GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Bivši članovi Uprave i NO HRT-a kazneno prijavili Radmana

Bivši članovi Uprave i NO HRT-a kazneno prijavili Radmana
PRIJAVA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.10.2015 / 17:00
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Bivši član Uprave HRT-a Marko Ugarković i bivši zamjenik predsjednika Nadzornog odbora Dražen Rajković Državnom su odvjetništvu kazneno prijavili glavnog ravnatelja HRT-a Gorana Radmana, kojega terete za zlouporabu položaja i ovlasti, a bivšeg predsjednika NO-a Viktora Gotovca da mu je pomagao nakon počinjenja kaznenog djela.
U kaznenoj prijavi, kako saznaje Hina, navodi se da je Radman 7. prosinca 2012., sedam dana nakon razrješenja starog i tri dana prije konstitiranja novog saziva Nadzornog odbora, donio Cjenik reemitiranja programa HRT-a na pay-tv platformama, čijim je odredbama određeno da se retroaktivno primjenjuje od 1. siječnja 2012. te da se stari cjenik retroaktivno stavlja izvan snage. Time je, dodaje se, u kratkom vremenu kada je HRT poslovao bez zakonom propisanog nadzora poništio napore bivše Uprave HRT-a da nastupi samostalno u pregovorima s pay-tv operaterima (kabelskim , satelitskim i operaterima internet televizije) u reemitiranju HRT-ovih programa na njihovim platformama. Radman je na taj način, navode Ugarković i Rajković, HRT-u prouzročio znatnu štetu u iznosu nekoliko desetaka milijuna kuna.

U prijavi stoji i da je na Ugarkovićev prijedlog, još u studenom 2011. na sjednici Uprave HRT-a, jednoglasno donesena odluka o otkazivanju punomoći predstavniku EBU Cable Coordinationa, koji je zastupao HRT u pravima reemitiranja programa javne televizije u kablovskim i drugim pay-tv mrežama, ali i da je odlučeno da se pokrenu izravni pregovori sa svim operaterima.

Obzirom na odugovlačenje operatera s postupkom ugovoranja, HRT je u svibnju 2012. svim operaterima poslao opomenu pred tužbu, a kako se navodi u prijavi, tada je i utvrđeno da su svi operateri od početka te godine neovlašteno, odnosno piratski reemitirali HRT-ove programe te su bile pripremljene tužbe koje nisu bile odaslane zbog promjene Uprave HRT-a.

Ističe se i da je Radman donošenjem novog Cjenika reemitiranja programa u prosincu 2012. predvidio drastično niže cijene za operatere, umjesto da je tužbama zaštitio HRT od štete koja je nanesena piratskim reemitiranjem njegovih programa na pay-tv platformama. Kako se navodi, šteta se tijekom 2012. procjenjuje na više desetaka milijuna kuna, a prema nekim procjenama – samo se za tu godinu gubitak HRT-a u naplati od operatera procjenjuje na između 34 i 37 milijuna kuna.

Radman je, stoji u prijavi, opisanim manevrom drastično smanjio prihode HRT-a u direktnom poslovnom odnosu s pay tv operaterima, a ubrzo nakon toga donio i odluku o ponovnom davanju punomoći za naplatu prava reemitiranja predstavniku EBU Cable coordinationa, njihovom lokalnom pružatelju usluga ZAMP-u da opet neizravno ugovara i prikuplja novac koji pripada HRT-u.

U kaznenoj prijavi se, kao općepoznata činjenica, navodi i politička poveznica da HRT, Hrvatsko društvo skladatelja i njegovu stručnu službu Zaštite autorskih muzičkih prava (ZAMP) povezuju dvije osobe – Goran Radman i bivši hrvatski predsjednik Ivo Josipović te se poziva na medijske napise da je Josipović iskoristio svoj utjecaj kako bi se ishodio Radmanov izbor na čelno mjesto HRT-a.

Bivši član NO-a HRT-a Rajković navodi kako je zatražio da se u veljači ove godine problematika na koju je ukazao Ugarković stavi na dnevni red prve sljedeće sjednice NO-a, ali da je bivši predsjednik NO-a Viktor Gotovac bez ikakvog objašnjenja otkazao sjednicu i odgađao naredne. Kako se ističe u prijavi, u gruboj opstrukciji rada Nadzornog odbora Viktor Gotovac nije djelovao sam, te je u pokušaju prikrivanja mogućih kaznenih djela imao organiziranu pomoć ključnih djelatnika HRT-a. Ubrzo nakon toga, u ožujku 2015. Gotovac je podnio zahtjev za razrješenjem u NO HRT-a, to je tijelo bilo raspušteno odlukom Sabora, a sjednica na kojoj je trebalo raspraviti sporne odnose HRT-a i ZAMP-a nikada nije bila održana.

U kaznenoj prijavi se zaključuje kako postoji osnovana sumnja da je Radman u svom djelovanju ostvario sva bitna obilježja kaznenog djela zlouporabe položaja i ovlasti, a Gotovac sva obilježja kaznenog djela pomoći počinitelju nakon počinjenja kaznenog djela.

Kako su iz službe za odnose s javnošću HRT-a odgovorili Hini,. glavni ravnatelj HRT-a Goran Radman nije dobio obavijest o podnošenju kaznene prijave. "Glavni ravnatelji HRT-a i HRT rade u skladu s pozitivnim pravnim propisima Republike Hrvatske. Svi koji imaju saznanja o kršenju tih propisa pozvani su iznijeti ih pred nadležnim tijelima i institucijama. HRT nema saznanja o bilo kakvom kršenju zakona", poručili su s HRT-a. Bivši predsjednik NO-a HRT-a Viktor Gotovac na podnesenu kaznenu prijavu nije imao komentara.

Tagovi: Goran Radman, Dražen Rajković, Viktor Gotovac, HRT, Hrvatska radiotelevizija, Marko Ugarković
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Atlantska plovidba poletjela na krilima odličnih rezultata
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Atlantska plovidba poletjela na krilima odličnih rezultata
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi indeksi u petak su blago kliznuli, uz pojačani promet jer su investitori pojačano trgovali s dionicama kompanija koje su objavile financijska izvješća.
Beogradska berza: Akcije fabrike MIN DIV iz Svrljiga prodate za 18,6 miliona dinara
CLOSING BELL BSE
Beogradska berza: Akcije fabrike MIN DIV iz Svrljiga prodate za 18,6 miliona dinara
BEOGRAD - Kraj trgovačke nedelje na Beogradskoj berzi obeležio je oporavak prometa, najvećim delom generisan na MTP tržištu prodajom akcija fabrike vijaka i delova za šinskih vozila MIN DIV iz Svrljiga, dok su berzanski indeksi stagnirali drugi dan uzastopno.
Europske burze pale s rekordnih razina
PAD
Europske burze pale s rekordnih razina
LONDON – Na europskim su burzama u petak ujutro cijene dionica pale s rekordnih razina jer ulagače zabrinjava pad kineskih tržišta i širenje delta varijante koronavirusa.
Oštar pad na azijskim tržištima
PAD
Oštar pad na azijskim tržištima
TOKIO - Na azijskim su burzama u petak cijene dionica znatno pale, ponajviše na kineskim tržištima, pa je MSCI indeks na putu najvećeg mjesečnog gubitka od zatvaranja gospodarstava zbog pandemije koronavirusa u ožujku prošle godine.
Dobri rezultati kompanija podržali Wall Street
RAST
Dobri rezultati kompanija podržali Wall Street
NEW YORK – Na Wall Streetu su u četvrtak cijene dionica porasle, zahvaljujući boljim nego što se očekivalo poslovnim rezultatima niza kompanija i solidnom, premda usporenom, rastu američkog gospodarstva.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE