GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

BioNTech/Pfizer planira povećati proizvodnju cjepiva na 2,5 milijarda doza

BioNTech/Pfizer planira povećati proizvodnju cjepiva na 2,5 milijarda doza
CJEPIVO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.03.2021 / 15:13
Autor: SEEbiz / H
BERLIN - Njemački laboratorij BioNTech priopćio je u utorak da u 2021. planira proizvesti 2,5 milijarda doza cjepiva koje je razvio u suradnji s američkim Pfizerom, što je 25 posto više nego što je bio najavio.
Proizvodni kapacitet trebao bi se povećati zahvaljujući "optimizaciji proizvodnog procesa", "proširenju proizvodne mreže" i odobrenju da se iz jedne bočice dobije šest doza cjepiva, obrazložila je tvrtka u priopćenju. Zajedno s partnerom je do 23. ožujka isporučila "više od 200 milijuna doza" diljem svijeta. Prošlotjedna homologacija nove tvornice na jugu Njemačke, u Marburgu, treba pridonijeti povećanju kapaciteta.

Tvornica u Marburgu, stotinjak kilometara od Frankfurta, drugi je pogon za proizvodnju BioNTechova/Pfizerova cjepiva u Europi, uz onaj u Puursu, u Belgiji. Cjepivo, prvo koje je odobreno u Sjedinjenim Državama i u Europskoj uniji, sada se primjenjuje u "više od 65 zemalja i teritorija", rekao je Ugur Sahin, direktor i suosnivač kompanije sa sjedištem u Mainzu, na zapadu Njemačke.

"Već primjećujemo prve znakove pada broja slučajeva covida-19 i smrtnosti u više zemalja", rekao je, dodajući da se laboratorij sada usredotočio na inačice virusa i na dodatna klinička ispitivanja. U ožujku je počelo ispitivanje cjepiva na djeci od 6 mjeseci do 12 godina. BioNTech ove godine ima narudžbe za isporuku 1,4 milijarde doza i očekuje "porast potražnje", navodi se u priopćenju.

Njemačko-američka kompanija ima tri proizvodna pogona u SAD-u. Europska agencija za lijekove (EMA) nedavno je odobrila skladištenje njezina cjepiva na temperaturi zamrzivača, koja je viša nego što se dosad zahtijevalo, što olakšava njegovu raspodjelu.
Tagovi: BioNTech, Pfizer, cjepivo BNT162b2, Ugur Sahin, Özlem Türeci, cjepivo protiv koronavirusa
PROČITAJ I OVO
Na tržištu BiH opasni toksini pronađeni u brašnu porijeklom iz Litve
BRAŠNO
Na tržištu BiH opasni toksini pronađeni u brašnu porijeklom iz Litve
SARAJEVO - Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine je putem Sistema brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje (EU RASFF) obaviještena da je na tržište Bosne i Hercegovine isporučeno raženo brašno u kojemu je utvrđeno prekoračenje maksimalno dopuštene količine ohratoksina A.
Bitcoin mreža dovršila četvrti halving. Što slijedi?
HALVING
Bitcoin mreža dovršila četvrti halving. Što slijedi?
NEW YORK - Samo prepolovljenje ne bi trebalo kratkoročno utjecati na cijenu bitcoina, ali mnogi ulagači očekuju velike dobitke u nadolazećim mjesecima.
Wall Street: S&P 500 i Nasdaq pali šesti uzastopni dan
NEGATIVNI NIZ
Wall Street: S&P 500 i Nasdaq pali šesti uzastopni dan
NEW YORK - Indeksi S&P 500 i Nasdaq Composite u petak su pali šesti put zaredom, na putu za svoje najduže gubitničke nizove u više od godinu dana.
Zagrebačka burza: Atlantic u fokusu, indeksi različitih smjerova
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Atlantic u fokusu, indeksi različitih smjerova
ZAGREB - Kraj tjedna donio je različite smjerove indeksa Zagrebačke burze uz povećan promet.
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
ZLATO
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
LONDON - Cijene zlata stabilizirale su se danas nakon što su iranski dužnosnici prigušili strahovanja od eskalacije sukoba s Izraelom, signaliziravši da ne planiraju odgovoriti na sumnjive dronove iranskom zračnom prostoru.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE