GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Bitcoin uzletio iznad 28.000 dolara, zasad je najveći dobitnik bankarske krize

Bitcoin uzletio iznad 28.000 dolara, zasad je najveći dobitnik bankarske krize
UZLET
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.03.2023 / 11:54
Autor: SEEbiz
NEW YORK - Bitcoin je skočio u ponedjeljak jer su se neki ulagači okrenuli digitalnim valutama usred krize u tradicionalnom bankarskom sektoru.

Bitcoin je porastao za 5% na 28.378,35 USD oko 5:20 ujutro ET, prema CoinDesku. Ranije tijekom dana bitcoin je dostigao 28.554,07 dolara, što je najviša razina u devet mjeseci.

U 24 sata do ponedjeljka u 5 ujutro po istočnom vremenu, vrijednost svih bitcoina u optjecaju porasla je za oko 26 milijardi dolara.

Porast bitcoina dolazi usred previranja u globalnom bankarskom sektoru izazvanog kolapsom banke Silicijske doline u SAD-u Dok su američka regulatorna tijela uskočila kako bi zaštitila depozite u SVB-u, nastavila je rasti zabrinutost zbog krhkosti regionalnih banaka u SAD-u i drugdje. .

U Europi se borila švicarska banka Credit Suisse bio je u fokusu nakon propasti SVB-a i nakon što je njegov najveći podupiratelj, Saudijska nacionalna banka, rekla da ne može pružiti daljnju financijsku pomoć zajmodavcu zbog regulatornih ograničenja.

U nedjelju je UBS pristao kupiti Credit Suisse za 3 milijarde švicarskih franaka (3,2 milijarde dolara) u dogovoru djelomično uz posredovanje švicarskih regulatora koji žele zaustaviti zarazu u globalnom bankarskom sektoru.

Zagovornici bitcoina često su ga nazivali "digitalnim zlatom" nazivajući ga pohranom vrijednosti, osobito u trenucima globalnih previranja, i onom koja nije u korelaciji s drugim klasama imovine. Međutim, bitcoinom se češće nego inače trgovalo u skladu s dionicama, a posebno tehnološki Nasdaqom.

Ali postoje znakovi da se kretanje cijene bitcoina za sada počinje odvajati od dionica.

"Ako se pogleda povijest Bitcoina i zašto je uopće stvoren, upravo za ovakve događaje trenutni sustav pokazuje znakove slabosti i stoga pomaže posjedovanje nekorelirane imovine", Vijay Ayyar, potpredsjednik korporativnog razvoj i međunarodna kripto mjenjačnica Luno, rekao je za CNBC.

"Tijekom godina dosta se raspravljalo o ovom argumentu da je Bitcoin nekorelirana klasa imovine, ali sada potencijalno vidimo da se to stajalište opravdava na mnogo načina."

Dok je zlato ove godine poraslo za oko 9%, bitcoin je porastao za više od 70%.

Tagovi: bitcoin, kriptovalute, bankarska kriza, Credit Suisse
PROČITAJ I OVO
Rast prihoda u turizmu, lani uprihodovano 14,6 mlrd. eura
TURIZAM
Rast prihoda u turizmu, lani uprihodovano 14,6 mlrd. eura
ZAGREB - Prihodi od stranih turista u Hrvatskoj su u 2023. godini porasli na 14,6 milijardi eura ili 11,4 posto u odnosu na 2022., izvijestili su u petak iz Ministarstva turizma i sporta (MINTS) na temelju podataka Hrvatske narodne banke (HNB), dodajući da su u sektoru optimistični za predsezonu i cijelu 2024. godinu.
Novi rekord cijena zlata
ZLATO
Novi rekord cijena zlata
LONDON - Cijene zlata dosegnule su rekordno visoku razinu u četvrtak i zabilježile svoj najbolji mjesec u više od tri godine, potaknute očekivanjima smanjenja kamatnih stopa u SAD-u i snažnom potražnjom u sigurnom utočištu.
Proizvodnja mleka u Srbiji pala više od 20%
PAD
Proizvodnja mleka u Srbiji pala više od 20%
BEOGRAD - Mleko kao jedan od osnovnih prehrambenih proizvoda u Srbiji postaje sve deficitarniji, što pokazuje i podatak da je proizvodnja mleka u četvrtom tromesečju 2023. u odnosu na isti period prethodne godine opala za 20 odsto.
Bitcoin ETF-ovi u dva mjeseca prikupili više od 500.000 bitcoina
VELIKE KUPNJE
Bitcoin ETF-ovi u dva mjeseca prikupili više od 500.000 bitcoina
NEW YORK - Devet novih promptnih Bitcoin fondova kojima se trguje na burzi akumuliralo je više od 500 000 Bitcoina od pokretanja u siječnju, a njihova imovina sada čini 2,54% trenutne cirkulirajuće ponude.
Iduće godine kreće talijanski luksuzni vlak, cijene su paprene
LUKSUZ
Iduće godine kreće talijanski luksuzni vlak, cijene su paprene
RIM - Rezervacije za novi talijanski vlak "La Dolce Vita Orient Express" otvaraju se u utorak.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE