GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Bivši članovi Uprave i NO HRT-a kazneno prijavili Radmana

Bivši članovi Uprave i NO HRT-a kazneno prijavili Radmana
PRIJAVA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.10.2015 / 17:00
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Bivši član Uprave HRT-a Marko Ugarković i bivši zamjenik predsjednika Nadzornog odbora Dražen Rajković Državnom su odvjetništvu kazneno prijavili glavnog ravnatelja HRT-a Gorana Radmana, kojega terete za zlouporabu položaja i ovlasti, a bivšeg predsjednika NO-a Viktora Gotovca da mu je pomagao nakon počinjenja kaznenog djela.
U kaznenoj prijavi, kako saznaje Hina, navodi se da je Radman 7. prosinca 2012., sedam dana nakon razrješenja starog i tri dana prije konstitiranja novog saziva Nadzornog odbora, donio Cjenik reemitiranja programa HRT-a na pay-tv platformama, čijim je odredbama određeno da se retroaktivno primjenjuje od 1. siječnja 2012. te da se stari cjenik retroaktivno stavlja izvan snage. Time je, dodaje se, u kratkom vremenu kada je HRT poslovao bez zakonom propisanog nadzora poništio napore bivše Uprave HRT-a da nastupi samostalno u pregovorima s pay-tv operaterima (kabelskim , satelitskim i operaterima internet televizije) u reemitiranju HRT-ovih programa na njihovim platformama. Radman je na taj način, navode Ugarković i Rajković, HRT-u prouzročio znatnu štetu u iznosu nekoliko desetaka milijuna kuna.

U prijavi stoji i da je na Ugarkovićev prijedlog, još u studenom 2011. na sjednici Uprave HRT-a, jednoglasno donesena odluka o otkazivanju punomoći predstavniku EBU Cable Coordinationa, koji je zastupao HRT u pravima reemitiranja programa javne televizije u kablovskim i drugim pay-tv mrežama, ali i da je odlučeno da se pokrenu izravni pregovori sa svim operaterima.

Obzirom na odugovlačenje operatera s postupkom ugovoranja, HRT je u svibnju 2012. svim operaterima poslao opomenu pred tužbu, a kako se navodi u prijavi, tada je i utvrđeno da su svi operateri od početka te godine neovlašteno, odnosno piratski reemitirali HRT-ove programe te su bile pripremljene tužbe koje nisu bile odaslane zbog promjene Uprave HRT-a.

Ističe se i da je Radman donošenjem novog Cjenika reemitiranja programa u prosincu 2012. predvidio drastično niže cijene za operatere, umjesto da je tužbama zaštitio HRT od štete koja je nanesena piratskim reemitiranjem njegovih programa na pay-tv platformama. Kako se navodi, šteta se tijekom 2012. procjenjuje na više desetaka milijuna kuna, a prema nekim procjenama – samo se za tu godinu gubitak HRT-a u naplati od operatera procjenjuje na između 34 i 37 milijuna kuna.

Radman je, stoji u prijavi, opisanim manevrom drastično smanjio prihode HRT-a u direktnom poslovnom odnosu s pay tv operaterima, a ubrzo nakon toga donio i odluku o ponovnom davanju punomoći za naplatu prava reemitiranja predstavniku EBU Cable coordinationa, njihovom lokalnom pružatelju usluga ZAMP-u da opet neizravno ugovara i prikuplja novac koji pripada HRT-u.

U kaznenoj prijavi se, kao općepoznata činjenica, navodi i politička poveznica da HRT, Hrvatsko društvo skladatelja i njegovu stručnu službu Zaštite autorskih muzičkih prava (ZAMP) povezuju dvije osobe – Goran Radman i bivši hrvatski predsjednik Ivo Josipović te se poziva na medijske napise da je Josipović iskoristio svoj utjecaj kako bi se ishodio Radmanov izbor na čelno mjesto HRT-a.

Bivši član NO-a HRT-a Rajković navodi kako je zatražio da se u veljači ove godine problematika na koju je ukazao Ugarković stavi na dnevni red prve sljedeće sjednice NO-a, ali da je bivši predsjednik NO-a Viktor Gotovac bez ikakvog objašnjenja otkazao sjednicu i odgađao naredne. Kako se ističe u prijavi, u gruboj opstrukciji rada Nadzornog odbora Viktor Gotovac nije djelovao sam, te je u pokušaju prikrivanja mogućih kaznenih djela imao organiziranu pomoć ključnih djelatnika HRT-a. Ubrzo nakon toga, u ožujku 2015. Gotovac je podnio zahtjev za razrješenjem u NO HRT-a, to je tijelo bilo raspušteno odlukom Sabora, a sjednica na kojoj je trebalo raspraviti sporne odnose HRT-a i ZAMP-a nikada nije bila održana.

U kaznenoj prijavi se zaključuje kako postoji osnovana sumnja da je Radman u svom djelovanju ostvario sva bitna obilježja kaznenog djela zlouporabe položaja i ovlasti, a Gotovac sva obilježja kaznenog djela pomoći počinitelju nakon počinjenja kaznenog djela.

Kako su iz službe za odnose s javnošću HRT-a odgovorili Hini,. glavni ravnatelj HRT-a Goran Radman nije dobio obavijest o podnošenju kaznene prijave. "Glavni ravnatelji HRT-a i HRT rade u skladu s pozitivnim pravnim propisima Republike Hrvatske. Svi koji imaju saznanja o kršenju tih propisa pozvani su iznijeti ih pred nadležnim tijelima i institucijama. HRT nema saznanja o bilo kakvom kršenju zakona", poručili su s HRT-a. Bivši predsjednik NO-a HRT-a Viktor Gotovac na podnesenu kaznenu prijavu nije imao komentara.

Tagovi: Goran Radman, Dražen Rajković, Viktor Gotovac, HRT, Hrvatska radiotelevizija, Marko Ugarković
PROČITAJ I OVO
Dolarov indeks nakratko dosegnuo najviše razine u dva mjeseca
FOREX
Dolarov indeks nakratko dosegnuo najviše razine u dva mjeseca
LONDON - Dolar je u srijedu nakratko dosegnuo najviše razine u dva mjeseca prema košarici šest najznačajnijih svjetskih valuta na međunarodnim tržištima, jer investitore brine drugi val koronavirusne zaraze, posebno u Europi, i nova ograničenja radi njezina suzbijanja.
Proizvodnja povrća u Hrvatskoj nije iskoristila prilike koje je pružila koronakriza
HRANA
Proizvodnja povrća u Hrvatskoj nije iskoristila prilike koje je pružila koronakriza
ANALIZA - Unatoč svim povoljnijim trendovima na tržištu zbog utjecaja korona krize, tek rijetki domaći proizvođači povrća ove će godine biti zadovoljni postignutim poslovnim rezultatima.
Azijska tržišta: Blagi rast indeksa, trgovina oprezna
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Blagi rast indeksa, trgovina oprezna
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama u srijedu cijene dionica stabilne, a ulagače, zabrinute zbog usporavanja oporavka gospodarstva od koronakrize, nije ohrabrio ni jučerašnji rast burzovnih indeksa na Wall Streetu.
Wall Street porastao nakon četiri dana pada
RAST
Wall Street porastao nakon četiri dana pada

NEW YORK - Na Wall Streetu su u utorak burzovni indeksi porasli, prvi put u posljednjih pet trgovinskih dana, što se ponajviše zahvaljuje rastu cijena dionica u tehnološkom sektoru nakon njihove oštre korekcije posljednjih tjedana.

Španjolska atraktivna trgovcima kokainom iz bivše Jugoslavije
KOKAIN
Španjolska atraktivna trgovcima kokainom iz bivše Jugoslavije
MADRID - Trgovci kokainom iz zemalja bivše Jugoslavije sve su prisutniji u Španjolskoj, vratima za uvoz te droge u Europu, jer cijena bijelog praha poraste tri puta ukoliko ju uspiju prevesti iz Južne Amerike, izvijestila je Civilna garda.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE