GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Billa razmatra povlačenje s hrvatskog tržišta

Billa razmatra povlačenje s hrvatskog tržišta
OPCIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.03.2016 / 09:52
Autor: SEEbiz / Poslovni dnevnik / Lider
ZAGREB - Trgovački lanac Billa navodno priprema izlaznu strategiju za povlačenje iz RH.
Prema pisanju tjednika Lider, Billa je već neko vrijeme u potrazi za kupcem koji bi dao povoljnu cijenu, a početkom travnja bi, prema odluci njemačke centrale, ponovno na čelnu poziciju trebao zasjesti jedan Hrvat, Davor Katalinić. Hoće li njegova zadaća biti provedba izlazne strategije ili možda radikalni zaokret u dosadašnjem konceptu poslovanja koji ta kompanija, premda je znatno prije nego ostala inozemna konkurencija počela hvatati poziciju na hrvatskom tržištu, no nije uspjela iskoristiti tu prednost, ostaje nedorečeno.

Billu su tijekom proteklih desetak godina značajno pretekli ne samo inzemni konkurenti poput Spara, Lidla i Kauflanda, koji sustavno bilježe rast prihoda, već i domaći igrači poput Plodina i Tommyja, koji nemaju iza sebe tako financijski moćne vlasnike kakve u Rewe grupi ima ovaj njemački trgovac. Prvih šest godina Billu je vodio Damir Horvat, koji je tvrtku napustio 2006., da bi se u međuvremenu na čelnoj poziciji izmijenilo nekoliko stranaca, počevši od Christiana Karnatha do Martina Norberta Missbrandta, aktualnog predsjednika Uprave Bille.  

Katalinić, čiji se dolazak najavljuje, veliki dio karijere odradio je u tvrtki Metro Cash&Carry. Bio je na ključnim pozicijama za nabavu u podružnicama te internacionalke u Hrvatskoj, Srbiji i Austriji, da bi završio u centrali u Njemačkoj. U tom je razdoblju izgradio respektabilnu karijeru, kaže nam jedan izvor iz hrvatskog Metroa, koji za Katalinića ima samo pohvale.

Billa je po dolasku na ovdašnje tržište pokrenula dobru razvojnu strategiju, rast prihoda je ostvarivala do 2006., kad je zabilježila više od 1,7 milijardi kuna. No, ostala je zapamćena i kao prvi trgovac u RH koji je radi loših efekata zatvorio svoj supermarket najprije u Zadru 2007. te potom i Gospiću, no u Zadar su se ipak vratili lani.

Razlog zbog kojeg se špekulira o mogućem odlasku Bille iz RH jesu nagomilani gubici: u posljednjih desetak godina prema javno dostupnim podacima narasli su na više od 600 milijuna kuna. Iz poslovnih podataka vezanih uz razdoblje 2010.-2014. izdvajaju se detalji da su svoja potraživanja uspjeli srezati sa 170 na 28 milijuna kuna, dok su obveze prema dobavljačima paralelno smanjenje sa 309 na 170 milijuna kuna.
Tagovi: Billa, Rewe grupa, Davor Katalinić, trgovina
PROČITAJ I OVO
Pandemija smanjila konzumaciju piva u Češkoj
PIVO
Pandemija smanjila konzumaciju piva u Češkoj
PRAG - Konzumacija piva u Češkoj pala je u pandemijskoj 2020. godini na najnižu razinu u gotovo 60 godina, pokazali su podaci udruge pivara.
Puni profil Ipsilona do tunela Učka otvorit će se znatno prije roka
IPSILON
Puni profil Ipsilona do tunela Učka otvorit će se znatno prije roka
PULA - Jučerašnje otvaranje Parka narodnog ustanka u Pazinu, gdje je Bina Istra bila donator, bila je prigoda da upitamo direktora upravljanja i održavanja Christiana Santalezu kako napreduju radovi na Ipsilonu.
Kina bi mogla testirati svoju digitalnu valutu na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu
TEST
Kina bi mogla testirati svoju digitalnu valutu na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu
PEKING - Kina bi mogla testirati svoju digitalnu valutu među stranim sportašima na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu 2022. godine.
Svjetska potrošnja vina najmanja od 2002.
VINO
Svjetska potrošnja vina najmanja od 2002.
PARIZ - Svjetski potrošnja vina u 2020. godini pala je za tri posto u odnosu na 2019., na najnižu razinu od 2002. godine, navodi se u izvješću koje je objavila Međunarodna organizacija za vinogradarstvo i vinarstvo.
Stratezi JPMorgana zabrinuti za bitcoin
BITCOIN
Stratezi JPMorgana zabrinuti za bitcoin
NEW YORK - Kad je u posljednjih nekoliko navrata Nikolaos Panigirtzoglou svjedočlio ovako negativnom trendu u cijeni bitcoina, kupci bi se vratili i spriječili dublju korekciju. Ovoga puta, strateg JPMorgana je zabrinut.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE