GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Bobar banka ide u likvidaciju

Bobar banka ide u likvidaciju
LIKVIDACIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.12.2014 / 21:11
Autor: SEEbiz / Al-Jazeera Balkans
BANJA LUKA - Proglašena je likvidacija Bobar banke iz Bijeljine. Imala je blizu 250 miliona konvertibilnih maraka depozita, od čega su više od 80 miliona bili depoziti građana.
Državna Agencija za osiguranje depozita garantuje tek povrat dijela depozita. Bez posla ostaje i više od 150 radnika banke.

Slavica Injac, direktorica Agencije za bankarstvo Republike Srpske rekla je da će se Bobar baviti isključivo naplatom potraživanja, da bi se što više depozita ove banke isplatilo.

Propast banke nije iznenađenje, kažu u bankarskim agencijama.

Dioničari se nisu izjasnili šta bi s njom, pa su se Uprava i nadležni regulatori, umjesto za stečaj, odlučili za likvidaciju.

''Stečaj je gori nego likvidacija. Jer, u likvidaciji se svi povjerioci namiruju 100%, dok se u stečaju se samo namiruju procentualno, prema sredstvima koja imaju'', rekao je Savo Ševaljević, privremeni upravitelj Bobar banke.

''No, zasad, država jamči isplatu depozita do 25 tisuća eura građanima i pravnim osobama, ali izuzimajući javne institucije.

Riječ je o više od 43 milijuna eura, čija isplata počinje polovicom idućeg mjeseca.

Budući da je riječ o likvidaciji, a ne stečaju, povrat sredstava položenih kod Bobar banke rješavat će Agencija za bankarstvo.

''Ne moraju tražiti sudom. Imat će pravo, kako budu pristizala sredstva, tako će srazmjerno biti njima isplaćivano'', kazala je Injac.

No, tek se izrađuje bilans te je rokove isplate depozita iznad 25.000 eura nemoguće odrediti.

''Utvrđuje se imovina, s jedne strane. Kreditno zaduženje, s druge strane. I s treće strane depoziti'', kazao je Ševaljević.

Blizu 22.000 deponenata uskoro će na svoje adrese dobiti pismo s podacima, a postoji i mogućnost reklamacije ukoliko smatraju da podaci nisu tačni.

Tagovi: Bobar banka, Savo Ševaljević, Slavica Injac, Agencija za bankarstvo Republike Srpske
PROČITAJ I OVO
Krenuo izvoz hrvatskih vina u SAD-u
VINO
Krenuo izvoz hrvatskih vina u SAD-u
DUBROVNIK - U podrumu obitelji Crvik nema odmora - započeli su suradnju s Mirenom Bagur, Metkovkom s američkom adresom, kojoj je cilj dovesti hrvatska vina u SAD.
U BiH počela sezona skijanja, računa se na goste iz Hrvatske
SKIJANJE
U BiH počela sezona skijanja, računa se na goste iz Hrvatske
SARAJEVO - Skijališta u Bosni i Hercegovini ozbiljno se pripremaju za predstojeću zimsku sezonu računajući da će unatoč pandemiji koronavirusa koja je nanijela teške udarce turizmu u svijetu privući goste kojima će omiljena zimska odredišta u Austriji ili Francuskoj biti nedostupna.
Crni petak: I kriptovalute po akcijskim cijenama
KOREKCIJA
Crni petak: I kriptovalute po akcijskim cijenama
NEW YORK - Tržište kriptovaluta očekivano je doživjelo korekciju ili, ako bismo pretjerivali, manji slom, koji su neki mediji nazvali Thanksgiving crash (četvrtak je bio Dan zahvalnosti u SAD-u).
Britanija naručila još dva milijuna doza cjepiva protiv korone
CJEPIVO
Britanija naručila još dva milijuna doza cjepiva protiv korone
LONDON - Velika Britanija osigurala je dodatnih dva milijuna doza cjepiva protiv koronavirusa koje proizvodi američka biotehnološka kompanija Moderna, priopćila je britanska vlada.
Kanada zabranila izvoz nekih lijekova u SAD
LIJEKOVI
Kanada zabranila izvoz nekih lijekova u SAD
OTTAWA - Kanadska vlada je u subotu objavila da zabranjuje izvoz u Sjedinjene Države nekoliko vrsta lijekova, poglavito onih koji se koriste u liječenju covida-19, jer bi mogao doveti do nestašica u Kanadi.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE