GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Bosna se spaja s Hercegovinom: Uskoro otvorenje tunela Ivan

Bosna se spaja s Hercegovinom: Uskoro otvorenje tunela Ivan
POVEZNICA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.08.2022 / 07:39
Autor: SEEbiz / indikator.ba
SARAJEVO - Tunel Ivan, centralna tačka koja povezuje dionicu magistralne ceste M17 Tarčin - Konjic, trebao bi biti završen do kraja ljeta ove godine. U svakom trenutku 150 ljudi radilo je na probijanju dvocijevnog tunela.

Projekt vrijedan 67,5 miliona eura značajno će skratiti put iz Sarajeva prema Hercegovini.

Radovi na probijanju tunela Ivan započeti su u januaru 2021. godine, izvještava Federalna TV.

Vlada FBiH i JP Autoceste rade na tome da ubrzaju izvođenja radova na ovom koridoru, te nastoje prevazići probleme uzrokovane globalnom krizom. Izvođač radova na ovoj poddionici je preduzeće Euroasfalt Sarajevo, a nadzor nad izgradnjom vrši firma iz Italije.

- Uprkos svim problemima koji su se dešavali na ovom projektu, dobro smo napredovali i vrlo smo zadovoljni nadzorom i izvođačem radove, kazao je Armir Šahur, inžinjer IDR Engineeringa.

- U tunelu smo tokom izgradnje smo se susreli sa kolapsima, sa curenjem, sa promjenom materijala. U jednom trenutku smo imali materijal gdje je trebalo miniranje, a nakon toga vrlo mekanu zemlju koja je trebala iskop u koracima po pola metra. Sve smo to uspjeli prevazići, zajedno sa izvođačem, i napraviti jedan vrlo dobar tunel, kazala je Minela Bašić, glavna inžinjerka za količine i planiranje na projektu tunela Ivan: “

Druga cijev tunela Ivan dužine 1.721 metar probijena je tri sedmice prije predviđenog roka. Radilo se 24 sata u tri smjene. To je ujedno i jedan od posljednjih koraka ka završetku radova ovog značajnog infrastrukturnog projekta.

Tunel će biti otvoren najkasnije sredinom septembra.

Tagovi: tunel Ivan, Autoceste Federacije BiH, IDR Engineering
PROČITAJ I OVO
Novi rekord cijena zlata
ZLATO
Novi rekord cijena zlata
LONDON - Cijene zlata dosegnule su rekordno visoku razinu u četvrtak i zabilježile svoj najbolji mjesec u više od tri godine, potaknute očekivanjima smanjenja kamatnih stopa u SAD-u i snažnom potražnjom u sigurnom utočištu.
Proizvodnja mleka u Srbiji pala više od 20%
PAD
Proizvodnja mleka u Srbiji pala više od 20%
BEOGRAD - Mleko kao jedan od osnovnih prehrambenih proizvoda u Srbiji postaje sve deficitarniji, što pokazuje i podatak da je proizvodnja mleka u četvrtom tromesečju 2023. u odnosu na isti period prethodne godine opala za 20 odsto.
Bitcoin ETF-ovi u dva mjeseca prikupili više od 500.000 bitcoina
VELIKE KUPNJE
Bitcoin ETF-ovi u dva mjeseca prikupili više od 500.000 bitcoina
NEW YORK - Devet novih promptnih Bitcoin fondova kojima se trguje na burzi akumuliralo je više od 500 000 Bitcoina od pokretanja u siječnju, a njihova imovina sada čini 2,54% trenutne cirkulirajuće ponude.
Iduće godine kreće talijanski luksuzni vlak, cijene su paprene
LUKSUZ
Iduće godine kreće talijanski luksuzni vlak, cijene su paprene
RIM - Rezervacije za novi talijanski vlak "La Dolce Vita Orient Express" otvaraju se u utorak.
Azijska tržišta: Rast japanskih i kineskih indeksa
RAST
Azijska tržišta: Rast japanskih i kineskih indeksa
TOKYO - Japanske i kineske dionice porasle su u petak, dok je većina tržišta u azijsko-pacifičkoj regiji zatvorena zbog državnih praznika.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE