izaslanike. Upravo to obilježilo je današnju obljetnicu. Dvjestotinjak umirovljenih branitelja, specijalaca iz Lučkog i Tigrova iz Rakitja, osjetili su se time povrijeđeni, pa su se povukli pedesetak metara od skupa potpuno ignoriravši govore dr. Siniše Tatalovića, predsjednikova izaslanika, ministra policija Ranka Ostojića, premijerova izaslanika te Milorada Batinića, izaslanika predsjednika Sabora. Kada je iz protokola najavljeno da će se okupljenima obratiti predjednikov izaslanik iz mnoštva su se čuli komentari poput: "A gdje je predsjednik? Možda na misi!", te nekoliko zvižduka

Nakon toga su se branitelji okrenuli i prošli, a vratili su se kada je pred mikrofone stao vojni ordinarij, biskup Juraj Jezerinac.

Osim biskupa pljeskom su branitelji ispratili i umirovljenog generala Josipa Lucića, bivšeg načelnika Glavnog stožera OS RH, koji je te 1991. godine vodio Josipa Jovića i njegove suborce na Plitvice.

Čini se da je na neki način svojim neuobičajeno žestokim govorom u kojem je kritizirao vlast, upravo Lucić zapalio branitelje. Prisjetio se detalja vezanih za samo provedbu akcije i političkih trenutaka iz tog vremena. Napomenuo je da je u to vrijeme specijalna policija čuvala sve važne ljude iz novoformirane države te Hrvatsku televiziju.

- Tu televiziju na kojoj se danas više govori o Drugom svjetkom ratu koji je završio prije 68 godina nego o uzrocima i posljedicama rata koji je uništio trećinu, a osiromašio cijelu Hrvatsku. Šteta i razaranje skoro su na razini ukupnog današnjeg duga. O tome se šuti, ali vođe pobunjenih Srba mogu danas napadati Hrvatsku vojsku i policiju i 18 godina od rata od svojih sunarodnjaka ne žele doznati gdje je više od 1000 nestalih hrvatskih građana i vojnika. Mi koji smo oslobodili domovinu moramo danas dokazivati da HV i policija nikada nisu bili prijetnja Hrvatskoj državi, građanima i demokraciji, a za to smo se krvavo borili i skupo to platili u zdravlju i životima naših suboraca. Mi smo svoje zadaće odradili, ali možemo pitati gdje su bili oni koji nisu bili u ratu, tko je osiromašio državu? Svrstavati nas branitelje lijevo i desno, bojati nas u crvene i crne, beskrajno je jadno, ali to govori o onima koji to čine, a ne vide milijunske otpremnine koje se isplaćuju direktorima koji su upropastili državna poduzeća. U borbi za domovinu rame uz rame borili su se unuci dombrana, partizana i ustaša. Mi smo se pomirili u zajedničkoj borbi za domovinu, ali ne bilo kakvu, nego slobodnu i demokratsku - poručio je general Lucić praćen gromoglasnim pljeskom.

Napomenuo je da su u mislima s braniteljima invalidima i obiteljima smrtno stradalih. Prozivao je pitanjima zašto nema braniteljskih liječilišta, centara za odmor na moru dok branitelji umiru od bolesti i ubijaju se, a istovremeno ogroman broj bivših vojnih objekata stoji nepušten. Pozvao je da se tim obiteljima vrati malo sreće i dostojanstva.

- Država se mora sjetiti onih koji su podnijeli najveći teret. Preostaje nam na ovakvim skupovima jasno reći: To je odgovornost nosioca vlasti, bivših i sadašnjih. Nakon 20 godina vidimo sve pogreške. Pogreške se moraju ispraviti. Jedino slobodan i otvoren razgovor o svim temema dovest će do rješenja. Strašan problem nezaposlenosti koji uništava obitelji i odvodi mlade u svijet može se riještit samo ako se prisili bahatu birokraciju na rad za opće dobro. Vlast mora slušati sve prijedloge i kritike i iz njih izvlačiti spoznaje i riješenja da bi izašli iz duboke krize koja uništava naše društvo. Prestanite s opužbama, podjelama, i neprihvatljivim rječnikom tražiti alibije, to je već viđeno. Svi koji izazivaju sukobe vraćaju nas natrag. Ne dirajte naše svetinje, našu vjeru, kulturu i domovinsku žrtvu - kazao je general Lucić izražavajući nadu da će ovaj rani Uskrs uskrsnuti i razum svih koji obnašaju javne funkcije.

Uslijedio je govor dr. Tatalovića. Branitelji su saslušali samo njegovu prvu rečenicu u kojoj je rekao da je predsjednik Republike Hrvatke i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga dr. Ivo Josipović bio spriječen osobno doći, a potom su otišli. Uslijedio je ministar Ostojić, kojega je, vidjelo se to, ovakvo ponašanje branitelja teško pogodilo.

Iz ranije pripremljenog govora pročitao je svega nekoliko rečenica, potom se povrijeđen i na rubu suza obratio onima koji su otišli:

- Želim vam reći ono što je rekla gospođa Marija (majka Josipa Jovića op.a.) kada je dolazila ovdje. Da sa suzama u očima i s ponosom na vas gleda kao na sinove. Zato, umjesto govora, želim reći jedno: Ovdje sam iznad bilo koje politike odajući počast Josipu Joviću. Učinite to i vi sa svoje strane. Vječna mu hvala, hvala i vama. Ali ja nikad, ali nikad nisam zazviždao svojem vrhovnom zapovjedniku Franji Tuđmanu. Odajmo počast ovdje onima koji su pali za ovu domovinu, braniteljima - teškim riječima pozvao je ministar Ostojić.

Branitelji ga nisu poslušali, već su nastavili ignorirati govor Milorada Batinića.

- Josipović je obišao sve partizanske spomenike Korduna i Like, mogao je danas ovdje biti s nama - rekao nam je jedan od razočaranih branitelja koji je na sebi nosio oznake Tigrova.

Jedan od branitelja koji su napustili skup kada su govorili izaslanici bio je i Željko Dilber, zadarski branitelj u javnosti poznatiji kao kum generala Ante Gotovine.

- Za sve nas je ovo emotivan trenutak kojega se sjećamo. Ponos i tuga u istom trenutku. Ovo povlačenje je bila jedna spontana, neplanirana reakcija na činjenicu da se predsjednik nije pojavio, ne znam što reći - izjavio je Dilber.

Tagovi: Plitvička jezera, Josip Jović, Josip Lucić, Ranko Ostojić, Siniša Tatalović, Ivo Josipović
PROČITAJ I OVO
Goldman Sachs: Na početku smo dugoročnog trenda rasta cijene bakra
BAKAR
Goldman Sachs: Na početku smo dugoročnog trenda rasta cijene bakra
NEW YORK - Cijene bakra u utorak su porasle na najvišu razinu od ožujka 2013. godine, dosegnuvši 7.719 američkih dolara po metričkoj toni nakon jače proizvodne aktivnosti od očekivane u Kini i Južnoj Koreji.
Beogradska berza: NIS zaslužan za rast prometa
CLOSING BELL BSE
Beogradska berza: NIS zaslužan za rast prometa
BEOGRAD - Promet na domaćem tržištu akcija znatno se oporavio danas, najviše zahvaljujući trgovanju akcijama Naftne industrije Srbije, dok su BELEX indeksi ostvarili mešovite rezultate.
UNWTO: Oko 70 posto odredišta ublažilo ograničenja putovanja
OGRANIČENJA
UNWTO: Oko 70 posto odredišta ublažilo ograničenja putovanja
PARIZ - Oko 70 posto svih svjetskih odredišta u posljednjih mjesec dana ublažilo je ograničenja putovanja te sada samo jedno od četiri i dalje drži svoje granice potpuno zatvorenima za međunarodne turiste, podaci su iz novog izdanja izvješća o ograničenjima putovanja Svjetske turističke organizacije (UNWTO).
Zagrebačka burza: Valamar na najvišoj razini u šest mjeseci, indeksi i dalje rastu
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Valamar na najvišoj razini u šest mjeseci, indeksi i dalje rastu
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi u srijedu su indeksi ponovno snažno porasli, već treći dan zaredom, pa su im dobitci u tom razdoblju premašili tri posto.
Deloitte: Korona možda ipak neće u potpunosti ugroziti blagdansku kupnju
SHOPPING
Deloitte: Korona možda ipak neće u potpunosti ugroziti blagdansku kupnju
ZAGREB - Covid-19 možda ipak neće potpuno ugroziti blagdanske kupovine, iako zbog zabrinutosti kupci namjeravaju oprezno trošiti - u prosjeku sedam posto manje nego lani, a mijenjaju se i način i mjesto kupovine pa se rast očekuje samo u segmentu internetske potrošnje, dok će sve ostalo pasti, pokazalo je istraživanje Deloittea.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE