GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Bojan Glavašević kandidat za ministra kulture

Bojan Glavašević kandidat za ministra kulture
KOMBINATORIKA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.07.2016 / 09:15
Autor: SEEbiz / Novi list
RIJEKA - Koalicijski sporazum Narodne koalicije SDP-a, HNS-a, HSS-a i HSU-a potpisan u Zaboku propisuje da će SDP imati prva mjesta na listama u svih deset jedinica, čak i onima u kojima se natječu predsjednici drugih stranaka – u četvrtoj gdje je šef HNS-a Ivan Vrdoljak, u 7. gdje je predsjednik HSS-a Krešo Beljak te u 8. gdje je čelnik HSU-a Silvano Hrelja na trećem mjestu, iza dva SDP-ovca.
Naravno, glavna je odredba sporazuma da partneri ne mogu postizborno surađivati s HDZ-om, no eksplicitno se navodi da je poželjni postizborni koalicijski partner IDS, a s njima i PGS koji će također naći mjesto na toj listi IDS-a, doznaje Novi list.

Poznato je da će SDP imati na listama 93 kandidata od 140, HNS 24, HSS 14, a HSU devet. Očekuje se da će u Sabor ući minimalno sedam HNS-ovaca, plus eventualno dva po preferencijalnim glasovima, a pet HSS-ovaca te dva HSU-ovca. Jasno, ukupni rezultat SDP-a ovisit će o konačnim rezultatima izbora, a plan je da se u svakoj izbornoj jedinici dobije mandat više nego 2015. godine.

I dok još traje slaganje izbornih lista Narodne koalicije, o kojima će SDP na Glavnom odboru odlučiti 28. ovog mjeseca, poštujući klauzulu o tome da partneri jedni drugima mogu i prigovoriti na kandidatima te da će svi odlučivati o svima, u Narodnoj koaliciji polako se slaže kadrovski sastav za novu vladu, ako se osvoji većina. Već je poznato da lider koalicije Zoran Milanović želi da se u njegovu kabinetu nađu više-manje isti ljudi koji su Vladu vodili do kraja prošle godine, ali i da želi smanjiti broj ministarstava.

To je i potvrdio u jednom od intervjua ovih dana, gdje je rekao da se razmišlja o spajanju resora uprave i pravosuđa te gospodarstva i poduzetništva. Ako bi se to dogodilo, vjerojatno bi Arsen Bauk i Gordan Maras, mada njegovi najbliži suradnici i članovi Predsjedništva, bili u Saboru, a ne u Vladi. Gospodarstvo bi, naime, vodio Siniša Hajdaš Dončić, a pravosuđe Orsat Miljenić ili pak vjerojatno Peđa Grbin, ako bi se ostvarile želje Milanovića da SDP dobije vanjske poslove te Orsat Miljenić ode za inoministra.

No, kandidat za vanjske poslove je i Milanoviću blizak Joško Klisović. Ako ne, ako bi vanjski poslovi ostali HNS-u, to bi bilo isključivo željom bivše šefice HNS-a Vesne Pusić, no čini se da je ona bliža odluci da karijeru pokuša nastaviti u New Yorku, u UN-u.

Sigurno je da bi u ovom mandatu promet pripao HNS-u i šefu stranke Ivanu Vrdoljaku, a sve drugo mahom bi ostalo kao ranije: Anka Mrak Taritaš vodila bi graditeljstvo, Mihael Zmajlović zaštitu okoliša (osim ako se ne spoji s graditeljstvom), Milanka Opačić socijalu, Mirando Mrsić rad, a Siniša Varga zdravstvo. U kombinaciji su i Romana Jerković ili Dragan Korolija Marinić, koji je bio zamjenik Vargi te dobro poznaje sustav. Branitelje bi, kako se čini, vodio Franko Vidović.

Razmišlja se i o razdvajanju europskih fondova od regionalnog razvoja, pri čemu se prostor otvara za Daniela Mondekara koji je u Saboru dugo vodio Odbor za europske poslove, a regionalni razvoj nastavio bi voditi Branko Grčić, koji bi bio i potpredsjednik Vlade.

Rupa je u resoru obrane, nakon što je Ante Kotromanović odlučio napustiti politiku – razmišlja se o tome da Ranko Ostojić možda preuzme obranu, no tada ostaje upražnjen MUP gdje se Ostojić dokazao kako itekako dobar ministar. Spominje se i mogućnost da obranu preuzme netko iz obavještajne zajednice, no to zasad nitko ne želi potvrditi.

Novost je da bi resor kulture mogao preuzeti mladi Bojan Glavašević, koji je ranije bio zamjenik Fredu Matiću u Ministarstvu branitelja, ali s obzirom na to da je kao lingvist i sociolog došao u politiku s Filozofskog fakulteta, smatra se da bi itekako bio dobar kadar za resor kulture. To bi, u političkom smislu, s obzirom na to da je Bojan sin legendarnoga Siniše Glavaševića iz Vukovara, a ujedno stručnjak u tom resoru, bio najbolji odgovor lijeve koalicije na prethodnika, kontroverznog desničara Zlatka Hasanbegovića, smatra se u SDP-u.

Važnost obrazovanju u idućem mandatu koalicija želi dati razdvajanjem obrazovanja i znanosti u dva resora – prvi bi vodila SDP-ova Sabina Glasovac iz Zadra, a drugi ili Vesna Pusić, ako HNS pristane na izlazak iz vanjskih poslova, ili pak Pero Lučin, riječki rektor, također HNS-ovac, za kojega pak najviše navijaju sami SDP-ovci jer ga žele maknuti iz igre za riječkoga gradonačelnika i zaštititi Vojka Obersnela na lokalnim izborima iduće godine. U HNS-u se naime razmišljalo o tome da na lokalne izbore u Rijeci 2017.

Tagovi: Bojan Glavašević, Ranko Ostojić, Zoran Milanović, Ante Kotromanović, Pero Lučin, Sabina Glasnovac, Vesna Pusić, Ivan Vrdoljak
PROČITAJ I OVO
Mallorca zatvara ulice s kafićima zbog pijanih Britanaca i Nijemaca
ZATVARANJE
Mallorca zatvara ulice s kafićima zbog pijanih Britanaca i Nijemaca

MALLORCA - Regionalna vlada Balearskih otoka naredila je u srijedu zatvaranje triju popularnih ulica na Mallorci kako bi zaustavila pijane turiste zbog kojih prijeti novo izbijanje koronavirusa.

Beogradska berza: Indeksi napreduju, Metalac najtrgovaniji
CLOSING BELL BSE
Beogradska berza: Indeksi napreduju, Metalac najtrgovaniji
BEOGRAD - Trgovanje državnim dužničkim hartijama podiglo je ukupan promet na Beogradskoj berzi na 565,6 miliona dinara (4,8 miliona evra).
Zagrebačka burza: Blagi rast indeksa, velika transakcija dionicama AD Plastika
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Blagi rast indeksa, velika transakcija dionicama AD Plastika
ZAGREB - Srijeda je na Zagrebačkoj burzi donijela blagi rast indeksa, no investitori i dalje nisu spremni na veće rizike.
EU bi trećinu novca za fond za oporavak mogao pribaviti zelenim obveznicama
PROCJENE
EU bi trećinu novca za fond za oporavak mogao pribaviti zelenim obveznicama
NEW YORK - Europska unija mogla bi pribaviti trećinu novca za fond za oporavak od koronakrize izdanjem zelenih obveznica kako bi privukla ulagače sklone financiranju projekata fokusiranih na zaštitu okoliša, sugerira agencija Standard & Poors.
Rezultati za prvih 14 dana srpnja u turizmu na razini 55 posto lanjskih
BOLJE OD OČEKIVANJA
Rezultati za prvih 14 dana srpnja u turizmu na razini 55 posto lanjskih
ZAGREB - U Hrvatskoj je u prvih 14 dana srpnja boravilo više od 950 tisuća turista, koji su ostvarili više od 6,6 milijuna noćenja, što je na razini 55 posto prošlogodišnjih rezultata, čime su nadmašene procjene, očekivanja i konkurencija, ističu u srijedu iz Hrvatske udruge turizma (HUT).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE