GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Božinović: Očekujem strože mjere

Božinović: Očekujem strože mjere
MJERE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.03.2021 / 11:56
Autor: SEEbiz
ZAGREB - U posljednja 24 sata zabilježena su 1 802 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 9052 Među njima je 1107 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 115 pacijenata. Preminulo je 16 osoba.

Vera Katalinić-Janković iz Ministarstva zdravstva na početku konferencije za medije Nacionalnog stožera civilne zaštite izvijestila je o novim brojkama vezanim uz pandemiju. Postotak pozitivnih u posljednja 24 sata je 22,5 posto. Također na respiratoru je u petak 20 novih pacijenata u odnosu na dan prije.

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak je kazao da u odnosu na tjedan prije imamo 41 posto više oboljelih. Prosječna incidencija za Hrvatsku je 353,5, najniža je u Virovitičkoj županiji, a najviša je u Primorsko-goranskoj županiji. Hrvatska je u Europi na devet mjestu po incidenciji, a na 18 mjestu po smrtnosti.

Danas je udio pozitivnih ukupnom broju testiranih 22,5, kazao je Capak.

Ravnatelj HZJZ-a je kazao da se oko smrti 12-godišnjeg djeteta u Splitu diže se nepotrebna medijska prašina.

'Na presici 17. ožujka je rečeno da je umrla osoba od 12 godina. Oko toga se nepotrebno diže medijska prašina. Činjenica je da mi taj izvještaj primamo direktno od bolnica i ne stignemo prije presice točno provjeriti. Ja sam to tada jasno i rekao, rekao sam da nemamo detalje. Dobili smo takav izvještaj iz bolnice, a tek kasnije možemo provjeriti je li informacija točna i precizna. Činjenica je da je među otpisnim dijagnozama iz bolnice bio i covid', rekao je Capak.

Ministar zdravstva Vili Beroš je kazao da rast broja oboljelih dovoljno govori o ozbiljnosti situacije.

'Jedino možemo naprijed ako ćemo se pridržavati epidemioloških mjera', kazao je Beroš dodavši da sami doprinosimo širenju virusa nepotrebnim druženjima i nepridržavanju higijenskih mjera.

Govorio je i o cjepljenju. Najavio je uvođenje novih punktova za cjepljenje u Zagrebu. Planira se uvođenje punkta na zagrebačkom Velesajmu gdje bi se moglo cijepiti 5 do 6 tisuća ljudi dnevno.

Capak je kazao da bi početak masovnog cijepljenja u Zagrebu trebao biti poslije Uskrsa. Kazao je da na Veliki petak očekuje da u Hrvatski stigne 90 tisuća doza AstraZenece i 34 tisuće doza Pziferova cjepiva. Moderna dolazi svaka dva tjedna i u četvrtak su dobili 12.000 doza.

Davor Božinović je kazao da očekuje da će mjere biti pooštrene u županijama koje bilježe najgore brojke.

'Već sam potpisao nove mjere za Zadarsku županiju', rekao je Davor Božinović i dodao da očekuju još strože mjere u Primorsko-goranskoj županiji.

Poručio je da ako se ne smanje okupljanja, pred nama bi mogao biti jedan težak period.

'Svi moramo dati doprinos za što bolju turističku sezonu. To ne smije pasti na leđa samo turističkih djelatnika', naveo je Božinović. Istaknuo je da ne smijemo podcijeniti ovaj rast, po svemu sudeći novim sojem koji je zarazniji.

'Mi već imamo županije gdje se primjenjuju stroge mjere. Kao što vidimo školski sustav sve više prelazi na nastavu online, sve više lokalnih stožera traži strože mjere. Nacionalne mjere ističu iduću srijedu, vidjet ćemo hoće li postojati potreba za dodatnim mjerama na nacionalnoj razini. Ovo što vidimo na lokalnoj razini, to je razumijevanje problema lokalnih stožera. Ovaj recept mora uspjeti. Ovo su dani kad svjedočimo naglim skokovima. Svima nam je cilj zdravlje, održati dostupnim zdravstveni sustav. I naravno, učiniti maksimum da se održi gospodarstvo i turistička sezona ove godine, uz sve izazove koji su pred nama', rekao je Božinović.

Capak je odgovarajući na pitanje kazao da se još uvijek testirani brzim antigenskim testovima ne pribrajaju ukupnog dnevnom broju zaraženih.

Kritike Nataše Ban Toskić iz udruge obiteljskih liječnika ministaru Berošu nisu najbolje sjele.

'Iznošenje problema je način da ih se što bolje riješi. Imali smo sastanak na tu temu jučer, razgovarali smo i radimo na njihovom rješavanju. Ali, interesirao sam se kako napreduje proces cijepljenja i malo su drukčije informacije nego što ih iznosti gospođa Ban Toskić', kazao je Beroš i dodao da okolnostima epidemije svi moraju dati dodatni napor da se riješe probleme.

Naglasio je da u ovom trenutku po jednoj ordinaciji dolazi 30 doza cjepiva tjedno.

'Riječ je o cijepljenju o pet ili šest pacijenata dnevno, pa je li to toliko puno da se ne može raditi? U Zagrebu ima još dodatnih punktova, dakle 19 gdje se mimo ordinacija obiteljske medicine može cijepiti. Tamo je sve organizirano. Dolaskom većeg broja cjepiva u Zagrebu će biti masovnih punktova za cijepljenje. Priča nikad nije jednostrana i trebamo komunicirati onako kako ovaj proces zaslužuje, a ne samo kritiziranje', oštar je bio ministar.

Odgovarajući na pitanje o povećanju brojeva zaraženih Capak je kazao da u ovom trenutku bilježimo veći porast, ali je manji nego onaj koji smo imali u studenom. Pojasnio je da je aktualni rast usporeniji je i možemo reći da je onaj val u studenom imao oštriji porast i brži nego što se događa sada.

Tagovi: Davor Božinović, Krunoslav Capak, koronakriza, koronavirus u Hrvatskoj, Andrej Plenković, digitalizacija
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Atlantic u fokusu, indeksi različitih smjerova
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Atlantic u fokusu, indeksi različitih smjerova
ZAGREB - Kraj tjedna donio je različite smjerove indeksa Zagrebačke burze uz povećan promet.
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
ZLATO
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
LONDON - Cijene zlata stabilizirale su se danas nakon što su iranski dužnosnici prigušili strahovanja od eskalacije sukoba s Izraelom, signaliziravši da ne planiraju odgovoriti na sumnjive dronove iranskom zračnom prostoru.
Azijska tržišta: Indeksi potonuli nakon izraelskog napada na Iran
POTONUĆE
Azijska tržišta: Indeksi potonuli nakon izraelskog napada na Iran
ŠANGAJ - Tajvanski ponderirani indeks predvodio je gubitke u Aziji u petak, pavši za 3,44% jer je većina glavnih tržišta u regiji pala zbog eskalacije napetosti na Bliskom istoku.
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
NEW YORK - Indeks S&P 500 u četvrtak je skliznuo peti dan zaredom, zabilježivši najdulji gubitnički niz od prošlog listopada.
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi opet pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi opet pali
ZAGREB - Četvrtak je Zagrebačkoj burzi donio pad indeksa uz nešto slabiji promet nego prekjučer.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE