GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Boban: Idemo u prodaju stanova, a ne strateških poduzeća

Boban: Idemo u prodaju stanova, a ne strateških poduzeća
DUUDI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.04.2016 / 08:55
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Tomislav Boban, predstojnik Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom (DUUDI), opovrgnuo je nagađanja, potaknuta objavom natječaja za analizu 54 trgovačka društva u većinskom državnom vlasništvu, da kreće velika rasprodaja državne imovine s ciljem krpanja državnog proračuna.
- Straha od rasprodaje, a taj izraz bode uši, sigurno nema. Niti tko želi, niti tko može rasprodavati hrvatsku imovinu i hrvatsko blago. Ako se bilo što bude prodavalo, jasno je da će se prodavati po tržišnim cijenama, pazeći pritom na interese države i državljana Hrvatske, rekao je Boban.

Državna imovina procjenjuje se na 31 milijardu i 400 milijuna eura, a premijer Tihomir Orešković najavio je da će sve što nije prijeko potrebno i strateški važno privatizirati.

- Nismo tražili procjenu, nego analizu da vidimo trendove poslovanja strateških društava, društava od posebnog interesa i društava u većinskom državnom vlasništvu kako bi mogli napraviti određenu strategiju raspolaganja tim društvima - da dobijemo potpuniju sliku u kakvom stanju su ta društva, kazao je Boban, objašnjavajući da će se sukladno rezultatima analiza ta društva svrstavati u pojedine razrede.

Komentirajući najavu premijera da će neke tvrtke ići u javnu ponudu, odgovorio je da se, naravno, mora krenuti u privatizaciju određenog broja poduzeća, ali to neće biti strateška poduzeća.

- Dakako da nam je jasno da se strateška poduzeća moraju prodavati po posebnom zakonu i sukladno strategiji koja je na snazi. Možda nešto od tih poduzeća bude ponuđeno građanima, kao što je bio HT, najavio je Boban za Dnevnik 3.

Što se tiče malih udjela države u tvrtkama, kazao je da je to slučaj u više od 450 poduzeća, od čega država u više od 350 poduzeća ima manje od 10 posto vlasničkog udjela.

- Pokrenute su neke inicijative, čak i vrlo agilne, prema upravama, većinskim dioničarima u tim poduzećima da otkupe to od države, da 'raščistimo' taj fond, ali smo imali djelomične uspjehe do 2012. godine. I tu planiramo pokušati napraviti možda neki investicijski fond i zaokružiti tu priču, kazao je Boban.

Žao mu je što je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović šokirana stanjem u kojem se nalazi bivša vojna imovina, kako je poručila tijekom višednevnog boravka na zadarskom području.

- DUUDI je napravio veliki iskorak, i prije posjete predsjednice Zadru, na uređenju tih državnih nekretnina. Dosad je DUUDi preuzeo preko 320 bivših vojarni koje su proglašene neperspektivnima. Dio tih vojarni pripremljen je za prodaju, kao što su Muzil i Kupari. Krenulo je, kazao je Boban, dodajući da su problemi neriješeni imovinsko-pravni odnosi i usklađivanje sa lokalnom saoupravom glede prostornih planova.

Inače, DUUDI ne može sam prodavati udjele u poduzećima, za razliku od nekretnina - za odluku o prodaji nekretnine u vrijednosti do milijun kuna nadležan je predstojnik, od milijun do 100 milijuna Povjerenstvo za raspolaganje nekretninama pri DUUDI-ju, a za sve iznad te vrijednosti nadležna je Vlada.

Što se tiče državnih stanova, 2014. završen je jedan krug prodaje, a u međuvremenu je DUUDI preuzeo još stanova od MORH-a i MUP-a. Sada broji oko 5.700 stanova, od kojih je 860 prazno, devastirani su i oni će se prvi prodavati. Oko 1.080 stanova je bespravno useljeno i oni će se morati regulirati.

- Tu stvarno ima svega, od onih koji su nogom provalili vrata do onih koji stvarno imaju potrebu da se to legalizira. Oko 3.600 stanova uredno rentamo i naplaćujemo najamninu, tako da je ukupan prihod državnih nekretnina od toga oko 60 milijuna kuna godišnje, izvijestio je Boban, koji pretpostavlja da stanovi u prethodnom pokušaju nisu prodani u većem broju zbog cijene od oko 650 eura po četvornom metru.

Tagovi: Tomislav Boban, DUUDI, Hrvatski Telekom, Tihomir Orešković, državni stanovi, vojne nekretnine
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Đuro Đaković dobitnik tjedna
TJEDNI PREGLED ZSE
Zagrebačka burza: Đuro Đaković dobitnik tjedna
ZAGREB - Tjedan na Zagrebačkoj burzi donio je smanjenu aktivnost investitora i minimalne promjene najvažnijih indeksa.
Mlada i imućnija ekipa iz Srbije, Češke i Slovačke zamijenila Ibizu i Azurnu obalu središnjom Istrom
ISTARSKI USPJEH
Mlada i imućnija ekipa iz Srbije, Češke i Slovačke zamijenila Ibizu i Azurnu obalu središnjom Istrom
PULA – Prvo školsko zvono, koje je u ponedjeljak zazvonilo i u bavarskim školama, na povratak kući natjeralo je brojne obitelji iz te njemačke pokrajine koji su još proteklog tjedna širom Istre uživali u čarima pravog ljetnog vremena i kasnih godišnjih odmora.
Europska agencija za lijekove odobrila korištenje deksametazona za covid-19
LIJEKOVI
Europska agencija za lijekove odobrila korištenje deksametazona za covid-19
BRUXELLES - Europska agencija za lijekove odobrila je korištenje deksametazona za liječenje pacijenata oboljelih od covida-19 koji imaju problema s disanjem, otvorivši put da taj steroid postane drugi odobreni lijek za liječenje covida-19 u Europi nakon remdesivira.
Zagrebačka burza: Indeksi stagnirali uz najniži promet od veljače 2019.
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi stagnirali uz najniži promet od veljače 2019.
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi u petak su glavni dionički indeksi bilježili tek blage promjene, uz najniži dnevni promet u ovoj godini jer nema vijesti koje bi potaknule investitore na ulaganje.
Željeznica: Mali porast prijevoza tereta, veliki pad broja putnika
TRENDOVI
Željeznica: Mali porast prijevoza tereta, veliki pad broja putnika
ZAGREB - Željeznicom je u drugom tromjesečju ove godine zbog koronakrize prevezeno gotovo 67 posto manje putnika nego u istom lanjskom razdoblju, no prijevoz tereta je porastao za 2,5 posto, kao rezultat preuzimanje dijela tereta od drugih vrsta prijevoza, koji je ukupno gledano u Hrvatskoj smanjen, ističu u petak iz HAKOM-a.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE