GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Borovo u 2011. povećalo gubitak čak 363%

Borovo u 2011. povećalo gubitak čak 363%
KATASTROFA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.07.2012 / 09:27
Autor: SEEbiz / Glas Slavonije
VUKOVAR - Poslovni sustav Borovo u okviru kojeg je zaposleno 1.066 djelatnika, prema poslovnom izvješću, u 2011. ostvario je ukupan prihod od 182 milijuna kuna, što je 9% manje nego prethodne godine, te 21,5 milijuna kuna gubitaka, što je čak 363% više nego 2010.

Na taj način nastavljeno je poslovanje s gubicima koje traje sve od 2005. Unatoč tome, prema riječima Hrvoja Merkija, novog predsjednika Uprave Borova d.d., uz činjenicu da blokada žiro-računa Borova d.d. na iznos od 2 milijuna kuna traje od 1994., žiro-računi sedam njegovih društava (premda su sva poslovala s gubitkom) nisu blokirani. Pojedina društva imaju problema s padom prometa, a pojedina s likvidnošću. Gubici i dugovanja jedino su u društvu Borovo-Tehnički servis d.o.o. prerasli vrijednost temeljnog kapitala. Borovo-Kožna obuća d.o.o. i Borovo-Trgovačka mreža d.o.o. posluju prilično dobro. Najveće opterećenje je proizvodnja pogonskog remenja u društvu Borovo-Gumitrade d.o.o.

Nova uprava Borova ne odustaje od proizvodnje vlastitih brendova gumene obuće, ali daljnje investiranje u proizvodnju remenja nema financijske opravdanosti jer upravo pogon Remenara proizvodi najveći gubitak u toj tvrtki i opterećuje čak i druge tvrtke u cijelom sustavu koji, prema Merkijevim riječima, ima dobre šansi da preživi.

No, dodaje, mnogima je u interesu da se to ne dogodi, te su upravo sada odlučili žurno naplatiti potraživanja koja se vuku još od 1998.

"Ovih dana sve više ispadaju 'kosturi iz ormara' stare uprave te se otkrivaju razne zloporabe. Neposredno pred kraj mandata podigli su značajne kratkoročne kredite, zbog čega u teškoće sada dolazi i poslovanje Trgovačke mreže, čije su trgovine uglavnom pod teretom. Krediti su uzeti za obrtna sredstva, tj. da bi se isplatile plaće, umjesto za razvoj, dok su troškovi nabave veliki i nerealni!" veli Merki.

Tagovi: Borovo, Hrvoje Merki, Borovo-Gumitrade, Borovo-Trgovačka mreža
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: AD Plastik u fokusu, pojačan promet uoči početka sezone objave poslovnih rezultata
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: AD Plastik u fokusu, pojačan promet uoči početka sezone objave poslovnih rezultata
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi u ponedjeljak su Crobex indeksi završili trgovanje s različitim predznacima, uz znatno veći promet nego krajem prošloga tjedna, dok se ulagači pripremaju za početak sezone objave financijskih izvješća domaćih kompanija za prvih devet mjeseci ove godine.
Dolarov indeks kliznuo na početku novoga tjedna
FOREX
Dolarov indeks kliznuo na početku novoga tjedna
LONDON - Dolar je u ponedjeljak kliznuo prema drugim najvažnijim svjetskim valutama na međunarodnim tržištima, jer se fokus investitora nastavio usmjeravati ka mogućem povećanju kamatnih stopa i zaoštravanju monetarne politike u drugim vodećim gospodarstvima svijeta.
ENNA Fruit će ove godine otkupiti više od 10.000 tona domaće jabuke
JABUKE
ENNA Fruit će ove godine otkupiti više od 10.000 tona domaće jabuke
ZAGREB - Tvrtka koja se bavi otkupom i plasmanom voća i povrća ENNA Fruit ove godine planira otkupiti više od 10.000 tona jabuka, izvijestili su u ponedjeljak iz te tvrtke.
Azijska tržišta: Indeksi blago porasli, optimizam uoči objave poslovnih rezultata
OPTIMIZAM
Azijska tržišta: Indeksi blago porasli, optimizam uoči objave poslovnih rezultata
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama u ponedjeljak cijene dionica blago porasle jer su ulagači optimistični uoči objava poslovnih izvješća niza kompanija, kao i nekoliko vrlo značajnih makroekonomskih pokazatelja.
Željezničko povezivanje BiH, Crne Gore i Albanije
ŽELJEZNICA
Željezničko povezivanje BiH, Crne Gore i Albanije
SARAJEVO - Vojin Mitrović, ministar komunikacija i saobraćaja BiH najavio je da bi uskoro željezničkom prugom trebala biti povezana BiH, Crna Gora i Albanija.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE