GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Blago poboljšana očekivanja za hrvatsko gospodarstvo; znatno bolja ocjena aktualnog stanja

Blago poboljšana očekivanja za hrvatsko gospodarstvo; znatno bolja ocjena aktualnog stanja
TREND
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.05.2016 / 12:53
Autor: SEEbiz / H
MANNHEIM - Očekivanja za hrvatsko gospodarstvo tek su blago poboljšana u svibnju dok je ocjena aktualnog stanja znatno poboljšana u odnosu na prethodni mjesec, najviše među zemljama srednje i istočne Europe pokazuje u petak objavljeno istraživanje ekonomskog instituta ZEW i Erste Banka.
Indeks koji mjeri očekivanja aktera na financijskim tržištima za hrvatsko gospodarstvo u idućih šest mjeseci porastao je u svibnju za 1,2 boda u odnosu na prethodni mjesec i iznosio je 33,3 boda.

Njegova je vrijednost time već nekoliko mjeseci u pozitivnom teritoriju što znači da pozitivna očekivanja premašuju ona negativna.

Rast indeksa pritom je najslabiji među zemljama srednje i istočne Europe, među kojima su najsnažniji uzlet optimizma u odnosu na travanj bilježile Češka i Mađarska sa skokom odgovarajućih indeksa za 29,8 odnosno 26,9 bodova.

Pogoršana su tek očekivanja za tursko i poljsko gospodarstvo, iskazana u padu indeksa za 13,4 odnosno 7,9 bodova.

U takvom su okruženju u regiji u cjelini ponovo prevladala optimistična očekivanja, nakon rasta indeksa za 13 bodova, na 4,6 bodova.

Osjetno bolja ocjena aktualnog stanja u Hrvatskoj

Aktualno stanje u hrvatskom gospodarstvo osjetno je pak bolje ocijenjeno nego u travnju, uz rast odgovarajućeg indeksa za 14,5 bodova, na 0,1 bod, što znači da su pozitivne ocjene izjednačene s negativnima.

Time je ocjena za hrvatsko gospodarstvo poboljšana u odnosu na travanj najviše među zemljama u regiji. Izrazito je poboljšanje zabilježila još samo Slovačka, čiji je indeks uvećan za 8,3 boda.

Najviše je pak potonuo indeks koji iskazuje ocjenu aktera na financijskim tržištima o aktualnom stanju u poljskom gospodarstvu, za čak 22,2 boda. Osjetno lošije ocijenjeno je i stanje u Češkoj, čiji je indeks kliznuo za 9,3 boda.

Time je slabije ocijenjeno i stanje u cijeloj regiji srednje i istočne Europe, uključujući Tursku, uz pad odgovarajućeg indeksa za 7,3 boda, na 13,6 bodova, pokazuje istraživanje instituta ZEW i Erste Banka.

Tagovi: blago poboljšana očekivanja za hrvatsko gospodarstvo, ZEW, Erste
PROČITAJ I OVO
Beogradska berza: Oštar pad akcija Laste, indeksi potonuli
CLOSING BELL BSE
Beogradska berza: Oštar pad akcija Laste, indeksi potonuli
BEOGRAD - Pad indeksa i prometa obeležili su trgovački dan na Beogradskoj berzi. Ukupan promet na trgovanju potonuo je na približno 3,7 miliona dinara (31 hiljada evra).
Zagrebačka burza: CROBEX ojačao treći dan zaredom
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: CROBEX ojačao treći dan zaredom
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi u četvrtak je Crobex indeks blago ojačao, ostvarivši dobitak treći dan zaredom, uz i dalje skroman promet, a u fokusu investitora bile su dionice Maistre i Atlantske plovidbe.
Kina prodajom državnih rezervi obuzdava skok cijena metala
METALI
Kina prodajom državnih rezervi obuzdava skok cijena metala
PEKING - Kineska agencija za gospodarsko planiranje (NDRC) najavila je u četvrtak da će "u prikladnom trenutku" prodati dio državnih rezervi bakra, aluminija i cinka kako bi obuzdala snažan skok njihovih cijena.
Imovina investicijskih fondova u godinu dana porasla za četvrtinu
RAST
Imovina investicijskih fondova u godinu dana porasla za četvrtinu
ZAGREB - Nagradu za najbolji obveznički fond dobio je PBZ D-START, a fond menadžerica Ozana Peršić iz PBZ Investa je kazala kako je sretna što je to priznanje dobio fond koji od svog pokretanja 2005. godine svake godine bilježi pozitivan prinos uz niske oscilacije cijene udjela.
Hanfa: Osnovan alternativni investicijski fond u kojeg će ulagati mirovinski fondovi
ZATOVRENI FOND
Hanfa: Osnovan alternativni investicijski fond u kojeg će ulagati mirovinski fondovi
ZAGREB - Upravno vijeće Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa) u četvrtak je donijelo rješenje o osnivanju zatvorenog alternativnog investicijskog fonda s privatnom ponudom kombinirane investicijske strategije CRO Value Fond, kojim će upravljati društvo Maverick Wealth Management iz Zagreba.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE