GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Bitcoin uzletio iznad 28.000 dolara, zasad je najveći dobitnik bankarske krize

Bitcoin uzletio iznad 28.000 dolara, zasad je najveći dobitnik bankarske krize
UZLET
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.03.2023 / 11:54
Autor: SEEbiz
NEW YORK - Bitcoin je skočio u ponedjeljak jer su se neki ulagači okrenuli digitalnim valutama usred krize u tradicionalnom bankarskom sektoru.

Bitcoin je porastao za 5% na 28.378,35 USD oko 5:20 ujutro ET, prema CoinDesku. Ranije tijekom dana bitcoin je dostigao 28.554,07 dolara, što je najviša razina u devet mjeseci.

U 24 sata do ponedjeljka u 5 ujutro po istočnom vremenu, vrijednost svih bitcoina u optjecaju porasla je za oko 26 milijardi dolara.

Porast bitcoina dolazi usred previranja u globalnom bankarskom sektoru izazvanog kolapsom banke Silicijske doline u SAD-u Dok su američka regulatorna tijela uskočila kako bi zaštitila depozite u SVB-u, nastavila je rasti zabrinutost zbog krhkosti regionalnih banaka u SAD-u i drugdje. .

U Europi se borila švicarska banka Credit Suisse bio je u fokusu nakon propasti SVB-a i nakon što je njegov najveći podupiratelj, Saudijska nacionalna banka, rekla da ne može pružiti daljnju financijsku pomoć zajmodavcu zbog regulatornih ograničenja.

U nedjelju je UBS pristao kupiti Credit Suisse za 3 milijarde švicarskih franaka (3,2 milijarde dolara) u dogovoru djelomično uz posredovanje švicarskih regulatora koji žele zaustaviti zarazu u globalnom bankarskom sektoru.

Zagovornici bitcoina često su ga nazivali "digitalnim zlatom" nazivajući ga pohranom vrijednosti, osobito u trenucima globalnih previranja, i onom koja nije u korelaciji s drugim klasama imovine. Međutim, bitcoinom se češće nego inače trgovalo u skladu s dionicama, a posebno tehnološki Nasdaqom.

Ali postoje znakovi da se kretanje cijene bitcoina za sada počinje odvajati od dionica.

"Ako se pogleda povijest Bitcoina i zašto je uopće stvoren, upravo za ovakve događaje trenutni sustav pokazuje znakove slabosti i stoga pomaže posjedovanje nekorelirane imovine", Vijay Ayyar, potpredsjednik korporativnog razvoj i međunarodna kripto mjenjačnica Luno, rekao je za CNBC.

"Tijekom godina dosta se raspravljalo o ovom argumentu da je Bitcoin nekorelirana klasa imovine, ali sada potencijalno vidimo da se to stajalište opravdava na mnogo načina."

Dok je zlato ove godine poraslo za oko 9%, bitcoin je porastao za više od 70%.

Tagovi: bitcoin, kriptovalute, bankarska kriza, Credit Suisse
PROČITAJ I OVO
Luksuzni sektor strahuje od kineskog tržišta
STRAHOVANJA
Luksuzni sektor strahuje od kineskog tržišta
LONDON - Luksuzne marke poput Hermesa usprkos lošoj ekonomskoj prognozi i dalje ostvaruju vrtoglave zarade, no kinesko tržište postaje im razlog za brigu, piše The Economist.
Srpski poljoprivrednici zatražili od države da robne rezerve otkupe 300.000 pšenice iz novog roda
PŠENICA
Srpski poljoprivrednici zatražili od države da robne rezerve otkupe 300.000 pšenice iz novog roda
BEOGRAD - Predstavnici poljoprivrednika u Srbiji zatražili su danas da Republička direkcija za robne rezerve pre žetve objavi da će kupiti 300.000 tona pšenice iz novog roda, što bi povećalo tražnju i podiglo cenu na tržištu koja je 12 dinara po kilogramu niža od cena na evropskim berzama.
Azijska tržišta: Nastavljen pad indeksa
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Nastavljen pad indeksa
ŠANGAJ . Azijsko-pacifička tržišta su skliznula jer je Wall Street zabilježio pauzu u svom tržišnom usponu, a široki tržišni indeks fluktuirao je blizu svojih najviših razina zatvaranja od kolovoza 2022.
Njemačka vlada najavljuje bržu obnovu željeznica
ŽELJEZNICA
Njemačka vlada najavljuje bržu obnovu željeznica
BERLIN - Njemačka željeznička mreža djelomično je u lošem stanju - posljedice su kašnjenje vlakova. Vlada je u srijedu usvojila nacrt zakona o proširenju njemačkih željeznica.
Primorac: Veliki interes investitora za  hrvatske euroobveznice
OBVEZNICE
Primorac: Veliki interes investitora za hrvatske euroobveznice
ZAGREB - Ministar financija Marko Primorac je ocijenio da je zanimanje investitora za hrvatsku euroobveznicu bilo iznimno te kazao da je Hrvatska nakon ulaska u eurozonu i šengenski prostor sve snage usmjerila pristupanju OECD-u.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE