GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Bosanska Dubica: Navodnog Picassa izložili "u kućnoj atmosferi"

Bosanska Dubica: Navodnog Picassa izložili
PICASSO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.04.2014 / 10:57
Autor:
SARAJEVO - Litografija za koju se pretpostavlja da joj je autor čuveni španjolski slikar Pablo Picasso, a u vlasništvu je Narodne knjižnice u Bosanskoj Dubici, od ovog je tjedna dostupna zainteresiranoj public, no izložena je poput kakve kućne umjetnine, a uz to i u blizini električnih instalacija pa je upitno kakva je sudbina čeka u tom bosanskom gradiću, prenose u srijedu banjolučke "Nezavisne novine".
U dubičkoj je knjižnici u ponedjeljak otvorena izložba časopisa, umjetničkih slika i grafika koje je prikupio narodni heroj Boško Šiljegović, podrijetlom iz tog kraja, a jedna od umjetnina je i litografija pod "radnim" naslovom "Glava muškarca".

Tu je litografiju Šiljegoviću navodno poklonio osobno Picasso u vrijeme održavanja kongresa Komunističke partije Francuske 1964. godine.

O tome je li riječ o autentičnom Picassovu uratku još uvijek postoje dvojbe.

Tvrdnja da je riječ o originalu za sada se temelji samo na mišljenju povjesničarke umjetnosti iz Beograda Danke Damjanović, ovlaštenog sudskog vještaka za umjetnine. Ona je u svom nalazu dostavljenom knjižnici u Dubici u siječnju ustvrdila kako je nedvojbeno riječ o originalu čiji je autor Picasso. Pojasnila je kako je do te spoznaje došla na temelju vlastita iskustva jer joj je "kroz ruke prošlo mnogo Picassovih djela".

Litografiju je na otvaranju izložbe u ponedjeljak pogledala i kustosica sarajevske galerije "Collegium Artisticum" Branka Vujanović, koja je ipak oprezna u ocjeni o tome je li riječ o autentičnom Picassovu djelu.

"Mislim da to treba ekspertizom utvrditi specijalist za Picassove radove i to bi trebalo biti napravljeno u Parizu", kazala je Vujanović.

Po njezinim riječima, tamo bi najprije trebalo poslati snimku litografije da bi stručnjaci odlučili hoće li je uopće analizirati, a tek ukoliko bi se na to odlučili može se govoriti o tome ima li ona vrijednost i kakvu.

Danka Damjanović je na temelju osobne procjene ranije konstatirala kako je riječ o djelu "nulte" kategorije pa tako i neprocjenjive vrijednosti.

Litografija kakvu posjeduju u Bosanskoj Dubici navodno je rađena na tisuću listova, a primjerak kojega oni imaju nosi brojku 270.

Originalna ili ne, "Glava muškarca" od ponedjeljka je dostupna pogledima znatiželjnika, no ono što je zapanjilo galeriste i povijesničare umjetnosti je način na koji je ona izložena.

Litografija je zapravo izvješena u uredskom prostoru knjižnice i to iznad televizora.

"Nije mi jasno što televizor radi ispod umjetnine, prvo smo pomislili da se na njemu prikazuju filmovi o Picassu ili slično", dojmovi su Branke Vujanović koja ističe kako je sve podsjeća na kućnu atmosferu držanja radova na zidu.

O vlazi, sunčevoj svjetlosti ili temperaturi koje bitno utječu na radove na papiru poput ove litografije u Bosanskoj Dubici nitko nije ni razmišljao, no ravnateljica knjižnice Danijela Balaban tvrdi kako je navodna Picassova umjetnina osigurana na odgovarajući način.

"Litografija ostaje u knjižnici i nikada se neće naći na tržištu, bar što se nas tiče", kazala je Balaban.

Tagovi: Pablo Picasso, Bosanska Dubica, Boško Šiljegović, Danka Damjanović
PROČITAJ I OVO
Korona prepolovila prodaju vina u Hrvatskoj
VINO
Korona prepolovila prodaju vina u Hrvatskoj
POREČ - Hrvatska bilježi veliki vanjskotrgovinski deficit u razmjeni vina, ali traži svoje mjesto na globalnim vinskim kartama kroz kvalitetu i bogatstvo autohtonih sorti.
Gužve na istarskim graničnim prijelazima na ulazu u Hrvatsku
GUŽVE
Gužve na istarskim graničnim prijelazima na ulazu u Hrvatsku
PULA - Da se sezona pomalo ipak zakuhtava najbolje pokazuje intenzivan promet na istarskim graničnim prijelazima.
U splitskoj zračnoj i trajektnoj luci ovog vikenda očekuju oko 45.000 putnika
OČEKIVANJA
U splitskoj zračnoj i trajektnoj luci ovog vikenda očekuju oko 45.000 putnika
SPLIT - Tijekom ovog vikenda u splitskoj trajektnoj i zračnoj luci očekuje se promet oko 45.000 putnika, najveći ovogodišnji vikend promet u tim lukama.
Novi zakon: Trgovcima kazna i do četiri posto prometa za povredu prava potrošača
REGULATIVA
Novi zakon: Trgovcima kazna i do četiri posto prometa za povredu prava potrošača
ZAGREB - Od svibnja 2022. godine na hrvatsko tržište bit će zabranjeno stavljati robu dvojne kvalitete, a trgovci će za prekogranične povrede potrošačkih prava moći biti kažnjeni iznosom i do 4 posto godišnjeg prometa, proizlazi iz prijedloga novog Zakona o zaštiti potrošača.
Horvat: Spremni smo pokrenuti jednu hrvatsku željezaru
VISOKE CIJENE METALA
Horvat: Spremni smo pokrenuti jednu hrvatsku željezaru
OPATIJA - Ponovio je to i u kasnijoj panel-diskusiji, dodavši da se o toj inicijativi raspravljalo na međuresornom sastanku na razini užeg kabineta Vlade, da je prijedlog bio na stolu, ali da odluka nije donesena.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE