GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

BiH uskoro dobija novi zakon koji zabranjuje pušenje na javnim i radnim mjestima

BiH uskoro dobija novi zakon koji zabranjuje pušenje na javnim i radnim mjestima
REGULATIVA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.06.2016 / 19:58
Autor: SEEbiz / Klix.ba
SARAJEVO - Bosna i Hercegovina će u narednih nekoliko mjeseci dobiti novi zakon o upotrebi duhanskih proizvoda koji će, između ostalog, zabraniti pušenje na javnim i na radnim mjestima.
Predlagač ovog zakona će biti Federalno ministarstvo zdravstva koje je vrlo jasno po ovom pitanju i zalaže se za zabranu pušenja na javnim mjestima, a u razvijanju novog zakona učestvuje i nevladino udruženje PROI - Progresivni razvoj organizacija i individua, koje je pokrenulo kampanju "Smeta mi" sa ciljem zabrane pušenja na javnim mjestima.

Predsjednik udruženja PROI Samir Ibišević u razgovoru za Klix.ba navodi kako je uvođenje novog zakona o duhanskim proizvodima zapravo obaveza BiH, budući da se naša država još prije pet godina obavezala da će u roku od pet godina svoje zakonodavstvo uskladiti s konvencijom o kontroli duhana Svjetske zdravstvene organizacije i EU direktivama o kontroli duhana.

Budući da su rokovi probijeni, ovo udruženje je iniciralo nekoliko projekata kako bi se ova situacija promijenila.

"Svi naši političari su javno rekli kako su naš cilj evropske integracije, a kako bismo jednog dana bili dio EU, moramo uskladiti naše zakonodavstvo sa normama i standardima koji vrijede u zemljama članicama EU. To više nije pitanje da li mi to hoćemo ili nećemo, to je naša obaveza i to je ono što mi moramo uraditi", pojašnjava Ibišević.

Naš sagovornik dodaje kako udruženje PROI sarađuje s Federalnim ministarstvom zdravstva, kantonalnim zavodima za javno zdravstvo, federalnim zavodom za javno zdravstvo, inspekcijom koja će biti zadužena za implementaciju zakona te s policijom s kojom usaglašavaju sve vidove implementacije zakona.

"Očekujemo da ćemo u narednom periodu, možda za nekoliko mjeseci, imati jedan vrlo kvalitetan nacrt zakona koji će biti spreman za parlamentarnu proceduru i njegovo usvajanje. Ne možemo precizirati koliko će vremena trebati za to imajući u vidu i lokalne izbore, ali nacrt će uskoro biti gotov", navodi Ibišević.

Novi zakon predviđa nekoliko novih rješenja koja dosad nisu bila obuhvaćena postojećim zakonom. On se odnosi na zabranu pušenja na javnim mjestima, zabranu reklamiranja duhanskih proizvoda, zabranu obilježavanja duhanskih proizvoda te stavljanje u promet i kontrolu novih duhanskih proizvoda. U pitanju je jedan sveobuhvatan zakon koji zapravo nije ništa novo u svijetu i već se provodi u brojnim zemljama, a Bosna i Hercegovina je na putu da im se pridruži i zaštiti zdravlje svojih građana.

"Zakonom će biti zabranjeno pušenje na javnim mjestima, a na taj način želimo zaštititi zdravlje građana. Mi nemamo ništa protiv pušača, zakon ne zabranjuje pušenje kao pušenje, svako ima pravo da nastavi pušiti, naravno, ali to neće moći raditi tako da ugrožava zdravlje drugih ljudi", kaže naš sagovornik.

Tagovi: zabrana pušenja na javnim mjestima, Progresivni razvoj organizacija i individua, Samir Ibišević
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Podravka u fokusu, indeksi s različitim predznacima
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Podravka u fokusu, indeksi s različitim predznacima
ZAGREB - U mirnom trgovanju na Zagrebačkoj burzi u petak su Crobex indeksi stagnirali uz različite predznake, a u fokusu investitora bila je dionica Podravke, koja je jedina bilježila milijunski promet.
Dolar stabilan pred nove pokazatelje iz SAD-a
FOREX
Dolar stabilan pred nove pokazatelje iz SAD-a
LONDON - Dolar u petak nije bilježio veće promjene prema košarici drugih šest najvažnijih svjetskih valuta na međunarodnim deviznim tržištima, pred nove podatke iz američkog gospodarstva koje investitori čekaju radi daljnjih smjernica u vezi početka zaoštravanja monetarne politike u SAD-u.
U 2020. u trgovini poslovalo 28.615 poduzetnika sa 192.367 radnika
TRGOVINA
U 2020. u trgovini poslovalo 28.615 poduzetnika sa 192.367 radnika

ZAGREB - U djelatnosti trgovine u 2020. godini poslovalo je 28.615 poduzetnika, koji su zapošljavali 192.367 radnika, a ostvarili su prihode veće od 260 milijardi kuna, pokazuje analiza Financijske agencije (Fina) o poslovanju poduzetnika u trgovini na veliko i malo u razdoblju 2004.-2009.-2014.-2020.

Azijska tržišta: Indeksi porasli, trgovina oprezna
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Indeksi porasli, trgovina oprezna
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama u petak cijene dionica porasle, što se zahvaljuje jučerašnjem snažnom skoku indeksa na Wall Streetu, no trguje se oprezno jer ulagače zabrinjavaju visoka inflacija i usporavanje oporavka gospodarstava.
Wall Street skočio više od 1,5 posto
SKOK
Wall Street skočio više od 1,5 posto
NEW YORK – Na Wall Streetu su u četvrtak burzovni indeksi skočili više od 1,5 posto, najviše u više mjeseci, što se zahvaljuje dobrim poslovnim rezultatima kompanija i popuštanju strahovanja od inflacije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE