GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Bosanska Dubica krije nepoznatu Picassovu grafiku?

Bosanska Dubica krije nepoznatu Picassovu grafiku?
IZVORI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.01.2014 / 11:13
Autor: SEEbiz / H
SARAJEVO - Knjižnica u gradiću Bosanska Dubica možda krije vrijedno djelo Pabla Picassa koje je u bivšu Jugoslaviju stiglo još daleke 1964. godine no to se do sada skrivalo kao najveća tajna, prenose u petak lokalni mediji u Bosni i Hercegovini.
Grafika, koja za sada nosi "radni" naslov "Čovjek s bradom", ne nosi Picassov potpis nego tek datum 15. travnja 1964.

Tvrdnja kako je riječ baš o djelu čuvenog španjolskog umjetnika potječe od nekadašnjeg visokog dužnosnika Komunističke partije Jugoslavije Boška Šiljegovića koji je prije pedeset godina predvodio izaslastvo te stranke na jednom međunarodnom kongresu održanom u Parizu.

"S obzirom da je Picasso bio ljevičar on je svim šefovima izaslanstava na tom kongresu u Francuskoj poklonio po jednu svoju sliku", kazao je "Dnevnom avazu" Stojan Banjac kojemu je Šiljegović 1988. godine u Beogradu predao veći broj knjiga te slika, uključujući i parišku grafiku, sa željom da budu pohranjene kao njegov poklon u Bosanskoj Dubici u kojoj je i sam rođen.

Banjac dodaje kako mu je Šiljegović prenio da grafiku nije dobio osobno od Picassa, ali da je siguran da je to njeg rad. "Poručio nam je da je dobro čuvamo", kazao je Banjac.

U Bosanskoj Dubici nisu bili sigurni što bi s tim poklonom, a suočeni s tvrdnjom kako je riječ o djelu iznimne vrijednosti odlučili su ga spremiti u sef lokalne knjižnice i o njemu jednostavno šutjeti.

"Zahvaljujući toj činjenici grafika je preživjela", objašnjava Banjac te dodaje kako drži da je ipak došlo vrijeme kazati kakvo se to bogatstvo krije u ovom gradiću na obroncima Kozare.

Knjižničar u lokalnoj knjižnici Ranko Komadina uvjeren je kako je riječ o originalnom Picassovu djelu. "Na žalost nemamo pravi dokaz i (grafika) treba na procjenu", kazao je Komadina.

Općinski načelnik Mile Zlojutro ne dvoji kako se oko procjene valja potruditi. "Ako se ispostavi da je to doista Picassova grafika čini mi se da bi to bila i jedina u BiH", kazao je Zlojutro dodajući kako bi u slučaju potvrde autentičnosti bili poduzeti koraci da se grafika izloži, a posjetitelji privuku u Bosansku Dubicu.

Tagovi: Bosanska Dubica, Pablo Picasso, Boško Šiljegović, Stojan Banjac
PROČITAJ I OVO
Korona prepolovila prodaju vina u Hrvatskoj
VINO
Korona prepolovila prodaju vina u Hrvatskoj
POREČ - Hrvatska bilježi veliki vanjskotrgovinski deficit u razmjeni vina, ali traži svoje mjesto na globalnim vinskim kartama kroz kvalitetu i bogatstvo autohtonih sorti.
Gužve na istarskim graničnim prijelazima na ulazu u Hrvatsku
GUŽVE
Gužve na istarskim graničnim prijelazima na ulazu u Hrvatsku
PULA - Da se sezona pomalo ipak zakuhtava najbolje pokazuje intenzivan promet na istarskim graničnim prijelazima.
U splitskoj zračnoj i trajektnoj luci ovog vikenda očekuju oko 45.000 putnika
OČEKIVANJA
U splitskoj zračnoj i trajektnoj luci ovog vikenda očekuju oko 45.000 putnika
SPLIT - Tijekom ovog vikenda u splitskoj trajektnoj i zračnoj luci očekuje se promet oko 45.000 putnika, najveći ovogodišnji vikend promet u tim lukama.
Novi zakon: Trgovcima kazna i do četiri posto prometa za povredu prava potrošača
REGULATIVA
Novi zakon: Trgovcima kazna i do četiri posto prometa za povredu prava potrošača
ZAGREB - Od svibnja 2022. godine na hrvatsko tržište bit će zabranjeno stavljati robu dvojne kvalitete, a trgovci će za prekogranične povrede potrošačkih prava moći biti kažnjeni iznosom i do 4 posto godišnjeg prometa, proizlazi iz prijedloga novog Zakona o zaštiti potrošača.
Horvat: Spremni smo pokrenuti jednu hrvatsku željezaru
VISOKE CIJENE METALA
Horvat: Spremni smo pokrenuti jednu hrvatsku željezaru
OPATIJA - Ponovio je to i u kasnijoj panel-diskusiji, dodavši da se o toj inicijativi raspravljalo na međuresornom sastanku na razini užeg kabineta Vlade, da je prijedlog bio na stolu, ali da odluka nije donesena.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE