GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Bivši ministar s tajnim računom ugrozio Hollandea

Bivši ministar s tajnim računom ugrozio Hollandea
TAJNI RAČUNI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.04.2013 / 15:05
Autor: SEEbiz / H
PARIZ - Bivši francuski ministar za proračun Jerome Cahuzac dopustio je švicarskim vlastima da podatke o njegovu bankovnom računu prebace sudu u Parizu radi istrage u aferi zbog kojeg je podnio ostakvu i koja je teško pogodila predsjednika Francoisa Hollandea te izazvala političku krizu.
Švicarsko državno odvjetništvo predalo je podatke o tajnom računu što ga je Cahuzac imao u banci UBS i Reyl & Cie te otkrilo da je Cahuzac u Švicarskoj imao račun od 1992., piše Reuters.

Agencija AFP izvještava da je predsjednik Francois Hollande u središtu političke krize otkako je Cahuzac priznao da je lagao što je oporba iskoristila za napade na njega i vladu.

Afera Cahuzac izbila je u teškom trenutku za Hollandea, koji je mandat počeo prije deset mjeseci i već mu je niz nevolja na vratu, od rasta nezaposlenosti i pada popularnosti do prosvjeda protiv istospolnog braka.

Jerome Cahuzac koji je u vladi bio zadužen za borbu protiv porezne utaje, lagao je dulje od tri mjeseca niječući da posjeduje bankovni račun u inozemstvu, što je 4. prosinca otkrio portal Mediapart.

Nakon pretraga u banci UBS i Reyl et Cie sudska istraga u Švicarskoj otkrila je da ministar Cahuzac posjeduje neprijavljen tajni račun, piše švicarski dnevnik Le Temps.

U Francuskoj je otvorena sudska istraga, a Cahuzac je 19. ožujka podnio ostavku kada se otkrilo da je "lagao u oči" Hollandeu i ministrima.

Oporba i javnost nisu time zadovoljne. Stranka desnog centra proziva cjelokupnu vladu, portal Mediapart tvrdi da su i predsjednik i premijer Jean-Marc Ayrault bili upoznati s tajnim računima, a čelnik radikalne ljevice Jean-Luc Melenchon pita "gdje je kraj lažima?"

Francuski dnevnik Le Monde piše da se gospodarskoj i društvenoj krizi pridružila i "duboka demokratska kriza".

Tagovi: Jerome Cahuzac, Francois Hollande, Francuska
PROČITAJ I OVO
Pandemija smanjila konzumaciju piva u Češkoj
PIVO
Pandemija smanjila konzumaciju piva u Češkoj
PRAG - Konzumacija piva u Češkoj pala je u pandemijskoj 2020. godini na najnižu razinu u gotovo 60 godina, pokazali su podaci udruge pivara.
Puni profil Ipsilona do tunela Učka otvorit će se znatno prije roka
IPSILON
Puni profil Ipsilona do tunela Učka otvorit će se znatno prije roka
PULA - Jučerašnje otvaranje Parka narodnog ustanka u Pazinu, gdje je Bina Istra bila donator, bila je prigoda da upitamo direktora upravljanja i održavanja Christiana Santalezu kako napreduju radovi na Ipsilonu.
Kina bi mogla testirati svoju digitalnu valutu na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu
TEST
Kina bi mogla testirati svoju digitalnu valutu na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu
PEKING - Kina bi mogla testirati svoju digitalnu valutu među stranim sportašima na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu 2022. godine.
Svjetska potrošnja vina najmanja od 2002.
VINO
Svjetska potrošnja vina najmanja od 2002.
PARIZ - Svjetski potrošnja vina u 2020. godini pala je za tri posto u odnosu na 2019., na najnižu razinu od 2002. godine, navodi se u izvješću koje je objavila Međunarodna organizacija za vinogradarstvo i vinarstvo.
Stratezi JPMorgana zabrinuti za bitcoin
BITCOIN
Stratezi JPMorgana zabrinuti za bitcoin
NEW YORK - Kad je u posljednjih nekoliko navrata Nikolaos Panigirtzoglou svjedočlio ovako negativnom trendu u cijeni bitcoina, kupci bi se vratili i spriječili dublju korekciju. Ovoga puta, strateg JPMorgana je zabrinut.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE