GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Boarov: Srbija da razmišlja kako da proda udeo u Fiatu

Boarov: Srbija da razmišlja kako da proda udeo u Fiatu
ANALITIČARI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.07.2016 / 14:45
Autor: SEEbiz / Novi magazin / Gde investirati
BEOGRAD - Država je u Fiatu u svojevrsnom "prividnom sukobu interesa", gde kao "suvlasnik" firme teži ka ostvarenju profita, a kao država treba da zaštiti "nacionalne interese". Srbija bi zbog toga već danas trebala da razmišlja o tome kako da sutra proda svoj udeo u kragujevačkoj fabrici, piše u kolumni na Novom Magazinu ekonomski novinar Dimitrije Boarov.
Desetogodišnji ugovor sa Fiat Chryslerom (FCA) ističe u jesen 2018. godine. Nedavna poseta Aleksandra Vučića i Alfreda Altavile samo je potvrdila ispunjenje ugovornih obaveza osnivača kompanije FCA Srbija. A te obaveze nisu male, i podrazumevaju spajanje Kragujevca auto-putem sa Koridorom 10 i rekonstrukciju pruge Lapovo – Kragujevac – Kraljevo.

Problem sa Fiatom je u ulozi državnog vlasništvu u privatnoj firmi. Privatna firma ima pravo na neuspeh jer zavisi od "ćudi tržišta", a država u teoriji na to nema pravo.

Srbija, u ovom slučaju, ima interes da u Fiatu ostvari profit po svaku cenu, pa i po cenu "nacionalnih interesa". S druge strane, zarad "nacionalnih interesa" ima načelno ovlašćenje da "socijalizuje gubitke" svog preduzeća pošto "ništa ne sme biti iznad nacionalnih interesa".

Sve to je doista banalno i nema veze sa ekonomskom stvarnošću ni u Srbiji, ni u EEU, ni u EU.

Boarov dalje piše da ovdašnje "nacionalne stranke" pokušavaju da ispeglaju taj prividni "sukob interesa" Srbije tako što mistifikuju već banalnu "šargarepu" Evroazijske ekonomske unije – da će "na predlog predsednika Putina" omogućiti bescarinsku prodaju "fiata 500L" na području EEU iako nije reč o proizvodu koji se sastoji od delova proizvedenih u Srbiji (što je uslov za takvu bescarinsku prodaju srpskih proizvoda na tržištu Rusije prema poznatom sporazumu SRJ i Ruske Federacije iz 2000. godine).

"Ako se okrenemo ka EEU umesto što se držimo orijentacije ka EU, tamo ćemo moći bolje da prodajemo automobile iz srca Šumadije, pa će i državi biti lakše, a radnici neće biti otpuštani. Sve to je doista banalno i nema veze sa ekonomskom stvarnošću ni u Srbiji, ni u EEU, ni u EU. Zbog toga bi Srbija već danas, pre svega, trebalo da razmišlja kako sutra da proda svoj udeo u kragujevačkoj fabrici", zaključuje Dimitrije Boarov.

Tagovi: Dimitrije Boarov, Fiat automobili Srbija, Fiat, Vlada Srbije
PROČITAJ I OVO
Hanfa: Imovina obveznih mirovinskih fondova premašila 125 mlrd kn
OMF
Hanfa: Imovina obveznih mirovinskih fondova premašila 125 mlrd kn
ZAGREB - Obvezni mirovinski fondovi (OMF) krajem ovogodišnjeg svibnja imali su 2,07 milijuna članova, što je za 37,6 tisuća više nego godinu ranije, dok im je imovina porasla za 12,8 milijardi kuna, premašivši 125 milijardi, podaci su Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa).
BDI Index znatno iznad desetogodišnjeg prosjeka
BRODARSKO TRŽIŠTE
BDI Index znatno iznad desetogodišnjeg prosjeka
ANALIZA - Mnogi smatraju porast ili smanjenje indeksa vodećim pokazateljem budućeg gospodarskog rasta.
Slovenija izdaje prve održive obveznice vrijedne milijardu eura
OBVEZNICE
Slovenija izdaje prve održive obveznice vrijedne milijardu eura
LJUBLJANA - Slovenija je uspješno izdala prvu obveznicu održivosti u kojoj su sredstva od emisije namijenjena financiranju isključivo održivih projekata. Dospijeće je 10 godina, a prinos do dospijeća 0,170 posto.
Hrvatska se ipak zazelenila na europskoj covid-karti
ISPRAVLJENA GREŠKA
Hrvatska se ipak zazelenila na europskoj covid-karti
ZAGREB - Iako je na novoj epidemiološkoj karti Europskog centra za sprječavanje i kontrolu bolesti (ECDC) Hrvatska prvotno bila siva, kasno sinoć u novoj verziji ipak se 'zazelenila'.
Lisabon nameće strože mjere i ograničava putovanja
ZATVARANJE
Lisabon nameće strože mjere i ograničava putovanja
LISABON - Strože covid mjere bit će nametnute lisabonskoj regiji, dok vlasti nastoje držati pod kontrolom porast broja zaraženih koji prijeti portugalskoj turističkoj sezoni.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE