GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

BiH sljedećeg tjedna dobiva nove vlade

BiH sljedećeg tjedna dobiva nove vlade
FORMIRANJE VLASTI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.03.2015 / 12:14
Autor: SEEbiz / H
MOSTAR - Usuglašena su imena većine kandidata za buduće ministre u Vijeću ministara BiH i entitetskoj Vladi Federacije BiH pa bi već sljedećeg tjedna novi sazivi mogli preuzeti vlast, izvijestilo je u subotu sarajevsko Oslobođenje objavljujući imena većine budućih ministara.
Nakon dogovora između partnerskih stranaka iz Federacije BiH, HDZ-a BiH, Stranke demokratske akcije i Demokratske fronte koji je postignut u četvrtak odblokirana je uspostava vlasti u entitetu i na razini države pet mjeseci nakon održanih općih izbora u BiH.

U timu mandatara Denisa Zvizdića (SDA) u državnom Vijeću ministara po navodima Oslobođenja ministar financija bit će Vjekoslav Bevanda (HDZ BiH), dosadašnji predsjedatelj Vijeća ministara BiH. Nova ministrica obrane iz ove stranke bit će Marina Pendeš, dosadašnja zamjenica ministra u ovome resoru. Ova stranka još uvijek nije objavila tko će biti njihov ministar pravosuđa.

Uz predsjedatelja, SDA će u Vijeću ministara imati Adila Osmanovića na čelu resora civilnih poslova, dok će Semiha Borovac biti nova ministrica za ljudska prava i izbjeglice.

Srpsku kvotu u Vijeću ministara BiH popunit će Igor Crnadak iz Partije demokratskog preporoda (PDP) na mjestu ministra vanjskih poslova, Mirko Šarović iz Srpske demokratske stranke (SDS) bit će ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, a Dragan Mektić iz iste stranke ministar sigurnosti.

U državnom Vijeću ministara Demokratska fronta je kandidirala Slavka Matanovića na mjesto ministra prometa i veza, navodi Oslobođenje.

Poznata su imena većine ministara i u novoj Vladi Federacije BiH kojoj je na čelu Fadil Novalić (SDA).

Ova je stranka za ministra unutarnjih poslova kandidirala Aljošu Čamparu, poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudina Dedića, dok će resor izbjeglica i raseljenih osoba voditi Edin Ramić.

Kandidati za ministra obrazovanja i znanosti, za ministra razvoja poduzetništva i obrta, kao i kandidat za ministra branitelja i invalida Domovinskog rata bit će predloženi do ponedjeljka, objavljeno je iz SDA.

Ministrica iz redova HDZ-a BiH u resoru financija bit će Jelka Miličević, ministra prometa i veza bit će Denis Lasić, dosadašnji premijer Hercegovačko-neretvanske županije, a na srpsko mjesto koje je pripalo HDZ-u za ministricu kulture i sporta će biti kandidirana Zora Dujmović.

Demokratska fronta nije na jučerašnjoj sjednici odlučila o imenima ministara za federalnu Vladu.

Sljedećeg tjedna bi državni i entitetski parlament Federacije BiH na svojim sjednicama trebao potvrditi nove sazive vlada.

Nove vlasti, a ponajprije Vladu Federacije BiH, očekuju velika iskušenja budući da nedostaje novca za isplatu mirovina, socijalnih obveza i plaća korisnicima proračuna, a Međunarodni monetarni fond (MMF) ne želi odobriti novu tranšu pomoći dok se ne uspostave nove vlade na razini države i entiteta.

Tagovi: Vijeće ministara BiH, Vlada Federacije BiH, Denis Zvizdić, Igor Crnadak, Mirko Šarović, Fadil Novalić, Jelka Miličević
PROČITAJ I OVO
Sokobanja: Rasprodato 95 odsto kapaciteta
TURIZAM
Sokobanja: Rasprodato 95 odsto kapaciteta
BEOGRAD - Iako smo ceo april bili u vanrednom stanju, sa zatvorenim granicama i ugostiteljskim objektima, zvanična statistika je zabeležila da je u našoj zemlji za tih 30 dana bilo 6.293 turista, od toga 1.052 stranca, što je u odnosu na isti taj period prošle godine pad od 98 odsto.
Želite putovati? Čekat ćete znatno duže na aerodromima
ČEKANJA
Želite putovati? Čekat ćete znatno duže na aerodromima

LONDON - Zbog novih globalnih uputa o fizičkom distanciranju, uvedenim kako bi se sigurno pokrenuo zračni promet tijekom pandemije koronavirusa, u nekim zračnim lukama putnici će prije leta morati dolaziti još dva sata ranije, rekla je šefica skupine međunarodnih aerodroma u utorak.

Opatijski hotelijer: Ova kriza je za nas gora od rata
SLIKOVITO
Opatijski hotelijer: Ova kriza je za nas gora od rata
BERLIN - Austrijski dnevni list Die Presse piše o posljedicama korona-krize i tome kako je ona punom snagom pogodila Hrvatsku koja je «ovisna o turizmu», ali i dodaje da bi dugoročno gledajući ta zemlja mogla profitirati.
Zagrebačka burza: Sedmi uzastopni rast CROBEX-a
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Sedmi uzastopni rast CROBEX-a
ZAGREB - Sedmi uzastopni rast CROBEX-a bio je popraćen prilično slabim prometom.
Poljoprivrednicima Zagrebačke županije na raspolaganju 7,7 milijuna bespovratnih kuna
POTPORE
Poljoprivrednicima Zagrebačke županije na raspolaganju 7,7 milijuna bespovratnih kuna
ZAGREB - Zagrebačka županija povećala je sredstva za bespovratne potpore u poljoprivredi sa 6,5 na 7,7 milijuna kuna, objavili su u utorak iz Županije te pozvali poljoprivrednike da se jave na javni poziv i ostvare bespovratne potpore u maksimalnom iznosu do 150 tisuća kuna.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE