GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Blagi oporavak cijena stambenih nekretnina u 2016.

Blagi oporavak cijena stambenih nekretnina u 2016.
OPORAVAK
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.04.2017 / 11:21
Autor: RBA analize
ANALIZA - Prema posljednjim podacima HNB-a, pokazatelj ICSN ukazuje na prošlogodišnji blagi oporavak cijena stambenih nekretnina na razini RH u odnosu na 2015. godinu.
 

Smanjenom obujmu gradnje stambenih nekretnina tijekom dugogodišnjeg recesijskog razdoblja prethodila je vrlo niska razina potražnje uz istovremeno veliki broj sagrađenih, useljivih i neprodanih nekretnina koje opterećuju tržište. Značajno smanjena likvidnost (prisutna od pretkrizne 2008.) obilježena je razmjerno većom ponudom koja nadmašuje potražnju. Naposljetku, izlazak iz recesije i povećanje priuštivosti tj. poboljšani uvjeti financijske dostupnosti nekretnina donijeli su i prve ohrabrujuće znakove na tržištu stambenih nekretnina.

Prema posljednjim podacima koje je objavio HNB, pokazatelj ICSN (indeks cijena stambenih nekretnina) ukazuje na prošlogodišnji blagi oporavak cijena stambenih nekretnina na razini RH u odnosu na 2015. godinu. Naime, prosječna cijena stambenih nekretnina je prema ICSN indeksu u 2016. godini nakon četiri uzastopne godine pada zabilježila blagi rast od 0,9% godišnje. Potonje je prvenstveno posljedica rasta cijena postojećih stambenih objekata koje su na godišnjoj razini porasle za 1,8% (prvi puta otkako se prati ICSN indeks).

Istovremeno, novi stambeni objekti nastavili su (i petu godinu zaredom) bilježiti pad prosječnih cijena na godišnjoj razini (-3,4%), potvrđujući dugogodišnji silazni trend. Promatrajući prema geografskim područjima, rast cijena stambenih nekretnina u prošloj godini zabilježen je u području Grada Zagreba (0,7%) te regije Jadran (1,3%) dok su cijene u područnoj skupini Ostalo nastavile s padom(-0,8%). Na oživljeni interes za kupnjom stambenih nekretnina (nakon dugog niza recesijskih godina) upućuju i posljednji podaci koje je objavio DZS o broju prodanih novih stanova čiji se broj u prošloj godini vratio na razine iz 2009. godine.

Premda ohrabruju navedeni poboljšani pokazatelji sa stambenog tržišta, važno je naglasiti da su cijene stambenih nekretnina i dalje značajno niže u odnosu na predrecesijsko razdoblje. Prosječna cijena stambenih nekretnina u prošloj godini na razini RH niža je za 18,7% u odnosu na 2008. godinu. Stoga je za snažniji oporavak na hrvatskom tržištu stambenih nekretnina potrebno poraditi na ključnim čimbenicima koji utječu na kretanje potražnje za stambenim nekretninama (demografski trendovi, makroekonomsko stanje i perspektive u gospodarstvu te ponuda i uvjeti stambenih kredita).

Tagovi: stambene nekretnine, tržište nekretnina
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Indeksi blago porasli, u fokusu Podravka
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi blago porasli, u fokusu Podravka
ZAGREB - Nakon žestoke rasprodaje u ponedjeljak, utorak je donio blagi oporavak na Zagrebačkoj burzi.
Zagrebački ugostitelji dobivaju krovnu digitalnu platformu Zagreb Mingles
GASTRO
Zagrebački ugostitelji dobivaju krovnu digitalnu platformu Zagreb Mingles
ZAGREB - Nakon dugog toplog ljeta, život se vratio na zagrebačke ulice, a novim projektom Zagreb Mingles, on će doživjeti svoj gastronomski vrhunac koji će biti sjajna uvertira u uzbudljivu jesen u metropoli.
Dolarov indeks kliznuo s najviših razina u četiri tjedna
FOREX
Dolarov indeks kliznuo s najviših razina u četiri tjedna
LONDON - Dolar je u utorak oslabio s najviše razine u četiri tjedna prema ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta na međunarodnim tržištima, dok investitori za daljnje smjernice u vezi poticaja čekaju odluke s ovotjednih sjednica ključnih središnjih banaka, posebno američkog Feda.
Rusija produljila zabranu uvoza hrane iz EU-a i SAD-a
UVOZ HRANE
Rusija produljila zabranu uvoza hrane iz EU-a i SAD-a
MOSKVA - Ruski predsjednik Vladimir Putin produljio je do prosinca 2022. godine embargo na uvoz hrane iz EU-a i SAD-a kojim je Moskva uzvratila na zapadne sankcije Rusiji zbog pripojenja Krima.
Vujčić: Ne vidim neki veliki rizik od inflacije
GUVERNER
Vujčić: Ne vidim neki veliki rizik od inflacije
ZAGREB - "Vidim rizike koji proizlaze iz ovih cijena koje vidimo u ovom trenutku na tržištu obveznica, nekretnina gdje se velik dio novca prelio pa i kriptovalute."
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE