GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Bitcoin prošao mirno kroz treće prepolovljenje, analitičari predviđaju rast

Bitcoin prošao mirno kroz treće prepolovljenje, analitičari predviđaju rast
KRIPTOVALUTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.05.2020 / 08:41
Autor: Siniša Malus
ANALIZA - Bitcoin je treće "prepolovljenje" prošao prilično mirno te je jučer poslijepodne vrijedio nešto manje od 9.000 dolara.

Od jučer, rudari su nagrađeni sa 6,25 bitcoina za svaki novostvoreni blok (prethodno: 12,5). Zbog toga je sada teže rudariti nove bitcoine jer je opskrba ograničena, što bi se trebalo odraziti na stalno rastuću cijenu.

Suprotno se događa s valutama pojedinih zemalja. Mnoge središnje banke, u nastojanju da spriječe tešku recesiju, neumorno tiskaju dolare, eure, funte, jene ... Kripto zajednica stoga tvrdi da ima smisla kupovati bitcoine, jer će običan novac vrijediti sve manje i manje zbog svih trilijuna koje središnje banke upumpavaju u financijski sustav. Zbog toga će prije ili kasnije doći do općeg rasta cijena. Bitcoin bi u ovom slučaju bio sličan osiguranju zaštite od inflacije koju je nekad pružalo zlato, a zbog čega su i neki renomirani investitori nedavno počeli kupovati bitcoin.

"Iako prepolovljenje uglavnom ima psihološki utjecaj, moglo bi stvoriti katalizator koji će nove igrače izvući na tržište i pridonijeti porastu vrijednosti bitcoina", rekao je za Forbes Gavin Smith, izvršni direktor bitcoin i kriptovalutne mjenjačnice te hedge fonda Panxora sa sjedištem u Hong Kongu, dodajući kako vjeruje da je bitcoin na "početku višegodišnjeg bikovskog trenda", premda bi pred njim mogao biti "trnovit put".

"Dok tradicionalna tržišta postaju nesigurna, možemo očekivati da će veći broj ulagača koristiti bitcoin kao zaštitu od inflacije i zaštititi svoju imovinu od devalvacije valuta", rekao je Smith.

Ogromna akcija Sjedinjenih Država kao i ostalih vlada te središnjih banaka širom svijeta izazvala je strah od inflacije i gomilanja duga izvan kontrole.

Međutim, ulagači su se okrenuli sigurnosti dolara otkako je otpočela koronakriza.

"Ostatak svijeta mora ili nastaviti s tiskanjem novca ili vidjeti kako njihova vlastita valuta drastično propada u odnosu na dolar", rekao je Jean-Marie Mognetti, izvršni direktor menadžera digitalne imovine CoinShares.

"Turska, Brazil ili Argentina savršeni su primjeri toga. Prema tome, u svijetu u kojem investitori i dalje traže zaštitu svojih portfelja od ponašanja svjetskih središnjih banaka, bitcoin, kao i ostale digitalne valute čija se opskrba programirano definirala da bi se smanjila sve dok to ne dostigne svoju maksimalnu opskrbu, čini se kao savršena zaštita za sve portfelje institucionalnih investitora. "

Ako bitcoin uspješno preraste u imovinu sigurnog utočišta i zaštitu od inflacije, neki analitičari vide kako se rast njegove vrijednosti ubrzava u sljedećih nekoliko godina - što bi ga moglo podići i na rekordnu razinu od 20.000 dolara.

Tagovi: bitcoin, kriptovalute, Gavin Smith, Panxora, prepolovljenje bitcoina, bitcoin halving, tiskanje novca, inflacija, zlato
PROČITAJ I OVO
Jen u odnosu na dolar potonuo na najnižu razinu u 34 godine
POTONUĆE
Jen u odnosu na dolar potonuo na najnižu razinu u 34 godine
TOKYO - Jen je skliznuo ispod 155 u odnosu na američki dolar u četvrtak, dodirnuvši novu 34-godišnju najnižu razinu u odnosu na nastavak jačanja dolara.
Azijska tržišta: Prekid negativnog niza
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Prekid negativnog niza
ŠANGAJ - Azijsko-pacifička tržišta odahnula su nakon dva uzastopna dana rasta, odražavajući kretanja na Wall Streetu uoči podataka o bruto domaćem proizvodu za prvo tromjesečje iz SAD-a koji bi trebali biti objavljeni u četvrtak.
Wall Street: Minimalne promjene indeksa
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Minimalne promjene indeksa
NEW YORK - Indeks S&P 500 zatvorio je u srijedu blizu pozitivne nule jer su strahovi zbog kamatnih stopa smanjili entuzijazam koji je proizašao iz snažne zarade poduzeća.
Zagrebačka burza: Uzlet Zvečeva, indeksi pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Uzlet Zvečeva, indeksi pali
ZAGREB - Srijeda je na Zagrebačkoj burzi donijela slab promet i novi pad indeksa.
Turska, UAE i Katar žele prometno povezati Perzijski zaljev s Mediteranom
POVEZIVANJE
Turska, UAE i Katar žele prometno povezati Perzijski zaljev s Mediteranom
ANKARA - Turska, Irak, Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) i Katar potpisali su pismo namjere o uspostavi novog prometnog koridora koji bi mrežom cesta i željezničkih pruga trebao povezati Perzijski zaljev s Mediteranom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE